2024.gada 11. maijs

Karmena, Manfreds, Milda

Jēkabpilī par nepareizi noformētu mājas numuru var draudēt sods

Jēkabpilī par nepareizi noformētu mājas numuru var draudēt sods

Bieži Sabiedriskās kārtības uzraudzības sektorā (turpmāk - Sektors) tiek saņemtas sūdzības par to, ka pie ēkām nav numura zīmju ar ēkas adreses (numura un ielas nosaukuma) norādi.

Tas apgrūtina ne tikai speciālo dienestu darbu, bet izraisa arī pilsētas iedzīvotāju neapmierinātību, jo meklējot konkrētu adresi, uz ēkām ēkas numura zīmju nav jeb tās ir bojātas (piem. sarūsējušas, ka numuru uz tās nav iespējams saskatīt).

 Sabiedriskās kārtības sektors informē, ka 2012.gada 20.decembrī Jēkabpils pilsētas dome ir pieņēmusi Saistošos noteikumus (turpmāk – Noteikumi) Nr.36 „Saistošie noteikumi par ēku numerācijas zīmju un ielu (laukumu) nosaukuma norāžu izvietošanu Jēkabpils pilsētā”. Noteikumi nosaka ēku numerācijas zīmju un ielu (laukumu) nosaukuma norāžu (turpmāk – norādes) dizainu un izvietošanas kārtību, norādot, ka norādes var tikt izvietotas uz ēku fasādēm, žogiem vai atsevišķiem stabiem.

Norādes nedrīkst izvietot uz ieejas portāliem, kolonnām, apmalēm un citām arhitektoniskām detaļām. Par norāžu izvietošanu un uzturēšanu atbilstoši šiem Noteikumiem ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs, vai dzīvokļu īpašnieku sabiedrības valde, ja ir izveidota dzīvokļu īpašnieku biedrība, vai daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks, ja daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas tiesības nav pārņemtas.

Ielu (laukumu) nosaukumu norādes maģistrālo un pilsētas ielu krustojumos uzstāda un uztur kārtībā Jēkabpils pilsētas pašvaldība.

Saskaņā ar šiem Noteikumiem, norādēm jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem, tās nedrīkst būt sarūsējušas, deformētas vai citādi bojātas. Ar Noteikumiem ir noteikts, ka Jēkabpils pilsētā uz ēkām vairs nevarēs būt izvietotas norādes uz sarkaniem, ziliem, zaļiem u.tml. materiāliem vai kokā grebtas norādes - ēku numerācijas zīmes jāizgatavo no balta materiāla ar melniem uzrakstiem. Uz ēkas numerācijas zīmes valsts valodā norādāma šāda informācija:

1.ielas (laukuma) nosaukums (pilni vārdi bez saīsinājuma),

2.numurs,

3.ēkas piederība,

4.konkretizējot īpašnieka personu, norāda ēkas īpašnieka vārda pirmo burtu un uzvārdu vai juridiskas personas nosaukumu atbilstoši ierakstam zemesgrāmatā;

5.nekonkretizējot īpašnieka personu, ēkas piederība norādāma kā privātīpašums, kopīpašums, pašvaldības īpašums vai valsts īpašums (skatīties pielikumā pievienotos ēkas numerācijas zīmju paraugus)

Noteikumi nosaka, ka ēkas numerācijas zīmei jābūt izvietotai uz ēkas fasādes no ielas puses, pie katras ēkas, kurai piešķirta adrese. Ja ēka atrodas tālāk no ielas – dārzā vai pagalmā, ēkas numerācijas zīme izvietojama uz žoga vai atsevišķa staba, kura dizains un izvietojums saskaņojams Jēkabpils pilsētas būvvaldē. 

 Jēkabpils pilsētā esošās ēku numerācijas zīmes, kas neatbilst Noteikumos norādītajām prasībām, un ielu (laukumu) nosaukumu norādes nomaināmas un izvietojamas atbilstoši prasībām līdz 2014.gada 31.decembrim.

            Sektors aicina izpildīt noteikumos minētās prasības, norādot, ka 2014.gadā inspektore un kārtībnieki veiks īpašumu apsekošanu Jēkabpils pilsētā un pievērsīs pastiprinātu uzmanību ēku numerācijas zīmju izvietošanai un numerācijas zīmju uzturēšanai kārtībā.

Iedzīvotājiem vēl visu 2014.gadu ir dots laiks sagatavoties un nomainīt norādes, kas nav atbilstošas pielikumā redzamajiem paraugiem, tāpēc Sektors šajā gadā izteiks aizrādījumus, norādot uz pārkāpumu, nevis reāli sodot. Atšķirība, protams, ir kārtībā neuzturētas numerācijas zīmes, kas ir sarūsējušas un nav salasāmas, vai uz ēkas neesošas numerācijas zīmes. Par ēku numerācijas zīmju neuzturēšanu kārtībā jeb ēku numerācijas zīmju neizvietošanu uz ēkām (žoga vai atsevišķa staba) no ielas redzamā vietā, tāpat kā līdz šim, tiks stādīti administratīvā pārkāpuma protokoli.

Saskaņā ar Jēkabpils pilsētas domes 2013.gada 24.oktobra Saistošo noteikumu Nr.51 „Jēkabpils sabiedriskās kārtības noteikumi” 5.3 punktu - par ēku numerācijas zīmju neizlikšanu uz ēkas (žoga vai atsevišķa staba) vai to neuzturēšanu kārtībā, vai neatbilstošu saistošajiem noteikumiem ēku numerācijas zīmju vai ielu nosaukuma norāžu izvietošanu - izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskām personām līdz 20 eiro,  juridiskām personām līdz 35 eiro

Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas - uzliek naudas sodu fiziskām personām no 7 eiro līdz 35 eiro, juridiskām personām no 15 eiro  līdz  70 eiro.

 

Komentāri (0-1/1)

  • Robiks
    02.07.2018 18:16
    Jābūt kārtībai. Mājas numurs ir tava īpašuma adrese.

Atstājiet komentāru