2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 4.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 4.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijas Banka šodien laidīs apgrozībā Latviešu pagaidu nacionālās padomes pirmajai sesijai veltītu monētu; Sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks; un Kā autovadītāji vertē ceļu satiksmes kultūru?

Latvijas Banka šodien laidīs apgrozībā Latviešu pagaidu nacionālās padomes pirmajai sesijai, kas pirms 100 gadiem notika Valkā, veltītu sudraba kolekcijas monētu "LPNP 1.sesija". Monētas priekšpuses (aversa) centrā attēlots bezvadu tīkla (Wi-Fi) simbols, virs tā puslokā divās rindās kārtots uzraksts "Lai dsiwo brihwa apweenota Latvija!". Zem simbola ir uzraksts "Walka", bet zem tā ir gada skaitlis 1917. Savukārt monētas aizmugures (reversa) centrā spirāles veidā, sākot no ārpuses, kārtots LPNP uzsaukuma "Visiem latviešiem!" teksta fragments vēsturiskajā rakstībā. Kolekcijas monētas "LPNP "Koninklijke Nederlandse Munt" Nīderlandē. Monētas maksimālā tirāža - 3000 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankā - 45 eiro.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija ir pārtraukusi streiku. Šāds lēmums pieņemts pagājušās nedēļas nogalē ģimenes ārstu asociācijas biedru sapulcē. Ģimenes ārsti norādījuši, ka streiks tiek atsākts 2018.gadā, ja valdība nepildīs streika prasības. Biedru sapulce nolēma pieprasīt, lai Nacionālais veselības dienests saskaņo ar asociāciju e-veselības līguma nosacījumus. Tāpat nolemts sākt e-veselības sistēmas lietošanu ar e-darbnespējas lapas daļu. Savukārt e-receptes mediķi lietos ar nosacījumu, ja katras receptes izrakstīšana neaizņem ilgāk kā 60 sekundes janvārī, ilgāk kā 30 sekundes februārī, bet pārējās e-receptes izrakstīs tad, ja tas netraucēs pacientu ārstēšanas darbam.

Turpinām ziņas

Vakar tika atzīmēta pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai. Advente ir četru nedēļu periods. Tieši ar pirmo adventes svētdienu sākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Advente ir laika posms no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem. Baznīca māca, ka adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Simboliska nozīme ir arī adventes rotai - vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum. Šogad ceturtā advente tiks atzīmēta dienā, kad tiks svinēts arī Ziemassvētku priekšvakars.

Ziemassvētku tuvošanās jūtama arī Jēkabpilī. Jau dažu māju pagalmos ir iedegušās pirmās ziemassvētku eglītes un to skaits tuvojoties svētkiem pieaugs. Tāpat arī jau Ziemassvētku rotā tērpušies ir lielveikali, kas pircējiem piedāvā dažādus eglīšu rotājumus, mākslīgās eglītes un dāvanas. Jēkabpilī arī šogad, līdzīgi kā citus gadus norisināsies ziemassvētku izgaismojuma konkurss par labāko tematikai atbilstošo noformējumu. Konkursā svētku noformējums tiks vērtēts divās kategorijās: fiziskās un juridiskās personas. Konkursā netiks vērtēti Jēkabpils pašvaldības iestāžu svētku noformējumi. Konkursa vērtēšanas komisiju vadīs domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, tās locekļi ir deputāti Kaspars Ģirģens, Kristīne Ozola, pilsētas māksliniece Sanda Mālniece un preses pārstāvji Inese Zone un Justīne Iie. Konkursa balvu fonds ir 925 eiro. Pirmās vietas ieguvējs saņems 100 eiro; otrās vietas - 75 eiro; trešās - 50 eiro, kā arī vairākas veicināšanas balvas fiziskām un juridiskām personām 50 eiro apmērā.

Un vēl

Vairāk nekā puse jeb 55% autovadītāju uzskata, ka pēdējo piecu līdz desmit gadu laikā ceļu satiksmes kultūra Latvijā ir ievērojami uzlabojusies, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas veiktā aptauja. Aptaujātie uzsvēra, ka situācijas uzlabošanos ievērojami sekmējušas satiksmes drošības kampaņas par dažādām tēmām. Aptaujas secinājumus apstiprina arī lielā iedzīvotāju aktivitāte, iesaistoties nesen īstenotajā CSDD kampaņā "Par labām attiecībām", kuras laikā vairāk nekā 500 Latvijas iedzīvotāju sniedza savus priekšlikumus braukšanas kultūras uzlabošanai. Aptaujā noskaidrots, ka 95% aptaujāto autovadītāju sevi uzskata par pieklājīgiem ceļu satiksmes dalībniekiem, taču citiem gan ir problēmas ar likumu un kultūru. Tas varētu tikt skaidrojams ar to, ka autovadītāji bieži atzīstas, ka ir cerējuši uz otra satiksmes dalībnieka pieklājību vai arī paļāvušies, ka ikvienam būtu jāievēro attiecīgie nerakstītie likumi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Ošukalns celtniecība būvēs Jēkabpilī vides objektu Sidraba egle; Jēkabpils domes delegācija apmeklē sadraudzības pilsētas Polijā; un Šīs nedēļas nogalē tiks iedegta Jēkabpils galvenā egle.

SIA "Ošukalns celtniecība" ieguvusi tiesības izstrādāt būvprojektu, nodrošināt autoruzraudzību un uzbūvēt Jēkabpilī, Brīvības un Neretas ielas krustojuma rotācijas aplī, vides objektu "Sidraba ābele", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Publisko iepirkumu par tiesībām izstrādāt vides objekta "Sidraba ābele" būvprojektu, nodrošināt autoruzraudzību un veikt būvniecību izsludināja Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Savus piedāvājumus tam iesniedza divi pretendenti. Vides objekta "Sidraba ābele" būvprojekta izstrāde, autoruzraudzības veikšana un būvniecība Brīvības - Neretas ielas krustojuma rotācijas aplī izmaksās 38 tūkstoši 750 eiro. Jau ziņots, ka 30.jūnijā Jēkabpilī noslēdzās pašvaldības organizētais konkurss par vides objekta dizaina izstrādi, kurā par uzvarētāju tika atzīts Visvalža Asara piedāvātais vides objekts "Sidraba ābele". Vides objekta filozofiskā koncepcijas platforma ir koks - ābele kā simbols, kas cilvēku semantiskajā apziņā ir saprotams un dziļi iesakņojies, ideju skaidro pašvaldība.

Finanšu ministrija rosina paaugstināt darba stundas tarifa likmes vēlēšanu komisiju priekšsēdētājam, sekretāram un locekļiem par 28%, kas saistīts ar minimālās darba algas pieaugumu laika periodā no 2014.gada. Patlaban vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja darba stundas likme noteikta amplitūdā no 2,56 eiro līdz 7,1 eiro, bet ministrija piedāvā to paaugstināt amplitūdā no 3,28 eiro līdz 9,1 eiro. Vēlēšanu komisijas sekretāra darba stundas tarifa likme patlaban noteikta amplitūdā no 2,42 eiro līdz sešiem eiro, bet ministrija rosina to paaugstināt amplitūdā no 3,1 eiro līdz 7,68 eiro. Savukārt vēlēšanu komisijas loceklim patlaban stundas tarifa likme noteikta amplitūdā no 1,85 eiro līdz 2,99 eiro, savukārt ar izmaiņām noteikumos to piedāvāts noteikt no 2,5 eiro līdz 3,83 eiro.

Turpinām ziņas

Sestdien Jēkabpils pilsētas pašvaldības delegācija - Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa devās uz Polijas sadraudzības pilsētu Červjonku-Leščinu. Nedēļas nogalē sadraudzības pilsētā Červjonkā-Leščinā pilsētas delegācija tikās ar domes vadību, kā arī otras sadraudzības pilsētas Polijā Sokolovas-Podļaski domes pārstāvjiem. Delegācijas apmeklēja St.Barbaras svinīgo pasākumu un koncertu,kā arī iepazinās ar realizētajiem Eiropas Savienības projektiem industriālā tūrisma jomā. Jēkabpilieši Polijā uzturēsies līdz rītdienai.

Šodien ir pēdējā diena, kad Jēkabpils uzņēmēji var pieteikties un iesaistīties Jēkabpils pilsētas pašvaldības un domes deputāts Kaspars Ģirģena jaunajā projektā “Izrotā savu egli”, kas Jēkabpilī norisināsies no a 15. decembra līdz nākamā gada 15. janvārim. Projektā ikvienam Jēkabpils uzņēmumam tiek dota iespēja, izrotājot kādu no Jēkabpils pilsētas eglēm un radīt svētku sajūtu pilsētā.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē, sestdien, 9. decembrī, Jēkabpilī tiks iedegta pilsētas galvenā egle. Plkst. 11.00 Vecpilsētas laukumā sāks darboties Ziemassvētku tirdziņš, kur ikviens varēs iegādāties dažādus ar rūpību un mīlestību gatavotus labumus – siltas zeķes, mīkstu maizi, smaržīgas piparkūkas, pašdarinātas rotas un dažādas lietas mājai. Vecpilsētas laukumā pulksten četros pēcpusdienā pēc Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa uzrunas tiks iedegta pilsētas galvenā egle. Pēc tam varēs vērot Ziemassvētku koncertuzvedumu. Par Ziemassvētku atmosfēru gādās jautrā radošās apvienības “Pasaku nams” rūķu meitene un draiskie burunduki.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību lietu ministrs apturējis Olaines novada domes noteikumu par "Rail Baltica" lokālplānojumu darbību; Jēkabpilī pabeigta ietves seguma uzklāšana gājēju celiņam, kas ved gar Jēkabpils 2. vidusskolu; un Brīvdienās Viesītē dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks.

Neatbilstoši notikušas sabiedriskās apspriešanas dēļ vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards ir apturējis Olaines novada domes noteikumu par "Rail Baltica" lokālplānojumu darbību, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir konstatējusi, ka lokālplānojuma Apbūves noteikumu atsevišķas normas, kas apstiprinātas ar šiem saistošajiem noteikumiem, būtiski atšķiras no publiskajai apspriešanai nodotā regulējuma. Ņemot to vērā, domei bija jāpieņem lēmums par lokālplānojuma pilnveidošanu, nododot to atkārtotai publiskajai apspriešanai, tomēr tas nav darīts. Turklāt ministrija konstatējusi, ka faktiski izmaiņas apbūves noteikumos Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā veiktas jau pēc šo saistošo noteikumu apstiprināšanas, kas nozīmē, ka to apstiprināšanas brīdī augustā sabiedrībai vispār nebija pieejama pilnveidotā lokālplānojuma redakcija.

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) sākusi iedzīvotāju aptauju par ārējo migrāciju, lai noskaidrotu, cik precīza ir oficiālā iedzīvotāju statistika un cik pilnīgi tajā tiek ietvertas iedzīvotāju migrācijas plūsmas ārpus valsts robežām. Pēc nejaušības principa CSP ir atlasījusi 20 tūkstoši mājokļu visā Latvijā, no tiem trešdaļu mājokļu Rīgā. Aptaujā iekļautajās adresēs tiks noskaidrots, kuras personas mājoklī dzīvojušas pirms gada un kuras bijušas emigrācijā, kā arī kuras tur dzīvo šogad, ir ieradušās no ārvalstīm vai devušās emigrācijā. Tāpat aptaujā iekļauti jautājumi par valodām - dzimto, mājās lietoto un svešvalodu zināšanām. Katra aptaujā iekļautā adrese tiks apsekota divas reizes – šā gada beigās un nākamā gada rudenī. Pēc centrālās statistikas pārvaldes datiem, kopš 2000.gada tautas skaitīšanas Latvijas iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 427 tūkstoši, kas ir tikpat, cik 2017.gada 1.janvārī dzīvoja Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī kopā. Iedzīvotāju skaita izmaiņas ietekmē gan negatīvais dabiskais pieaugums, gan iedzīvotāju migrācija.

Turpinām ziņas

11. decembrī Sociālās integrācijas valsts aģentūra (SIVA) Eiropas sociālā fonda projektā “Personu ar invaliditāti vai garīga rakstura traucējumiem integrācija nodarbinātībā un sabiedrībā” aicina interesentus, speciālās izglītības un sociālās jomas pārstāvjus apmeklēt informatīvo pasākumu, kur tiks izklāstītas iespējas veikt profesionālās piemērotības noteikšanu personām ar invaliditāti vai garīga rakstura traucējumiem. Tiks prezentētas projektā izstrādātās izglītības programmas un prasmju apmācību programmas, kas paradzētas personām ar garīga rakstura traucējumiem. Visas izglītības programmas ir izstrādātas atbilstoši pētījuma par pieprasītākajām profesijām darba tirgū secinājumiem un rekomendācijām. Seminārā aicināti piedalīties: cilvēki ar invaliditāti vai garīga rakstura traucējumiem un viņu tuvinieki, nevalstisko organizāciju pārstāvji, biedrības, valsts un pašvaldības iestāžu darbinieki un citi interesenti. Seminārs norisinās Jēkabpils sociālā dienesta telpās, 11.decembrī pulksten 10tos.

Novembra vidū tika pabeigta ietves seguma uzklāšana gājēju celiņam, kas ved gar Jēkabpils 2. vidusskolu.Jēkabpils pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļa informē, ka darbu gaitā tika uzbērts šķembu segums, kā arī veikti labiekārtošanas darbi- gar ietves malām nobērta melnzeme. Gājēju celiņa labiekārtošana pilnībā tiks pabeigta, kad gar ietves malām tiks iesēta zāle.
Ietves seguma uzklāšanu un labiekārtošanu veica SIA “Jēkabpils pakalpojumi”. Kopējās darbu izmaksas- 624 eiro.

Un vēl

Brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 12 izsaukumus – četrus uz ugunsgrēku dzēšanu, sešus uz glābšanas darbiem, bet divi no izsaukumiem bija maldinājumi. Sestdien plkst. 16.36 VUGD saņēma izsaukumu uz Sporta ielu Viesītē, kur ugunsgrēks bija izcēlies saimniecības ēkā. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg saimniecības ēkas otrais stāvs un jumta konstrukcijas 80m2 platībā, kā arī ēkas piebūve 40m2 platībā. Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts četru stundu laikā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vidējā bruto mēnešalga Baltijas valstīs augusi par 7 procentiem; Lietuvā kādai zemnieku saimniecībai apdrošinātāji izmaksā 2,4 miljonu eiro par cūku mēra radītiem zaudējumiem; un Vācijas Ziemassvētku tirziņā piektdien atrastais spridzeklis bijis domats šantāžai.

Vidējā bruto mēnešalga Latvijā, Lietuvā un Igaunijā 2017.gada trešajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn pieaugusi par vairāk nekā 7%, tā aplēsušas nacionālās statistikas pārvaldes visās trijās valstīs. Citējot šos datus, Igaunijas sabiedriskais medijs ERR pagājušās nedēļas nogalē vēstīja, ka Latvijā vidējā bruto mēnešalga gada pirmajos deviņos mēnešos bijusi 925 eiro, kas ir par 7,5% vairāk nekā attiecīgajā periodā 2016.gadā. Igaunijā kāpums vidējai mēnešalgai pirms nodokļu nomaksas bijis mazliet zemāks, proti, par 7,4%, sasniedzot 1 201 eiro, bet Lietuvas statistiķi novērojuši 7,2% kāpumu līdz 851 eiro.

Tuvojoties vēlēšanām, pastāv bažas par populistisku priekšlikumu vilni, intervijā laikrakstam Diena atzinis Ministru prezidents Māris Kučinskis.Premjers uzskata, ka jaunais gads sāksies ar ļoti sarežģītu procesu tieši parlamentā. Taujāts, vai prognozētais sarežģītais process būs vēlēšanu dēļ, viņš atbildējis apstiprinoši, uzsverot, ka būs sarežģīta lēmumu pieņemšana. Premjers atzinis, ka viņam ir bažas par populistisku priekšlikumu vilni – esot jau dzirdētas vēlmes par Latviju bez nodokļiem un tamlīdzīgi. Vaicāts, no kurām partijām, politiķiem gaidāmi vislielākie riski, premjers uzsvēris, ka vispirms ir ļoti grūti prognozēt to daļas Vienotības frakcijas deputātu uzvedības maiņu, kas tagad ir jaunās partijās. Valdības vadītājs ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni jau esot runājis, ka, iespējams, viņam būs daudz darba, atgriežot likumus Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Turpinām ziņas

Lietuvā kādai zemnieku saimniecībai apdrošināšanas sabiedrība ERGO izmaksājusi apdrošināšanas atlīdzību 2,4 miljonu eiro apmērā par cūku mēra radītiem zaudējumiem, kas radušies, likvidējot 24 tūkstoši mājlopu. Tā ir pēdējos pāris gados Baltijas valstīs lielākā Ergo izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība lauksaimnieciskās uzņēmējdarbības apdrošināšanā. Apdrošināšanas dati liecina, ka Latvijā mājlopus visbiežāk apdraud plēsēji, dažādas traumas un iespējami ugunsgrēki saimniecībās. Saskaņā ar Ergo statistiku pēdējo piecu gadu laikā dubultojies lauksaimnieku skaits, kas izvēlas mājlopu apdrošināšanu. Palielinoties interesei par mājlopu apdrošināšanu, vienlaikus pieaug arī izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoms. Šī gada deviņos mēnešos, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada tādu pašu laika posmu, uzņēmuma izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apjoms mājlopu apdrošināšanā pieaudzis par 36%. Visbiežāk atlīdzības izmaksātas par traumām, dzemdību sarežģījumiem un infekcijām, kas nav saistītas ar sevišķi bīstamām dzīvnieku slimībām.

Pēdējā laikā sabiedrībā aktualizējušās diskusijas vai ģenēriskās jeb analogās zāles, kuras ir lētākas, bet tikpat efektīvas un kvalitatīvas kā oriģinālās. Latvijas Ārstu biedrības aptaujā ap 70% ārstu atbalstījuši apgalvojumu, ka oriģinālajām zālēm jādod priekšroka, jo tās ir labāk pārbaudītas. Tikmēr statistikas dati rāda, ka trīs no četriem pārdotajiem zāļu iepakojumiem Latvijā ir bijušas tieši ģenēriskās zāles. Zāļu patēriņa dati šī gada 1.pusgadā liecina, ka 75% no Latvijā pārdoto zāļu iepakojumiem bija ģenēriskās zāles. Lai gan to iedarbība ir tāda pati, kā oriģinālajām zālēm, ne vienmēr veselības aprūpes profesionāļi šo nostādni atbalsta un atzīst, ka pacientiem nelabprāt izraksta ģenēriskās zāles. Tomēr zāļu patēriņa dati liecina, ka ģenērisko zāļu patēriņš iepakojumu skaita ziņā ir vismaz trīs reizes lielāks nekā oriģinālo. Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka Latvijā ģenēriskās zāles visvairāk lieto sirds-asinsvadu sistēmas slimību ārstēšanai, nervu sistēmas slimību ārstēšanai, kā arī sistēmiski lietojamos pretinfekcijas līdzekļus.

Un vēl

Vācijas policijai izmeklējot Postdamas Ziemassvētku tirdziņā atrastā spridzekļa gadījumu, noskaidrots, ka tas atsūtīts nevis, lai uzbruktu apmeklētājiem, bet lai šantažētu sūtījumu piegādes uzņēmumu DHL. Kā, citējot vietējo amatpersonu pausto, vēsta britu raidorganizācija BBC, piektdien, 1.decembrī, sūtījumā kādai aptiekai Potsdamas pilsētā tikusi atrasta naglu bumba ar sprāgstvielām, taču bez detonatora. Policija veikusi tās kontrolētu iznīcināšanu, un, izpētot sūtījuma informāciju noskaidrojusi, ka uzņēmumam prasīti vairāki miljoni eiro par to, lai spridzeklis netiktu palaists. Vācijā policija strādā pastiprinātā režīmā, atceroties 2016.gada notikumus Berlīnē, kad terorists Ziemassvētku tirdziņā nobrauca 16 cilvēkus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ministrija plāno divu lielo valsts slimnīcu apvienošanu; Līdz 2019.gadam plānots ieviest bezskaidras naudas norēķinus vismaz 50% sabiedrisko transportlīdzekļu; un Kādu laiku sinoptiķi prognozē šajā nedēļā?

Patlaban vēl nav konkrēta plāna Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas apvienošanai, bet par to tiek domāts, aģentūrai LETA sacīja veselības ministre Anda Čakša. Ministre atzina, ka Veselības ministrijai vēl nav plāna abu slimnīcu apvienošanai, kā arī patlaban vēl nav skaidrības, kad tas varētu notikt. Tomēr Čakša ir pārliecināta, ka veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes celšanai ir jādomā par slimnīcu sadarbību. Veselības ministre uzskata, ka jāsadarbojas ne tikai valsts slimnīcām savā starpā, bet valsts slimnīcām jāsadarbojas arī ar pašvaldību slimnīcām, piemēram, Rīgā. Ministre skaidroja, ka atšķirībā no citām pašvaldībām, kurās lielākoties ir pašvaldību slimnīcas, Rīgā atrodas gan pašvaldības, gan valsts slimnīcas. Lai nodrošinātu pacientiem kvalitatīvākus pakalpojumus, ministrija domā, kā valsts slimnīcām sadarboties ar Rīgas slimnīcām, kā arī tiek domāts par to, kā varētu sadarboties Rīgā esošās valsts slimnīcās.

Ministri par valdības rīcības plānā paveikto 2017.gadā Ministru prezidentam Mārim Kučinskim atskaitīsies nākamā gada janvārī. Ministri ar premjeru valdības rīcības plānā paveikto pārrunā divreiz gadā, tomēr šogad sarunas notikušas tikai vienu reizi, ņemot vērā saspringto darbu pie 2018.gada budžeta un nodokļu reformas. Kopumā valdības rīcības plānā ir ietverti 284 uzdevumi, ko valdība apņēmusies izpildīt līdz 2018.gadam. No valdības rīcības plānā ietvertajiem 95 uzdevumiem, kas bija jāpaveic 2016.gadā, valdība izpildīja 74 uzdevumus, turpretī 21 uzdevuma izpildes termiņi kavējās. Atsevišķi 2016.gadā neizpildītie uzdevumi tiek risināti šogad un nākamgad. Starp tiem ārvalstu investīciju piesaistes mehānisma izstrāde, investīciju projektu portfeļu izveide, padziļinātās sadarbības programmas priekšrocību klāsta paplašināšana, savstarpējo aizdevumu platformu licencēšanas sistēmas ieviešana, finanšu sektora attīstības plāns, profesionālās izglītības programmu finansēšanas modelis, kā arī "zaļā iepirkuma" principu piemērošana.

Turpinām ziņas

Līdz 2019.gadam plānots ieviest bezskaidras naudas norēķinus vismaz 50% sabiedrisko transportlīdzekļu un veicināt videonovērošanas sistēmu ieviešanu transportlīdzekļos. Tas ir viens no īstermiņa pasākumiem, kas iekļauts satiksmes ministrijas ziņojumā "Par budžeta līdzekļu ekonomiju, ēnu ekonomikas mazināšanu un precīzas uzskaites nodrošināšanu sabiedriskā transporta pakalpojumos". Tajā teikts, lai tiktu nodrošināta sabiedriskā transporta pakalpojumu kompensācijām piešķirto valsts budžeta līdzekļu ekonomija, samazināta ēnu ekonomika sabiedriskā transporta pakalpojumos, kā arī veikta precīza personu ar braukšanas maksas atvieglojumiem braucienu uzskaite, nepieciešams turpināt esošo pasākumu realizēšanu, kā arī līdz 2018.gada 30.jūnijam izveidot Valsts informācijas sistēmu valsts noteikto braukšanas maksas atvieglojumu saņēmēju kontroles nodrošināšanai.

Daudzfunkcionālās klientu plūsmas vadības sistēma "In-Out" pieejama 67 AS "Latvijas pasta" nodaļās, tajā skaiā arī Aizkrauklē, Madonā un Preiļos. Šāda iespēja būtiski uzlabo pakalpojumu saņemšanas servisu. Īpaši svarīgi tas ir noslogotajā gada nogales pirmssvētku laikā, kad sūtījumu un darījumu apjoms pasta nodaļās palielinās vairākkārt. Attālinātās pieteikšanās pakalpojums pieejams gan "iOS", gan "Android" ierīcēs. Lai to izmantotu, jālejuplādē "Latvijas pasta" mobilā lietotne. Izvēloties sadaļu pasta nodaļas, ar biļetes simbolu būs attēlotas tās nodaļas, kurās pieejama attiecīgā funkcija. Izvēloties konkrēto nodaļu, iespējams pieteikties nepieciešamajam pakalpojumam. Pretim katram pakalpojumam norādīts to klientu skaits, kas arī vēlas izmantot attiecīgo pakalpojumu, tādējādi ļaujot prognozēt potenciālo gaidīšanas laiku.

Un vēl

Tuvākajās dienās daudzviet Latvijā gaidāms sals un sniegs, bet nedēļas otrajā pusē visu valsti aptvers atkusnis un uzsnigušais sniegs nokusīs, liecina prognozes. Otrdienas nakts būs aukstākā šajā nedēļā, kad gaisa temperatūra pazemināsis līdz 0..-5 grādiem, vietām Vidzemē līdz pat -7 grādiem. Nakts sākumā daudzviet gaidāms sniegs, slapjš sniegs, brīžiem snigs stipri. Arī otrdien un trešdienas naktī gaidāms sniegs, gaisa temperatūra svārstšies robežās no -2 ..0 grādi naktī līdz plus 5 grādi dienā. Savukārt no ceturtdienas atkusnis apņems visu Latviju, gaisa temperatūra dienās būs pārsvarā +1..+6 grādi, bet ceturtdien līdz pat +3..+8 grādiem, savukārt naktīs gaiss atdzisīs līdz -2..+3 grādiem.

Atstājiet komentāru