2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Klasiskā ābolu plātsmaize

Klasiskā ābolu plātsmaize

Klasiskās ābolu plātsmaizes recepte, kur neko nevajag mainīt, jo tā vienmēr sanāk perfekta.

 

Nepieciešamās sastāvdaļas:


* Glāzes tilpums 250ml


Mīklai:


*180g sviests (istabas temperatūrā)
*1/2 glāze skābais krējums
*~3 glāzes miltu
*1tējk cepamais pulveris


Pildījumam:


*~1kg ābolu
*1 glāze skābais krējums
*1 liela (vai 2 mazas) olas
*1 glāze cukurs (var bērt mazāk vai vairāk, atkarīgs no ābolu skābuma)
*2ēd.k. miltu
*kanēlis pārkaisīšanai



Pagatavošana:


Nomizo ābolus, tiem izņem serdes. Ābolus sagriež nelielos gabaliņos.


Gatavo mīklu. Sviestu sagriež gabaliņos, liek lielā bļodā. Sviestam pievieno krējumu un sajauc viendabīgā masā. Pievieno cepamo pulveri un 2 glāzes miltu, mīklu ar karoti samaisa viendabīgu. Tagad turpina bērt klāt atlikušos miltus un mīcīt mīklu ar rokām. Miltus ber tik daudz, lai mīklu varētu savelt bumbā.


Mīkla ir gatava. Nepieciešams uzkarsēt cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Ņem cepamo papīru, uz tā uzliek mīklu un mēģina to izrullēt nedaudz lielāku par plāts izmēriem. Cepampapīru ar visu mīklu liek uz plāts un maliņas uzceļ uz augšu. Ābolu gabaliņus vienmērīgi pārkaisa pāri mīklai.


Gatavo pildījumu. Bļodā krējumu sajauc ar olu, pievieno cukuru un miltus, kārtīgi samaisa.


Tikko pagatavoto pildījumu vienmērīgi lej pāri āboliem. Ja vēlas, pārkaisa ar kanēli. Plātsmaizi liek cepeškrāsnī un cep apmēram 50 minūtes, līdz virsiņas ir zeltaini brūna.


Kad plātsmaize gatava, to atdzesē, pēc tam sagriež. Ja tā tiks ēsta tajā pašā dienā, mīkla var būt mazliet pacieta (personīgi man tas ļoti patīk), bet nākamajā dienā (ja varēsiet tik ilgi paciesties) tā jau būs mīkstāka. 

Atstājiet komentāru