2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

10 gardākās piparkūku mīklas receptes

10 gardākās piparkūku mīklas receptes

Lai piparkūkas sanāktu īsteni gardas, mīklu ir jātaisa laicīgi. Tas nozīmē, ka tagad ir īstais laiks to darīt!

1. Klasiskā piparkūku mīkla

SASTĀVDAĻAS:

600 g kviešu miltu
200 g cukura
Ēdamkarote skābā krējuma
40 g medus
80 g iesala ekstrakta
1,5 tējkarotes cepamā pulvera
¾ tējkarotes sodas
¼ tējkarotes sāls

Garšvielas: tējkarote malta ingvera, tējkarote malta kanēļa, ¼ tējkarotes maltu melno piparu, 5 krustnagliņas, 1 anīsa zvaigzne, 5 smaržīgie pipari, ¼ tējkarotes muskatrieksta, ½ tējkarotes malta koriandra
PAGATAVOŠANA:

Katliņā ieber cukuru un uz mazas uguns apbrūnina. Kad tas kļūst brūns, bet ne tumšs, pievieno medu, sviestu, iesala ekstraktu un kuļ, līdz viss izkusis un masa top vien­dabīga. Noņem no uguns un pievieno visas samaltās garšvielas un skābo krējumu. Cītīgi izmaisa, lai nepaliek kunkuļi. Pieberot garšvielas siltai masai, tām aktīvāk izdalās ēteriskā eļļa un mīkla kļūst aromātiskāka. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, sodu un sāli. Sajauc kopā abas masas un mīca vismaz 10 minūtes, līdz mīkla kļūst spīdīga un viendabīga. Ietin pārtikas plēvē un noliek ledusskapī atdzesēties.

Lai piparkūkas būtu kraukšķīgas, mīkla pirms cepšanas jāizrullē ļoti plāni. Cep 8–12 minūtes +160 °C.

2. Cietās piparkūkas

SASTĀVDAĻAS:

400g medus;
200g cukura;
550g miltu;
100g sviesta;
2 olas;
2 tējkarotes spirta;
1 tējkarote cepamā pulvera.
Garšvielas:
10 krustnagliņas;
5 graudiņi kardamona;
1/2 tējkarotes kanēļa;
1 tējkarote ingvera;
1/2 tējkarotes sarīvēta muskatrieksta;
5 pipari;
1 tējkarote koriandra;
naža gals samaltu anīsa sēklu.

PAGATAVOŠANA:

1. Medu ar cukuru un sviestu uzvāra, verdošam pievieno pusi izsijātu miltu, spirtu, samaltas garšvielas un pamatīgi sauļ.
2. Nedaudz atdzesētai mīklai pievieno sakultas olas, cepamo pulveri un pārējos miltus.
3. Mīklu samīca, noliek uz dienu vēsumā.
4. Nākamajā dienā plāni izveltnē, izspiež cepumus, izmantojot formiņas, pārziež ar saultu olu un cep mērenā siltumā.

3. Mīkstās piparkūkas

SASTĀVDAĻAS:

3 glāzes kviešu miltu;
2 glāzes cukura;
1 glāze skābā krējuma;
4 olas;
1 tējkarote cepamā pulvera;
2/3 no cieto piparkūku mīklā minēto gaŗšvielu daudzuma.
PAGATAVOŠANA:

1. 1/2 glāzes cukura ar 1/2 glāzes ūdeni uzvāra, līdz cukurs izkūst un kļūst brūns.
2. Tad pievieno pārējo cukuru un karsē, līdz cukurs izkūst, pievieno garšvielas, miltus, krējumu, sakultas olas, cepamo pulveri.
3. Masu labi sauļ, lej uz plāts 2 cm biezumā un cep mērenā siltumā. Kad gatavas, sagriež vēlamajos gabaliņos.

4. Vienkāršā piparkūku mīkla

SASTĀVDAĻAS:

400 g medus
400 g cukura,
400 g sviesta,
2 kg miltu,
dažādas garšvielas (koriandra sēklas, krustnagliņas, kanēlis, muskatrieksti, ingvers, melnie pipari, kaltēta apelsīna miziņa), 2 tējkarotes sodas.
PAGATAVOŠANA:

Gatavošana sākas ar medus, sviesta un puses cukura daudzuma, garšvielu sildīšanu uz lēnas uguns. Uz pannas pa to laiku karamelizē atlikušo pusi cukura, kad taskļuvis brūns, pielej pusglāzi karsta ūdens un maisa, līdz cukurs izšķīdis. Iegūto karamelizēto masu ieteicina un iemaisa medus/sviesta maisījumā, visu kopā uzvāra. Masu noņem no uguns un sāk bērt iekšā miltus, kuri sajaukti ar sodu. Miltus ber tik daudz, lai mīklu kļūst grūti maisīt, tad to liek uz galda un mīca, pakāpeniski vēl pievienojot miltus. Jāiegūst mīkla, kas nelīp pie rokām.

5. Maskavas piparkūku mīkla

SASTĀVDAĻAS:

2 glāzes medus,
2 glāzes kviešu miltu,
2 glāzes rudzu miltu,
4 olas,
1 tējkaroti dzeramās sodas.
PAGATAVOŠANA:

Mīklu pagatavo plaucējot. Sviestu uzkarsē, piejauc medu, sasmalcinātas garšvielas, iekuļ pusi no miltiem, kamēr atlec no trauka malām; tad atdzesē, pieliek sakultu olu un pieber.. Pārējos miltus; sodu šķīdina ar citronskābi vai etiķskābi skābinātā ūdenī, ko pielej mīklai un mīca, kamēr tā kļūst gluda un spīdīga. Mīklu atdzesē, plāni izveltnē, izspiež ar veidnītēm un,ja vēlas, pārziež ar sakultu olu. Cep mēreni karstā cepeškrāsnī.

6. Medus piparkūkas ar rumu

SASTĀVDAĻAS:

500 g medus,
500 g cukura,
100 g riekstu vai mandeļu,
200 g sviesta,20 g ruma vai konjaka,
citrona vai apelsīna miziņas,
3 līdz 4 ēdamkarotes dedzinātā cukura,
1 ēdamkarote piparkūku garšvielu maisījuma,
2 tējkarotes sodas,
milti pēc vajadzības (apmēram 1 kg).

PAGATAVOŠANA:

Medu ar cukuru uzvāra, pieliek sviestu, garšvielas, sīki sakapātus riekstus vai mandeles, citrona miziņas, rumu vai konjaku, dedzināto cukuru un kopā ar sodu izsijātus miltus ..Mīklu ātri samīca, ļauj nostāvēties. Veltnē plānā kārtā un cep spiestas figūriņas. Dedzinātā cukura pagatavošana: ņem pāris ēdamkarotes cukura un mazliet ūdens, karsē uz tīras pannas, līdz cukurs izkusis un kļuvis tumši brūns.

7. Mammas piparkūku mīkla

SASTĀVDAĻAS:

cukurbiešu sīrups 400g
sviests 180g
cukurs 200g
2 olas
2g cepamais pulveris
600g kviešu miltu
garšvielas (kanēlis, kardamons, krustnagliņas, kaltēts ingvers, muskatrieksts, koriandrs, melnie pipari).
PAGATAVOŠANA:

Darbība norisināsies katlā, tāpēc ņemam vismaz 3L lielu katliņu (Es jau sākumā pieļāvu kļūdu, paņemot mazo katliņu). Katliņā uzvāra sīrupu, cukuru un sviestu. Pagatavo garšvielu maisījumu: 1/2 tējk.kanēlis, 10 krustnagliņas, 5 kardamona graudus, tējk.rīvēta muskatrieksta, tējk.ingvera, tējk.koriandra un 5 graudus piparu smalki sasmalcina piestā. Vēl verdošā masā iekuļ pusi miltu un saberztas garšvielas. Maisa, kamēr mīkla atdalās no katla malām. Sakuļ olas un pievieno tās nedaudz atdzisušai mīklai. Iemaisa atlikušos miltus un cepamo pulveri. Pārceļ mīklu no katliņa uz galda un mīca, kamēr tā ir gluda un spīdīga.

8. Super plānā piparkūku mīkla

SASTĀVDAĻAS:

350 g iesala ekstrakts
150 g melase (pirku Biotēkā)
300 g brūnā (mīkstā, mitrā) cukura
200 g sviests
1 kg miltu

Garšvielas:

visaromātiskāk, ja pats samaļ:
2 g smaržīgie pipari
2g melnie pipari
2g koriandra sēklas
2g krustnagliņas
šīs var pirkt jau samaltas:
2 tēj. k.(ar kaudzi) kanēlis
2 tēj. k.(ar kaudzi) malts ingvers
2 tēj. k. (ar kaudzi) kardamons
1 tēj. k. muskatriekstu
2 g cepamā pulvera

PAGATAVOŠANA:

Katlā liekam sviestu, iesalu, melasi un cukuru. Uz lēnas uguns izkausējam, lai neputo.Kafijas dzirnaviņās samaļam maļamās garsvielas. Un izsijājam caur sietiņu, lai pēcāk neizlaužam zobiņus. Pievienojam jau samaltās garšvielas. Izkausētajā sviesta, iesala, melases un cukura masā iemaisam 500g miltu (pusi). Un atstājam atdzist līdz istabas temperatūrai. Kamēr masa atdziest, samaisam atlikušos miltus (500g) ar garšvielu maisījumu, kam pievienojam cepamo pulveri. Atlicis tik samīcīt visu kopā. Un izveidot mums pierastus pēc skata mīklas klaipiņus. Kārtīgi satīt pārtikas plēvē un ielikt ledusskapī. Īstā garša atraisīsies (kā minimums) pēc divām dienām, tapēc esam pacietīgi un gatavojam mīklu laicīgi!

Mazs padoms: Ja gribas izrullēt super plānu mīklu, ik pa brīdim, kad liekas, ka plānāk vairs mīkla nerullēsies, apgriežam to uz otru pusi. Paberam miltus apakšā un turpinam, kamēr esam apmierināti ar piparkūku biezumu (plānumu)!

9. Bezglutēna piparkūku mīkla

SASTĀVDAĻAS:

400 gr cukurbiešu sīrupa
150 gr. sviesta
200 gr cukura
2 olas
2 gr. briežraga sāls (pērku “Avokado” veikalā)
600 gr “Mix B” miltu + nedaudz griķu miltu, ja nepieciešams
1 tējk. ksantāna sveķu
Garšvielu maisījums: kanēlis 1 tējk., 20 krustnagliņas, kardamons 10 graudiņi, sarīvēts muskatrieksts un ingvers 2 tējk., koriandrs 2 tējk., pipari 10 graudiņi
1 ola
PAGATAVOŠANA:

Sīrupu uzvāra ar cukuru un sviestu. Verdošā masā iekuļ pusi izsijāto miltu, pieber sasmalcinātas garšvielas un kuļ, kamēr mīkla vienāda, atdalās no katla malām. Nedaudz atdzisušai mīklai pievieno sakultas olas, briežraga sāli,, pārējos miltus un samaisa. Mīklu sastrādā uz mīklas dēļa, kamēr tā gluda un spīdīga. Mīcīšanas darbs ir visai smags un mīkla ir silta un pamīksta, tā ka visai akrobātiski jāiemet ar pārtikas plēvi izklātā formā lai savelkas (bet ja sataisa par cietu, tad vēlāk drups un nevarēs izrullēt!)

Tad miklu izveltnē plānā plāksnē un ar dažādam veidnītēm iespiež cepumus. Liek uz plātes, pārziež ar sakultu olu un cep.

Ja vēlas, piparkūku mīklu var pagatavot no sīrupa un medus, ņemot tos dažādās attiecībās. Ja lielākā daudzumā ņem medu, tad mīklai daļu cukura pievieno sabrūninātu – garšas un krāsas dēļ.

10. Vegānu BIO piparkūku mīkla

SASTĀVDAĻAS:

125g Cosmoveda kokosriekstu eļļas
520g I Love Eco medus
80g Rapunzel melases
500g Hercogs bio miltu + vēl līdz 200g pēc vajadzības
7 pilieni Florame apelsīnu ēteriskās eļļas
7 pilieni Florame citronu ēteriskās eļļas
2 tējk. piparkūku garšvielu maisījuma (es savējo pagatavoju, sajaucot pa 2/3 tējk. no Sonnentor kafijas un tējas garšvielu maisījumiem, pieliekot klāt vēl Sonnentor 6 kanēļa standziņas, 7 krustnagliņas, 2 tējk. malta koriandra; un 1 cm rīvēta svaiga ingvera)
1 tējk. (bez kaudzes) sodas
250ml ūdens

PAGATAVOŠANA:

Katliņā izkausē medu ar melasi un kokosriekstu eļļu. Kad tās karstas (bet nevārās!), noņem no uguns, pieber piparkūku garšvielas, ūdeni, miltus, sodu. Samaisa. Mīkla, iespējams, būs šķidra. Tas nekas. Apsedz (vāks, plēve vai kā citādi). Liek ledusskapī līdz nākamajai dienai. Tad skatās, kāda izveidojusies mīklas konsistence, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus, līdz izveidojas mīcāma un veltnējama, tomēr salīdzinoši ļoti mīksta mīkla. veltnē iespējami plānāku.

Cep piparkūkas 170 - 180 C 10 - 15 min.

Komentāri (0-1/1)

  • Zane Benneta
    03.12.2023 18:08
    Pirmā recepte nekam neder! 3 reizes esmu viņu taisījusi. Kad seko receptei 100% tad viņa iznāk kā ciets akmens! Uzrakstītas receptes, bez pārlasīšanas, izlaiduši sastāvdaļas. Stulbums kaut kāds.

Atstājiet komentāru