2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 5.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 5.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Nosaka kārtību, kādā fiziskas personas varēs pretendēt uz pašvaldību lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām; Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē būs skatāma Unas Kukles gleznu izstāde; un Zināmi pretendenti uz Latvijas 2017.gada labākā sportista balvu.

Eiropas Savienības finanšu ministru padomes jeb tā dēvētās Eirogrupas sanāksmē vakar Briselē par nākamo Eirogrupas prezidentu ievēlēts Portugāles finanšu ministrs Māriu Sentenu, bet Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pēc pirmās balsojuma kārtas savu kandidatūru atsauca. Uz šo amatu bez Māriu Sentenu, kandidēja vēl trīs finanšu ministri - Reizniece-Ozola no Latvijas, Pjērs Gramenja no Luksemburgas un Peters Kažimīrs no Slovākijas. Jau vēstīts, ka pašreizējais Eirogrupas prezidents Jerūns Deiselblūms, kurš līdz šā gada 26.oktobrim bija Nīderlandes finanšu ministrs, paziņojis, ka nākamā gada gada janvārī atstās Eirozonas prezidenta amatu. Eirogrupas locekļi ar balsu vairākumu ievēl Eirogrupas prezidentu uz 2,5 gadiem. Eirogrupa ir neoficiāla struktūra, kurā ministri no eirozonas dalībvalstīm apspriež jautājumus saistībā ar viņu pārstāvēto valstu kopīgajiem pienākumiem attiecībā uz eiro.

Ministru kabineta komiteja vakar atbalstīja Zemkopības ministrijas izstrādāto kārtību, kādā fiziskas personas varēs pretendēt uz pašvaldību piedāvātās lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām. Ministrija noteikumus par lauksaimniecības zemes nomu ar izpirkuma tiesībām izstrādāja, jo to paredz Saeimā 2017.gada 18.maijā pieņemtie grozījumi likumā par zemes privatizāciju lauku apvidos. Likuma grozījumi paredz, ka no nākamā gada 1. janvāra pašvaldības, kuru īpašumā ir neapbūvēta lauksaimniecības zeme, to var nodot nomā ar izpirkuma tiesībām uz laiku līdz 12 gadiem.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste Ieva Gādmane šodien Rīgā, Latvijas Pašvaldību savienībā, piedalīsies jaunatnes lietu speciālistu sanāksmē. Darba kārtībā: jaunatnes politikas valsts programmā īstenotās aktivitātes 2017.gadā un plānotais 2018.gadā, par jauniešu garantijas aktualitātēm, kā arī par EUROSCOLA — piedāvājumu skolām.

No šodienas, 5. decembra līdz 27. janvārim Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē būs skatāma Unas Kukles gleznu izstāde. Unas – MūzAs – darbi ir dažādi, kolorīti, krāsaini, sirreāli, klusi, skaļi.. Kā pati autore saka: “Glezna nekad nav pretendējusi tikt saprasta, tā vienkārši ir jāsajūt vai nav jāsajūt”. Gleznas audekls, papīrs, krāsas – tas ir viens no veidiem, kā autores iekšējā mūza runā ar pasauli. Tas ir viens no veidiem, kā iekšējās sajūtas – piedzīvojums un pārdzīvojums, klusums, miers un nemiers, vājums un spēks, tiek sadzirdēti, izteikti pasaulei. Katrā darbā tiek ielikta kāda daļiņa no pasaulē pieredzētā un sevis.

Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā decembra sākumā būs skatāms režisora Jāņa Norda attiecību trilleris “Ar putām uz lūpām”. Filma tiks demonstrēta šodien un rīt pulksten trijos un sešos, bet piektdien, 8. decembrī pulksten sešos vakarā. Tas ir stāsts par bijušo policistu Didzi, kurš pēc nelaimes gadījuma mēģina atgriezties darbā, pievēršoties dienesta suņu trenēšanai. Didzim nezinot, viņa sieva Jana meklē romantisku piepildījumu, satiekoties ar gados krietni jaunāko Robertu. Kad Didža mīļotie suņi izbēg un kļūst par biedu pilsētas iedzīvotājiem, Didzis un Jana ir spiesti konfrontēt savus pagātnes dēmonus un meklēt kopīgu valodu, lai novērstu tuvojošos nelaimi. Režisors Jānis Nords ir pabeidzis maģistra studijas Nacionālajā Filmu un televīzijas skolā Lielbritānijā. Viņa pirmā uzņemtā pilnmetrāžas spēlfilma “Amatieris” (2008) ieguva balvu “Lielais Kristaps” par labāko debiju. Savukārt Norda otrā spēlfilma “Mammu, es tevi mīlu” (2013) saņēma konkursa “Generation Kplus” starptautiskās žūrijas balvu Berlīnes kinofestivālā.

Šodien pulksten septiņos vakarā, Līvānos, kafejnīcā Piektais elements notiks pasākums jauniešiem “Zinu. Gribu. Varu. Daru.” Pasākumā tiks meklētas un siegtas atbildes uz jautājumiem, kāpēc daži cilvēki ir veiksmīgāki, bagātāki, laimīgāki un gūst lielākus panākumus dzīvē nekā citi? Uz pasākumu aicināti jauieši vecumā no 14 līdz 24 gadiem. Dalība pasākumā ir bez maksas.

Un vēl

Uz Latvijas 2017.gada labākā sportista balvu pretendēs basketbolists Kristaps Porziņģis, skeletonists Martins Dukurs, biatlonists Andrejs Rastorgujevs, bokseris Mairis Briedis un smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs, savukārt starp dāmām par trofeju spēkosies tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova, kā arī septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa, svarcēlāja Rebeka Koha un cīkstone Anastasija Grigorjeva. Balvas saņems labākais Latvijas sportists, labākā Latvijas sportiste, labākais tehnisko sporta veidu sportists, labākais Latvijas treneris, labākā Latvijas sporta spēļu komanda, labākā Latvijas komanda individuālajos sporta veidos, gada uzlecošā zvaigzne, gada sporta notikums Latvijā, gada notikums tautas sportā, kā arī tiks pasniegta Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva, kā arī balva par mūža ieguldījumu Latvijas sportā. Papildu šīm nominācijām 21.decembrī tiks pasniegta balva Gada sporta skolotājam, kuru noteiks Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts policija šodien atzīmē savu 99.jubileju; Valsts prezidents šodien Ziemassvētku noskaņās tiksies ar Latvijas daudzbērnu ģimenēm; un Šorīt sniegs un apledojuma veidošanās apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem.

Valsts policija šodien atzīmē savu 99.jubileju - svinību laikā galvaspilsētā notiks tradicionālā svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, kā arī Barikāžu laikā kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā. Savukārt Iekšlietu ministrijā norosināsies valsts policijas 99.gadadienai veltīta svinīgā sanāksme. Tās laikā par dažādiem sasniegumiem tiks apbalvoti policisti ar Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas augstākajiem apbalvojumiem. Latvijas policijas veidošanās sākās ar 1918.gada 23. novembri, kad amatā iecēla Iekšlietu ministrijas iekšējās apsardzības nodaļas priekšnieku Jēkabu Ievu. 1991.gada 4.jūnijā tika pieņemts likums "Par policiju", kas joprojām ir policijas darbības pamatā. Savukārt 2015.gadā Saeima 5.decembri noteica par oficiālu Policijas darbinieku dienu.

Jēkabpils policijas iecirkņa svinīgā sanāksme veltīta Valsts policijas 99.gadadienai notiks ceturtdien, 7.decembrī Tautas namā. Šajā dienā tiks sveikti un godināti labākie policijas darbinieki, kas saņems gan valsts, gan Zemgales reģionālās policijas pārvaldes, gan Jēkabpils domes apbalvojumus. Valsts policijas 99.gadadienā par godprātīgu darbu, profesionālo meistarību, iniciatīvu un ieguldījumu Jēkabpils pilsētas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā Jēkabpils dome apbalvos 18 policijas darbiniekus ar dāvanu karti 90, eiro apmērā, kopumā apbalvošanai atvēlot 1620 eiro.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien Ziemassvētku noskaņās Rīgas pilī tiksies ar Latvijas daudzbērnu ģimenēm, liecina Valsts prezidenta darba kārtība. Tikšanās, kurā piedalīsies arī Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone, paredzēta plkst.14. Pasākuma laikā pie Rīgas pils plānots iedegt arī eglīti.

Šodien Rīgā viesosies "īstais Ziemassvētku vecītis" no Lapzemes, Rovaniemi ciema, kur atrodas Ziemassvētku vecīša galvenā mītne. Šo iespēju Latvijas bērniem, izveidojot svētku programmu, sarūpējusi Somijas vēstniecība Latvijā ar uzņēmēju atbalstu. Ziemassvētku vecītis no Lapzemes rīta pusē ieradīsies starptautiskajā lidostā Rīga, kur viņu sagaidīs Somijas vēstnieks Latvijā Olli Kantanens. Pēc sagaidīšanas lidostā Ziemassvētku vecītis kopā ar Somijas vēstnieku apciemos Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mazos pacientus. Dienas gaitā Ziemassvētku vecītis apmeklēs arī Rīgas domi, atnesot rīdziniekiem sveicienus no Somijas. Savukārt pēcpusdienā no Rātslaukuma kopā ar bērniem Ziemassvētku vecītis dosies gājienā uz universālveikalu "Stockmann", kur plkst.17 sāksies svētku programma, ko apmeklēt tiek aicināti visi Latvijas bērni.

Un vēl

Šorīt sniegs un apledojuma veidošanās apgrūtina braukšanu pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem. Pa valsts galvenajiem c eļiem apgrūtināta braukšana ir arī uz Daugavpils šosejas (A6) no Rīgas līdz Lielvārdei un no Jēkabpils līdz Nīcgalei. Tāpat braukšana ir apgrūtināta uz Jēkabpils – Rēzeknes šosejas (A12) no Jēkabpils līdz Rēzeknei, kā arī uz ceļa Tīnūži-Koknese (P80) no Rīgas apvedceļa līdz Skrīveru pagriezienam. Uz reģionālajiem autoceļiem apgrūtināta braukšana ir visā valsts teritorijā.

Slidenos un sniegotos ceļa posmus tīra un kaisa ar pretslīdes materiāliem. Ceļu uzturēšanas darbos šorīt iesaistītas 159 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības. Uzņēmums “Latvijas valsts ceļi” atgādina, ka mainīgos laika apstākļos uz ceļiem var veidoties tā saucamais melnais ledus, kas ir neredzams, un autovadītājs to sajūt tikai sākot veikt manevrus ar mašīnu - bremzējot, manevrējot ar stūri un pedāļiem. Tāpēc visām šīm kustībām nevajadzētu būt straujām. Autovadītāji tiek aicināti būt īpaši uzmanīgi, izvēlēties autoceļa seguma stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu un ievērot piesardzīgu distanci.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijai līdz 2021.gadam Eiropas Ekonomiskās zonas finansējumā būs pieejami 50,2 miljoni eiro; Turpmāk reģistrējoties interaktīvajai azartspēlei, spēlētājam būs jānorāda personas dati; un Arī šogad valsts mežos drīkstēs cirst eglīti Ziemassvētkiem

Latvijai līdz 2021.gadam Eiropas Ekonomiskās zonas finansējumā būs pieejami 50,2 miljoni eiro, paredz šodien Ministru kabinetā atbalstītais noteikumu projekts par Latvijas un Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas saprašanās memorandu par Eiropas Ekonomikas zonas instrumenta ieviešanu 2014.-2021.gadā. Finansējuma galvenie mērķi ir mazināt sociālās un ekonomiskās atšķirības EEZ un stiprināt divpusējās attiecības starp donorvalstīm un saņēmējvalstīm prioritārajos sektoros. Finanšu palīdzība būs pieejama vairākos prioritārajos sektoros - pētniecība un izglītība; vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība; starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana; pilsoniska sabiedrība.

Valdība šodien nolēma piešķirt 57 tūkstoši 670 eiro piecu Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes un Muitas pārvaldes ierēdņu prēmēšanai.Šos piecus VID ierēdņus paredzēts prēmēt par tiešas darbības rezultātā atklātiem un novērstiem noziedzīgiem nodarījumiem. Atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma pārejas noteikumos noteiktajam VID Muitas policijas pārvaldes un Muitas pārvaldes pieciem ierēdņiem atbilstoši ieguldījumam ir paredzēts izmaksāt prēmiju no sešu līdz desmit mēnešalgu apmērā. Jau ziņots, ka 2016.gada oktobrī starptautiskas operācijas ietvaros VID Muitas policijas pārvaldes ierēdņi un Muitas pārvaldes ierēdne ar dienesta darba suni uz Latvijas-Lietuvas robežas, veicot muitas kontroli, kravas automašīnā "Nissan" un tās pavadošajā vieglajā auto "Ford" atrada paslēptu narkotisko vielu - hašišu. Kopējais abos transporta līdzekļos atklātā hašiša daudzums ir vairāk nekā 203 kilogrami, no kura var pagatavot līdz 400 tūkstoši narkotiku devas un tā vērtība nelegālajā tirgū var pārsniegt divus miljonus eiro.

Turpinām ziņas

Turpmāk reģistrējoties interaktīvajai azartspēlei, spēlētājam būs jānorāda personas dati, to paredz šodien Ministru kabinetā atbalstītie Finanšu ministrijas izstrādātie noteikumi "Interaktīvo azartspēļu un interaktīvo izložu spēlētāju reģistrācijas un identitātes pārbaudes kārtība". Noteikumos ir paredzēts, ka interaktīvo azartspēļu un interaktīvo izložu spēlētāju reģistra mērķis ir noteikt spēlētāju identitāti, nepieļaut nepilngadīgu personu dalību interaktīvajās azartspēlēs vai interaktīvajās izlozēs, novērst no interaktīvajām azartspēlēm atkarīgo spēlētāju tālāku dalību azartspēlēs. Noteikumos paredzēts, ka, lai reģistrētos interaktīvajai izlozei vai interaktīvajai azartspēlei, izņemot veiksmes spēli pa tālruni, spēlētājs par sevi sniedz šādu informāciju - vārdu, uzvārdu, personas kodu un dzimšanas datumu, kā arī konta numuru, no kura tiks iemaksāta naudas summa likmju izdarīšanai interaktīvajā azartspēlē vai dalībai interaktīvajā izlozē. Savukārt veiksmes spēlēs pa tālruni organizētāja izveidotajā un uzturētājā spēlētāju reģistrā būs jānorāda informācija par laimējušiem spēlētajiem.

Ierakstītos un apdrošinātos pasta sūtījumus varēs saņemt arī bez informatīvā paziņojuma papīra formātā, to paredz šodien valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos par prasībām ierakstīto un apdrošināto pasta sūtījumu izsniegšanu. Satiksmes ministrijā skaidroja, ka, attīstoties tehnoloģijām, dažādu pakalpojumu sniedzēji arvien biežāk nodrošina dažādus risinājumus personas paraksta iegūšanai, izmantojot elektroniskās iekārtas, tādējādi optimizējot pakalpojumu sniegšanu un atvieglojot datu apstrādes procesus. Vienlaicīgi noteikumos tiek precizēts, ka informatīvo paziņojumu par pasta sūtījuma saņemšanu adresāts var saņemt elektroniskā veidā, ja pasta komersants nodrošina šādu iespēju.

Un vēl

Šogad tāpat kā iepriekšējos gados Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja doties uz "Latvijas valsts meži" (LVM) apsaimniekotajiem mežiem un pārnest mājās savu Ziemassvētku eglīti. Kompānijā atgādināja, ka ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir atļauts personiskajām vajadzībām nocirst tikai vienu eglīti. To drīkst darīt tikai “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos, kuri visā Latvijas teritorijā apzīmēti ar plāksnīti – Latvijas valsts mežu īpašuma zīmi. Pārliecināties par atrašanos valsts mežu teritorijā var arī, izmantojot mobilo aplikāciju "LVM Meža karte" vai arī apmeklējot mājaslapu mammadabakarte.lv. Ikviens drīkst cirst tādu eglīti, kas valsts mežos aug ceļa vai grāvja malā, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem, bet tās nedrīkst cirst jaunaudzēs un jaunā jauktu koku mežā, jo tur koki ir īpaši stādīti un kopti, lai arī nākotnē veidotos kupla meža ainava. Vēl eglītes aizliegts cirst publiskajos dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās. Tāpat kā ikkatru gadu arī šogad aizliegts Ziemassvētku eglīti cirst Jēkabpils Mežaparka teritorijā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa darbību pozitīvi vērtē vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju; Turpmāk pieteikumu laulību reģistrācijai varēs iesniegt arī elektroniski; un Ko liecina jaunākie pētījumi par D vitamīna ietekmi uz cilvēka veselību?

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa darbību pozitīvi vērtē vairāk nekā 60% Latvijas iedzīvotāju, šodien raksta laikraksts Diena, atsaucoties uz jaunākajiem sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS novembra aptaujas datiem. Tajā skaitā ļoti pozitīvi prezidenta darbu vērtē 12,3% Latvijas iedzīvotāju, bet 50,8% sniedz vērtējumu drīzāk pozitīvi. Savukārt drīzāk negatīvi Vējoņa darbu vērtē 16,3%, bet ļoti negatīvi – 4,2% respondentu. Ļoti neliels ir to cilvēku skaits, kas prezidenta vārdu nav dzirdējuši vispār – 0,8%. No pozitīvā vērtējuma atņemot negatīvo, prezidenta reitings ir 42,5, kas starp Latvijas politiķiem šobrīd ir augstākais. Aptauja liecina, ka jau ilgāku laiku reitingu līderi ir arī partijas Latvijai un Ventspilij priekšsēdētājs, Ventspils mērs Aivars Lembergs un Saskaņas līderis, Rīgas mērs Nils Ušakovs. Lemberga reitings aptaujā ir 23, bet Ušakova – 19,7. Premjera Māra Kučinska reitings ir 4,8, taču viņa pazīstamība ir samērā augsta, un ļoti pozitīvi vai drīzāk pozitīvi premjeru vērtē 39,8% respondentu, bet negatīvi – 35%. Aptauju par politiķu reitingiem pēc Dienas pasūtījuma veica SKDS.

Rīt Rīgā Rātslaukumā tiks atklāts vides mākslas objekts "Egle", līdz ar ko tiks atklāts arī 8.vides objektu festivālu "Ziemassvētku egļu ceļš". Vides mākslas objekts "Egle" tapis kā "Rietumu bankas labdarības fonda" rīkotā konkursa uzvarētāja projekts un tā mērķis ir veicināt Rīgas, kā Ziemassvētku egles rašanās vietas atpazīstamību rīdzinieku un pilsētas viesu vidū. Šajā dienā tiks iedegta arī Rātslaukuma Ziemassvētku egle un pasākuma apmeklētājus priecēs seno deju grupa "Ballare", ritma apvienība "Pulsa efekts", flautiste Ieva Rūtentāle un uguns žonglieri "Soul of Flames". Pasākumu vadītājs būs Artūrs Krūzkops. Festivāls "Ziemassvētku egļu ceļš" izpelnījies gan pašmāju, gan ārvalstu iedzīvotāju interesi un atzinību. Šogad festivālā būs apskatāms kopumā 41 mākslinieku, radošo industriju pārstāvju un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidots vides objekts. Festivāla laikā Rīgā būs redzami gan šogad, gan iepriekšējos gados tapušie darbi. Festivāls norisināsies no 8.decembra līdz 14.janvārim.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets šodien izskatīja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par pāreju uz mācībām valsts valodā vispārējās izglītības iestādēs un to konceptuāli atbalstīja. Patlaban ministrijas piedāvājums paredz, ka reformai mazākumtautību izglītības iestādēs būtu jābūt ieviestai 2021./2022.mācību gadā, nosakot, ka mācības pirmsskolā notiktu bilingvāli, sākumskolā (1.-6.klasē) tiktu nodrošināti trīs bilingvālās izglītības modeļi, pamatizglītības posma noslēgumā (7.-9.klase) 80% mācību procesa būtu nodrošināmi valsts valodā, savukārt vidusskolās (10.-12.klase) mācības notiktu tikai latviešu valodā. Līdz šādam rezultātam tiktu nonākts pakāpeniski. 2019./2020.mācību gadā 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7.klasē, 2020./2021.mācību gadā - 7. un 8.klasē, savukārt 2021./2022.mācību gadā mācības latviešu valodā 80% apjomā notiktu jau visā pamatskolas noslēguma posmā. Arī pāreja uz mācībām latviešu valodā vidusskolā notiktu pakāpeniski - sākumā, 2020./2021.mācību gadā, tikai valsts valodā mācīsies 10. un 11.klases skolēni, bet pēc gada - visas vidusskolas posma klases.

Valdība šodien atbalstīja arī Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu, kas paredz iespēju pilngadīgiem Latvijas pilsoņiem un Latvijas nepilsoņiem laulības noslēgšanas iesniegumu dzimtsarakstu nodaļās iesniegt arī elektroniski. Laulības noslēgšanas iesniegumu, kurš parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un laika zīmogu, varēs nosūtīt uz dzimtsarakstu nodaļas, kurā vēlas noslēgt laulību, elektronisko adresi. Tādējādi personām būs iespēja iesniegumu iesniegt uzreiz izvēlētajā dzimtsarakstu nodaļā. Noteiktais regulējums atvieglos iesnieguma iesniegšanas kārtību personām, kuras nevar ierasties dzimtsarakstu nodaļā klātienē, piemēram, ja persona dzīvo un strādā ārvalstīs, dzimtsarakstu nodaļas noteiktā darba laika dēļ, personas darba specifikas dēļ. Līdz ar to iesniegumu personas varēs iesniegt jebkurā izdevīgā laikā. Turpmāk noteiktais regulējums attieksies tikai uz pilngadīgiem Latvijas pilsoņiem un pilngadīgiem Latvijas nepilsoņiem, par kuriem ziņas ir iekļautas Iedzīvotāju reģistrā. Papildu dokumenti nebūs jāiesniedz ar nosacījumu, ja Iedzīvotāju reģistrā un iesniegumā norādītā informācija sakrīt. Ja ziņas iesniegumā nesakritīs ar ziņām Iedzīvotāju reģistrā, personām būs jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā un personīgi jāuzrāda pretrunu izskaidrošanai nepieciešamie dokumenti.

Un vēl

Lietojot D vitamīnu regulārās un pietiekamās devās, var samazināt elpceļu slimību risku pat par 50%. Tāpat D vitamīna lietošana ik dienas var pasargāt cilvēkus no saaukstēšanās slimībām, kas mūsu platuma grādos sevišķi aktuālas ir rudens un ziemas mēnešos, liecina Lielbritānijas Nacionālā Veselības dienesta atbalstītais pētījums. Pētījums publicēts laikrakstā Britu medicīnas žurnāls (British Medical Journal), un tajā piedalījušies gandrīz 11 tūkstoši cilvēku no visas pasaules. Tika pētīta D vitamīna ietekme uz vairākām elpceļu slimībām – bronhītu, pneimoniju, vidusauss iekaisumu un saaukstēšanos. Pētījums ilga vairākus gadus. Pētījums parādījis, ka regulāra un pietiekama D vitamīna uzņemšana samazina saslimušo skaitu ar akūtām elpceļu infekcijām par 12%. Savukārt cilvēkiem, kuriem konstatēts D vitamīna deficīts, regulāra vitamīna D uzņemšana samazina saslimšanas risku pat par 50%. Publicētajā pētījumā minēts, ka D vitamīnu dabiskā veidā cilvēki uzņem no saules gaismas. Lai arī dažādi ēdieni satur D vitamīnu, piemēram, treknas zivis, ir grūti nodrošināt regulāru un pietiekamu D vitamīna devu visu gadu. Līdz šim pētījumi lielākoties fokusējās uz D vitamīna pozitīvo ietekmi uz cilvēku kaulu veselību jeb D vitamīna galveno funkciju – nodrošināt kalcija un fosfora uzsūkšanos organismā, veicinot veselīgu kaulu augšanu un attīstību.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00
Radio1 ziņās klausieties:Pagarina dzelzceļa elektrifikācijas projekta iesnieguma iesniegšanas termiņu; Meklēs risinājumu, lai varētu mantot 2.pensiju līmenī uzkrāto kapitālu; un Poligons “Dziļā vāda” uz laiku ir pārtraucis nolietoto riepu pieņemšanu.

Valdība šodien uzdeva Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai pagarināt dzelzceļa elektrifikācijas projekta iesnieguma iesniegšanas termiņu līdz 2018.gada 28.februārim. Šodien valdības slēgtajā daļā tika skatīts Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums par projekta "Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija" sagatavošanas progresu un projekta īstenošanas risinājumiem. Patlaban ir mainījies projekta ieviešanas tehniskais risinājums, kā arī pārskatīts finansēšanas risinājums. Proti, projekts tiks īstenots bez valsts budžeta piesaistes. Ņemot vērā minēto, tiks precizēts projekta iesniegums, tādēļ tika lūgts pagarināt projekta iesnieguma iesniegšanas termiņu. Jau ziņots, ka projekta "Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija" pirmajā posmā paredzēts elektrificēt Rēzekne-Krustpils, Daugavpils-Krustpils un Krustpils-Rīga posmus, tādējādi līdz 2023.gadam nodrošinot viena pilna tranzīta koridora funkcionalitāti ar elektrovilci.

Labklājības ministrs Jānis Reirs intervijā LNT norādīja, ka cilvēki Latvijā par pabalsta līmeņa algām vairs strādāt negrib, lai gan uzņēmēji apgalvojot, ka uzņēmumos ir darba vakances un tajās neviens nevēlas strādāt. Ministrs norāda, ja paskatās, cik šajās «vakancēs» lielu atalgojumu piedāvā, tad tā ir minimālā alga, kas praktiski ir pabalsts. Kāda jēga cilvēkam strādāt, ja viņš saņem pabalsta līmeņa algu?, jautāja ministrs. Viņš uzskata, ka atalgojums Latvijā nav konkurētspējīgs. Informācijas apmaiņa pasaulē šodien ir ātra, visiem ir radi ārzemēs, viņi redz, cik tur saņem strādājošie. Reirs uzsvēra, ka būtu nepieciešams vienoties ar darba devējiem un celtļ atalgojumu valstī. Turklāt cilvēkiem šodien ir svarīgi nevis saņemt atalgojumu konvertā vai kādā citādā veidā, bet lai viņiem būtu sociālās garantijas. Kā piemēru Reirs minēja Igauniju, kur minimālā alga ir 500 eiro, lai valstī noturētu darbaspēku. Ministrs arī atzina, ka saprot uzņēmējus, jo šīs vakances nav aizpildītas, bet ir jāmaksā vairāk. Ja Latvijā sāks masveidā ievest darbaspēku, tā būs padošanās. Latvija neizpildīs reemigrācijas programmu, jo cilvēki nebrauks atpakaļ, lētais darbaspēks izspiedīs vietējos darbiniekus.

Turpinām ziņas

Vardarbību pret sievieti un vardarbību ģimenē "baro" sabiedrības vienaldzība, šodien Labklājības ministrijas kampaņas "Sitieni starp kaimiņiem un savējiem skar arī tevi" atklāšanā sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs. Pēc viņa paustā, saprotot problēmas apmēru, kampaņa ir ļoti būtiska, lai sabiedrība pārvarētu sajūtu, ka pareizi ir neiejaukties. Ja tiks novērsta vienaldzība sabiedrības vidū, situācija krietni uzlabosies, jo vardarbība ir noziegums, tā nav ģimenes lieta, uzsvēra ministrs. Viņš norādīja, ka pats ar vardarbību pret sievieti un ģimenē sabiedrības vidū reāli saskāries, strādājot pie Stambulas konvencijas. Darba rezultātā pie ministra uz ielas un citos apstākļos vērsās dažādi cilvēki, kuri viņam pastāstīja par laiku, kad saskārušies ar vardarbību ģimenē. Reirs norādīja, ka šogad vērojama pastiprināta sabiedrības uzmanība vardarbībai, kas vērsta pret bērnu, jo ziņojumi par vardarbības gadījumiem desmitkāršojušies. Līdzīgi vajadzētu būt arī vardarbības ģimenē gadījumos, jo upuris nedrīkst justies viens, viņam jāzina, ka vienmēr kāds palīdzēs.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien uzdeva Labklājības ministrijai strādāt pie iespējama risinājuma, lai atsevišķos gadījumos varētu mantot 2.pensiju līmenī uzkrāto kapitālu. Saeimas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns uzsvēra, ka risinājums nedrīkst iedragāt solidaritātes principu pensiju sistēmā. Izmaiņas varētu attiecināt uz gadījumiem, kad cilvēkam nebija apgādājamo un viņš nebija sasniedzis pensijas vecumu. Šāds izvērtējums ministrijai būs jāizstrādā līdz nākamā gada februāra vidum. Piedalīties šī risinājuma izstrādē aicināta arī Finanšu ministrija, Latvijas Banka, Latvijas Komercbanku asociācija, kā arī Saeimas Juridiskais birojs.

Un vēl

SIA ”Jēkabpils pakalpojumi” informē, ka no SIA “Vidusdaugavas SPAOO” ir saņemta vēstule par to, ka poligons “Dziļā vāda” Mežāres pagastā uz laiku ir pārtraucis nolietoto riepu pieņemšanu poligonā sakarā ar nolietoto riepu pārstrādes ierobežotajām jaudām uzņēmumā.

Atstājiet komentāru