2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jaungada galdam - cepeškrāsnī cepta karpa

Jaungada galdam - cepeškrāsnī cepta karpa

Viena no zivīm bez kuras nav iedomājams Jaungada svētku galds ir karpa, kas daudzām tautām ir laimes un labklājības simbols. Arī latviešu ticējumi vēsta, ka Jaunam gadam iestājoties, jāēd zivis, lai nākamajā gadā būtu tik pat daudz naudas, cik zivīm zvīņu.

Karpa ir ne tikai garda un veselīga, bet arī ir viena no izplatītākajām saldūdens trekno sugu zivīm. Kā zināms zivju tauki jeb eļļa ir ārkārtīgi noderīgi mūsu veselībai. Tie ir lielisks A un D vitamīnu avots, kā arī bagātīga omega-3 taukskābju rezerve. Jau izsenis ir tradīcija ēst karpu Vecgada vakarā un zvīņas salikt makā, lai nākamajā gadā naudiņa turas. Karpu var skaisti izfilēt un cept pannā, apviļātu rīvmaizē, vai arī veselu likt cepeškrāsnī. Šoreiz piedāvājam recepti ceptai karpai cepeškrāsnī.

Nepieciešams: 1 liela karpa, sāls, pipari, ķiploki, citrons, krējums vai majonēze (pēc vēlēšanās)

Pagatavošana: Karpu notīra, izķidā, ierīvē ar sāli, pipariem un ķiplokiem, apslaka ar citrona sulu, izspiežot citronu. Sagatavotu  karpu liek uz ietaukotas cepešpannas un cep cepeškrāsnī 200 grādos apmēram 20-30 minūtes. Kad karpa gandrīz gatava, tai uzspiež krējumu vai majonēzi un cep līdz gatavībai.

Labu apetīti!

Atstājiet komentāru