2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Vitamīnu salāti ziemai – īsta vasaras garša un smarža burciņā

Augusts ir ražīgs darba laiks saimniecēm, kas gatavo krājumus ziemai – konservējot, marinējot, vārot, sautējot un vēl vairākos citādos veidos cenšoties saglabāt dārzā izaudzēto.

Sociālajā vietnē yuotube daudz recepšu publicējusi Jūlija Miņajeva, kas popularizē gan savu mazdārziņu, gan dalās ar dažādām receptēm. Viena no tām - “Vitamīnu salāti”, ko izmēģinājusi arī jēkabpiliete Inga Štolcere un atzīst, ka salāti ir gan gardi, gan veselīgi, gan kārdinoši izskatās. 

Vitamīnu salāti

Sastāvdaļas: 

2kg kāposti
1,5 kg gurķi
1,5 kg tomāti
1,5 kg burkāni
1,5 kg paprika
2 asie pipari
4 ĒK sāls
150 gr cukurs
0,5 l eļļa
150 ml 9% etiķa
Melno piparu graudi, lauru lapas

Pagatavošana: Kāpostus saēvelē vai smalki sagriež, gurķus sagriež ripiņās, tomātus šķēlēs, papriku salmiņos, burkānus sarīvē, aso papriku ripiņās, atstājot sēkliņas, jo tās dod asumu. Aso papriku var nelikt, ja nepatīk vai nav vēlams ass ēdiens.  Visas sastāvdaļas liek vienā lielā traukā – katlā, spainī vai bļodā, pievieno visas garšvielas, kārtīgi apmaisa un ļauj nostāvēties 3 stundas. Garšvielas – sāli, cukuru var bērt arī vairāk, ja kādam gribās saldāku vai sūrāku, savukārt eļļu pievienot mazāk, ja grib salātus mazāk eļļainus. Vienīgā sastāvdaļa, ko nav ieteicams mainītr ir galda etiķis, jo bez tā salāti var sākt rūgt. Pēc trim stundām salāti būs ievilkušies atsulojušies, tos blīvi saliek burciņās – puslitra, 700-800 gramu vai litra un pasterizē. Mazās burciņas – 10-15 min, litra – 20 minūtes.  

Foto: Inga Štolcere

Atstājiet komentāru