2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Atašienes folkloras kopa "Vīraksne" piedalās Lietuvas Karaļa Mindauga kronēšanas dienā

Atašienes folkloras kopa "Vīraksne" piedalās Lietuvas Karaļa Mindauga kronēšanas dienā

6. jūlijā Lietuvā plaši tiek atzīmēta Karaļa Mindauga kronēšanas diena jeb valstiskuma svētki. Tā kā Rokišķi ir Jēkabpils pilsētas sadraudzības pilsēta, šajos svētkos Rokišķu rajona Moškēnu pilskalnā dalību ņēma arī Jēkabpils novada Atašienes tautas nama folkloras kopa “Vīraksne”, informē Atašienes pagasta Tautas nama vadītāja Vēsma Turkopole.

Karaļa Mindauga kronēšanas diena ir valsts mēroga svētki, kas tiek uztverti kā Lietuvas dzimšanas diena, jo, kad 1253. gadā Lietuvas lielhercogs Mindaugs un viņa sieva Marta (starp citu latviete) tiek kronēti par Lietuvas karali un karalieni, Lietuva tiek atzīta par valsti ar diplomātiskām, kultūras un ekonomiskām attiecībām ar Rietumeiropu un Svēto Krēslu.

Kopš 1991.gada 6.jūlijs Lietuvā ir brīvdiena – oficiāli valsts svētki, kurus svin visā valstī.

Tāpat 6.jūlijs jau 14 gadus ir diena, kad lietuvieši visā pasaulē apvienojas un plkst.21.00 visos pilskalnos iededz ugunskurus un dzied Lietuvas valsts himnu.

Moškēnu pilskalnā, no kura paveras brīnišķīgs skats pār tuvējo apkārtni, apliecinot mūsu tautu vienotību un draudzību, izskanēja  ne tikai Lietuvas, bet arī Latvijas himna. Pasākumā izdancoti lustīgākie latviešu danči, izdziedātas skanīgākās latviešu un lietuviešu dziesmas par Sauli, tēvu zemi, darba tikumu un savstarpējām attiecībām.

Vakars noslēdzās ar kopīgu sadziedāšanos un sadancošanu. Saulei rietot un miglai apņemot Moškēnu pilskalna pakāji, izskanot pēdējām kopdziesmām, visi devās uz mājām.. apņemoties satikties atkal kopīgos svētkos.

Atstājiet komentāru