2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jāsāk gatavot īstā Ziemassvētku kūka

Jāsāk gatavot īstā Ziemassvētku kūka

Lai arī līdz Ziemassvētkiem ir atlicis gandrīz mēnesis, daži tradicionāli gardumi jācep tieši šajās dienās, jo tiem līdz svētku dienai ir jāpaspēj nobriest. Šāda tradīcija nav izveidojusies velti, jo Ziemassvētku laiks ir saspringts un aizņemts ikvienam, arī saimniecei. Tādēļ garduma izcepšana gandrīz mēnesi pirms Ziemassvētku dienām ir patiešām novērtējams ieguvums. Un nav jau noslēpums, ka svētku sajūta rodas, svētkus gaidot un tiem gatavojoties.

Sastāvdaļas: 225g nesālīts sviests, 225g Tumšais Muscovado cukurs, 5 gab.olas, 225g milti, 1glāze šerijs, 675 g žāvēti augļi, 50 g kokteiļķirši, 1 glāze šerijs, 675g žāvēti augļi, 50g kokteiļķirši, 50g mandeles, 2 TK garšvielas, viskijs.

Samaisa sviestu ar cukuru, piesit olas, pielej šeriju. Iemaisa žāvētos augļus un miltus. Lej ietaukotā veidnē izklātā ar cepampapīru, pārliek ar ķiršiem un mandelēm, un tad cep tā - vispirms 1/2 stundas 160 grādos (vidēji karstā), tad 140 grādos (zemā temperatūrā), kamēr gatavs - vēl 1/2 stundu. Izņem no formas, atdzesē (24 stundas), tad ietin folijā un novieto tumšā vēsā vietā. Ik pēc nedēļas attin, iešpricē drusku viskija, tin atkal ciet, un tā līdz Ziemassvētkiem. Svētkos pasniedz dekorētu ar marcipānu, pūdercukura glazūru vai arī tāpat ēd kopā ar labu, pikantu sieru un piedzer klāt portvīnu.

Lai izdodas!

Atstājiet komentāru