2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 1.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2017.gada 1.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Rado1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpili apmeklēs aizsardzības ministrs un kultūras ministre; Senioru dienas centrā “Kopā būt” notiks lekcija senioriem “Garīgās veselības saglabāšana”; un No šodienas visiem transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām.

Šodien aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš dosies reģionālajā vizītē uz Jēkabpili un Krustpili, lai tiktos ar pašvaldību vadību un apmeklētu Zemessardzes 56. kājnieku bataljonu. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš tiksies ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini un Krustpils novada domes priekšsēdētāju Kārli Pabērzu, lai apspriestu aktuālos aizsardzības nozares un pašvaldību sadarbības jautājumus. Tāpat vizītes laikā aizsardzības nozares vadība apmeklēs Jēkabpilī izvietoto Zemessardzes 56. kājnieku bataljonu un tiksies ar tā komandieri pulkvežleitnantu Ventu Kodoru, lai pārrunātu bataljona turpmāko attīstību.

Jēkabpili šodien apmeklēs arī Kultūras ministre Dce Melnbārde. Sākot vizīti, viņai Jēkabpils pilsētas pašvaldībā plānota tikšanās ar domes vadību, kultūras un kultūrizglītības iestāžu, muzeja vadību, kā arī mazākumtautību biedrību vadītājiem. Vizītes laikā plānots apmeklēt arī vairākas pilsētas kultūras iestādes - Jēkabpils Tautas namu, Jēkabpils Pilsētas bibliotēku, Krustpils kultūras namu un Krustpils pili.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten desmitos no rīta Senioru dienas centrā “Kopā būt”, Jēkabpilī, Jaunā ielā 39i notiks lekcija senioriem “Garīgās veselības saglabāšana”. Lektore – praktizējoša psiholoģe Kristīne Mežaraupe, kuras ikdienas darbs ir saistīts ar klientu uzklausīšanu un atbalsta sniegšanu dažādās dzīves situācijās. Ieeja apmeklētājiem bez maksas! Lekciju organizē Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centrs Eiropas Sociālā fonda projekta "Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Jēkabpilī" ietvaros.

Savukārt šodien divos dienā Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, domes priekšsēdētāja vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa un Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa Rundāles pilī piedalīsies noslēguma pasākumā “Gada Uzņēmējs Zemgalē 2017”, kurā pašvaldība uzaicināta sveikt uzvarētāju no Jēkabpils - SIA “Margret”. Pasākumu rīko Zemgales plānošanas reģions, popularizējot labās uzņēmējdarbības prakses piemērus.

Sākotno šodienas, 1.decembra līdz pat 2018. gada beigām, par godu Latvijas simtgadei, Jēkabpils jauniešu klubs “13. pirmdiena” sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību organizēs sarunu ciklu “Kāpiens”. Sarunu cikla mērķis ir jauniešiem neformālā gaisotnē iepazīt radošas un iedvesmojošas personības Latvijā un Jēkabpilī, kā arī uzzināt dažādu profesiju aizkulises. Rīt pirmā tikšanās notiks pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils Tautas nama kamerzālē. Tajā jauniešiem būs iespēja iepazīt Radio Pieci.lv raidījuma “Pieci klausās” producenti Karmenu Stepanovu no Rīgas. Pasākumā varēs uzzināt: Kas ir radio producents? Kāda ir darba ikdiena?Kas ir radio DJ jeb programmas vadītājs? Kādi ir DJ pienākumi? Kā var kļūt par DJ? Vairāk informācijas un pieteikuma anketa atrodama portālā www.jekabpils-jauniesi.lv.

Un vēl

Rūpēs par satiksmes drošību, Valsts policija un Ceļu satiksmes drošības direkcija atgādina, ka, sākot ar šodien, 1.decembri, visiem transportlīdzekļiem obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka laika posmā no 1.decembra līdz 1.martam visiem transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, obligāti jābūt aprīkotiem ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos. Ja tiek konstatēts, ka transportlīdzeklis nav aprīkots ar sezonai atbilstošām riepām, autovadītājam var tikt uzlikts sods 30 eiro apmērā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties:Apstiprina ES 2018.gada budžetu, paredzot atbalstu jauniešiem, izaugsmei un drošībai; Jēkabpils tiesai nodod krimināllietu par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā; un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā?

Eiropas Parlamenta deputāti sarunās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ministriem vakar panākuši vairāk līdzekļu drošībai, cīņai ar jauniešu bezdarbu, kā arī papildu finansējumu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, pētniecībai un "Erasmus+" programmai. 2018.gadā Eiropas Savienības budžets saistību apropriācijās būs 160,1 miljards eiro, bet maksājumu apropriācijās - 144,7 miljardi eiro. Informācijas birojā skaidroja, ka Eiropas Parlamentam sarunās izdevās novērst dalībvalstu ministru piedāvāto 750 miljonu eiro samazinājumu sadaļā "izaugsme un darbavietas". Saistību apropriācijās Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvai paredzēti papildus 116,7 miljoni eiro. Līdz ar to jauniešu bezdarba mazināšanai kopā būs pieejami 350 miljoni eiro. Tāpat Eiroparlamenta deputātiem izdevās panākt papildu līdzekļus izaugsmē un jaunu darbavietu radīšanā būtiskām programmām, kā arī papildu finansējumu ar drošību saistītu iestāžu darbībai. Savukārt 34 miljonu eiro papildu finansējums atvēlēts jaunajiem lauksaimniekiem, bet 95 miljoni eiro paredzēti klimatam un videi labvēlīgas lauksaimniecības prakses atbalstam.

Šodien Rīgā notiks Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības organizētā konkursa "Profs 2017" fināls. Tajā zināšanās par darba tiesībām, darba drošību un sociālo dialogu sacentīsies septiņas profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu komandas, arī Jēkabpils Agrobizesa koledža. Kā ziņots, lai veicinātu profesionālo izglītības iestāžu audzēkņu izpratni par darba tiesībām un darba drošību, uzsākot darba gaitas, kā arī lai radītu topošo darbinieku interesi par sociālo dialogu, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) šogad atsāka konkursa "Profs" organizēšanu.

Turpinām ziņas

Prokuratūra nodevusi Jēkabpils rajona tiesai krimināllietu, kurā kāda persona apsūdzēta par sevišķi cietsirdīgu slepkavību mantkārīgā nolūkā. Prokuratūras preses sekretāre Una Rēķe informē, ka apsūdzētais, pie kura dzīvoja noslepkavotā persona, vēlējies izvairīties no turpmākiem materiāliem sadzīves izdevumiem, tādēļ nolēmis veikt noziedzīgo nodarījumu. Dzīvības atņemšanas procesā, nolūkā sagādāt cietušajam fiziskas ciešanas, apsūdzētais rīkojies ar sevišķu cietsirdību, uzskata izmeklētāji. Apsūdzētajam draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Pagājušajā diennaktī Latvijā dzēsti 15 ugunsgrēki, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija. Pieci ugunsgrēki dzēsti novados un līdzīgs ugunsnelaimju skaits reģistrēts Rīgā, kā arī citās pilsētās. Ugundzēsības un glābšanas dieests veicis arī 17 glābšanas darbus un saņēmis septiņus maldinošus izsaukumus.

Un vēl

Šorīt visā Latvijā snieg, vietām snigšana ir stipra un tikpat kā visā valstī arī izveidojusies sniega sega, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Saskaņā ar provizoriskiem datiem, plkst. 6 biezākā sniega kārta bija Alūksnē - 11 centimetri, Siguldas, Gulbenes, Jēkabpils un Skrīveru apkaimē - seši centimetri, Rēzeknē - četri centimetri, savukārt dažviet piekrastē sniega sega nav izveidojusies. Braukšanas apstākļi pa valsts galvenajiem ceļiem ir slikti visos reģionos. Ceļi slideni un apsniguši, informē "Latvijas Valsts ceļi".
Uzsnigušais sniegs lielā daļā Vidzemes un Latgales saglabāsies, turklāt brīvdienās brīžiem debesis skaidrosies un parādīsies saule. Sestdienas naktī vēl daudzviet, bet dienā tikai vietām valsts centrālajā un austrumu daļā gaidāmi nelieli nokrišņi - slapjš sniegs un lietus. Gaisa temperatūra gan dienā, gan naktī būs līdzīga - 0..+5 grādi. Svētdienas naktī, kad debesis daudzviet skaidrosies, kļūs vēsāks, temperatūra valsts lielākajā daļā pazemināsies līdz 0..-4 grādiem. Dienā valsts rietumu un centrālajā daļā brīžiem lietus un slapjš sniegs, savukārt austrumos bieži uzspīdēs saule. Temperatūra no -1 grāda valsts austrumos līdz +5 grādiem piekrastē.
Nākamās nedēļas sākumā Vidzemē un Latgalē lielākoties valdīs neliels sals, citviet temperatūra biežāk pakāpsies mazliet virs nulles. Atkal bieži gaidāmi nokrišņi, kas pārsvarā būs sniegs un slapjš sniegs. Sniga sega, kas šorīt izveidojusies lielā daļā Latvijas, saglabāsies Vidzemē un Latgalē, turklāt šajos reģionos tā nākamnedēļ vēl pieaugs.

Radio1 ziņas pulksten 12.00 -13.00
Radio1 ziņās klausieties: Atklāto AIDS jauno gadījumu skaits Latvijā pērn bijis augstākais Eiropas Savienībā; Nākamnedēļ Krustpils pilī izskanēs koncerts Nikolausa dāvana; un Latvijā 41% iedzīvotāju par varonību uzskata spēju dzīvot Latvijas ekonomiskajā situācijā.

Arī pērn AIDS jauno gadījumu skaits Latvijā bijis augstākais Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstu vidū, tomēr, salīdzinot ar 2015.gadu, situācija nedaudz uzlabojusies. Pasaules veselības organizācijas Eiropas nodaļas un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra ziņojums par HIV/AIDS uzraudzības situāciju Eiropā liecina, ka Latvijā pērn uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem konstatēti 5,4 jauni AIDS gadījumi, kas ievērojami pārsniedz citās valstīs reģistrēto AIDS jauno gadījumu skaitu, kas ir vidēji 1,3. Vienlaikus ziņojumā pausts, ka Latvijā 2016.gadā ir arī augstākais HIV jauno gadījumu skaita pieaugums starp Eiropas savienības un Eiropas ekonomiskās zonas valstīm - Latvijā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju konstatēti 18,5 jauni inficēšanās gadījumi. Vidēji Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs pērn HIV no jauna konstatēts 29 tūkstoši 444 cilvēkiem, kas ir vidēji 5,9 jauni HIV gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Augstākais HIV inficēšanās līmenis konstatēts Latvijā, kur kopumā reģistrēti 365 jauni HIV gadījumi.

Pamatojoties uz valsts aizsardzības plānu un mainīgo drošības situāciju pasaulē, Nacionālajos bruņotajos spēkos nesen veiktas strukturālas izmaiņas, kas paredz dibināt Speciālo operāciju pavēlniecību un slepenas jaunveidojamas vienības. NBS komandieris Leonīds Kalniņš aģentūrai LETA skaidroja, ka nesen veiktās izmaiņas NBS struktūrā realizētas, lai nodrošinātu regulāro spēku vienību un Zemessardzes vienību noteikto uzdevumu izpildi atbilstoši NBS spēju attīstībai. Iepriekšējā struktūra bija novecojusi un neatbilda NBS esošajiem uzdevumiem un spējām, kas nākušas klāt, jaunu spēju attīstībai un stiprināšanai, kā arī noteiktajiem valsts aizsardzības uzdevumiem. Kalniņš norādīja, ka viens no valsts aizsardzības stūrakmeņiem ir speciālo operāciju spēki. Šobrīd speciālās operācijas uzticētas Jura Ušacka komandētajai NBS Speciālo uzdevumu vienībai, par kuras sastāvu un iespējām plaši netiek runāts, taču aizsardzības nozares vadība regulāri ir slavējusi šīs specvienības augsto novērtējumu no sabiedroto puses.

Turpinām ziņas

Mirkli pirms otrās Adventes, sestdien, 9. decembrī, Jēkabpilī iedegs pilsētas galveno svētku egli, šajā dienā Vecpilsētas laukumā darbosies arī Ziemassvētu tirdziņš. Plkst. 11.00 Vecpilsētas laukumā sāks darboties Ziemassvētku tirdziņš, kur ikviens varēs iegādāties dažādus ar rūpību un mīlestību gatavotus labumus – siltas zeķes, mīkstu maizi, smaržīgas piparkūkas, pašdarinātas rotas un dažādas lietas mājai. Amatnieki un tirgotāji aicināti dalību pieteikt Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā, tel.nr. 65207326, 65236777. Plkst. 15.30 Kino Mītnē Jēkabpils Tautas namā sāksies animācijas filmas “Bize un Neguļa” seanss. Vecpilsētas laukumā plkst. 16.00 pēc Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa uzrunas tiks iedegta pilsētas galvenā egle. Pēc tam varēs vērot Ziemassvētku koncertuzvedumu. Par Ziemassvētku atmosfēru gādās jautrā radošās apvienības “Pasaku nams” rūķu meitene un draiskie burunduki. Pasākums bez ieejas maksas.

Savukārt Krustpils pilī šajā dienā 9.decembrī pulksten vienos norisināsies ikgadējais koncerts “Nikolausa dāvana”. Šogad apmeklētājus priecēs seno deju grupa “Ballare” ar koncertprogrammu “Lepnums un aizspriedumi”.
Straujiem soļiem tuvojas gada noslēgums un brīdis, kad Krustpils pils 780. jubilejas gads būs skaistā vēsturē. Jubilejas gadu noslēgs ar Ziemassvētku ieskaņas koncertu „Nikolausa dāvana”, kas norisināsies jau 22. reizi. Šoreiz piedāvās ielūkoties seno deju grupas “Ballare” jaunākajā programmā – ampīra jeb Napoleona laika dejas. Krustpils pilī “Ballare” viesosies ar koncertu “Lepnums un aizspriedumi”, kas skatītājiem atsauks atmiņā vairākas jau iemīļotas filmas pēc Džeinas Ostinas romānu motīviem: “Prāts un jūtīgums”, “Lepnums un aizspriedumi”, “Emma”, kā arī daļēji tepat pie mums Rundāles pilī nesen uzņemto BBC īsseriālu “Karš un miers”. Skatītājiem būs iespēja iejusties tā laika saviesīga pasākuma noskaņā un koncerta izskaņā arī pašiem pievienoties ballei un iemācīties dažas dejas. Ieeja par ziedojumiem pils restaurācijai.
Un vēl

Latvijā 41% iedzīvotāju par varonību uzskata spēju dzīvot Latvijas ekonomiskajā situācijā, liecina maiznīcas SIA "Fazer Latvija" veiktā aptauja par to, ko Latvijas iedzīvotāji mūsdienās izprot ar jēdzienu "varonis". Pētījuma rezultāti atklāj, ka nākamie populārākie varonības iemesli tiek minēti nodokļu maksāšana (40%), bērnu audzināšana (37%), rēķinu nomaksāšana (35%) un spēja profesionāli veikt savu darbu (30%). Pētījums atklāj, ka valsts iedzīvotājiem šābrīža dzīves apstākļi šķiet diezgan izaicinoši, liela daļa par varonību uzskata spēju izdzīvot ar sev pieejamajām finansēm. Vairums jeb 58% aptaujas dalībnieku kā īpašību, kas vislabāk raksturo varoni mūsdienās, min atbildību. Tai seko gudrība - 43%, augsta morāli ētiskā uzvedība - 40% respondentu. Pētījuma dalībnieki kā svarīgas mūsdienīga varoņa īpašības izceļ arī cieņu (37%) un drosmi (37%), turpretī kā mazsvarīgāko varoņa iezīmi norāda fizisko spēku - 4%. Iedzīvotāji uzskata, ka mūsdienīgam varonim ir jābūt arī patiesam, devīgam, uzņēmīgam, neatkarīgam, savaldīgam, pieticīgam, bezbailīgam un pazemīgam.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunie personas kodi apgrūtina farmaceitu darbu; atvijas tiesībsargājošās iestādes šodien Rīgas reģionā aizturējušas trīs iedzīvotājus no Krievijas; un Zināms, kad nākamgad norisināsies ledus skulptūru festivāls.

Jau piecus mēnešus jaundzimušie saņem jaunus personas kodus, kuros nav norādīts dzimšanas datums, bet cilvēki, kuriem tie piešķirti vecajā kārtībā, personas kodu var nomainīt. Līdz šim šo iespēju izmantojis 191 iedzīvotājs. Kaut arī jaunie kodi ieviesti, lai novērstu iejaukšanos personas privātajā dzīvē, izmaiņas ievērojami apgrūtina farmaceitu darbu, jo, nezinot pacienta vecumu, nevar noteikt pareizas medikamentu lietošanas devas. Nereti ikdienas darbā farmaceiti sastopas arī ar gadījumiem, kad receptē nozīmētos medikamentus cilvēks iegādājas dažus mēnešus vēlāk. Un tā kā bērniem līdz divu gadu vecumam atsevišķi medikamenti ir valsts apmaksāti, ir tomēr būtiski zināt pacienta vecumu. Šobrīd ir arī diskusijas - vai receptē iekļaut vai neiekļaut klienta diagnozi. Kā atzīst farmaceiti - arī tā ir būtiska informācija, īpaši tad, ja pacients iegādājas vairākus medikamentus, kurus, iespējams, vienlaicīgi nemaz nevar lietot. Ārsti gan uzskata, ka tā ir sensitīva informācija, un tieši mediķi bija arī tie, kuri rosināja atteikties no tās personas koda daļas, kas norāda cilvēka dzimšanas datumu. Tā kā šo problēmu aktualizējuši farmaceti visā Latvijā, Farmaceitu biedrība iecerējusi uzrunāt Veselības ministriju, rosinot šo jautājumu izskatīt. Tikmēr paši speciālisti uzskata, ka viens no iespējamajiem risinājumiem būtu receptēs papildus norādīt arī personas dzimšanas gadu.

Kopš jūnija vairāki desmiti savulaik valstij zvērestu devušie rezerves karavīri par neierašanos uz rezerves karavīru mācībām saņēmuši minimālu administratīvo sodu. Administratīvo pārkāpumu kodeksā par rezerves karavīra neierašanos uz kārtējām vai pārbaudes militārajām mācībām paredz naudas sodu līdz 210 eiro. Konkrētās normas otrais pants paredz, ka par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, var piemērot līdz 350 eiro lielu naudas sodu. Administratīvā pārkāpuma protokolu pēc NBS sniegtajiem materiāliem noformē Valsts policija, kas administratīvā soda piemērošanu rosina noteikt tiesai. Aģentūra LETA apkopoja 39 tiesas spriedumus, kas pieņemti laikā no jūnija līdz oktobrim. 29 rezerves karavīriem piemērots naudas sods no 10 līdz 50 eiro. Pārējos gadījumos rezerves karavīri tikuši sveikā, jo tiesa, izvērtējot Valsts policijas un Nacionālo bruņoto spēku sagatavotos pierādījumus, secinājusi, ka lietvedība ir izbeidzama.

Turpinām ziņas

Latvijas tiesībsargājošās iestādes šodien Rīgas reģionā aizturējušas trīs iedzīvotājus no Krievijas, kuri bija ieradušies Latvijā palīdzēt organizēt pirmo Baltijas militāro simulācijas spēļu "Airsoft" turnīru. "Latvijas Airsoft spēlētāju asociācijas" valdes loceklis Dmitrijs Medvedevs aģentūrai LETA pastāstīja, ka asociācijai kā organizētājiem turnīra organizēšanā palīdzējuši trīs vīrieši no Krievijas, kuri Latvijas kaimiņvalstī strādājot rūpnīcā, kas ražo "airsoft" ekipējumu. Latvijā vīrieši iepriekš nav bijuši, taču uzaicināti, lai palīdzētu ar pieredzi, turklāt viņi šādas spēles organizējuši Krievijā. Vīrieši ar savām dzīvesbiedrēm caur Igauniju devušies uz Latviju ar starptautisku reisa autobusu, līdz aptuveni desmit kilometrus pirms Rīgas autobusu apturējusi kāda tiesībsargājošā iestāde un veica vīriešu aizturēšanu. Ņemot vērā vīriešu aizturēšanu, visticamāk, turnīru nākšoties atcelt. Turnīrā bija pieteikušies aptuveni 300 dalībnieki. Jau ziņots, ka Rīgā 2.decembrī bija paredzēts pirmais Baltijas militāro simulācijas spēļu "Airsoft" turnīrs. Pasākumā bija plānojušas piedalīties komandas no vismaz piecām valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Krievijas.

Kopš gada sākuma Krievijas bruņoto spēku Rietumu kara apgabala vienības ievērojami pastiprinājušas savu militāro potenciālu, žurnālistiem paziņojis apgabala spēku komandieris ģenerālpulkvedis Andrejs Kartapolovs. Kopš janvāra apgabals saņēmis vairāk nekā tūkstoš mūsdienīgas tehnikas vienību. Kartapolovs uzsvēra, ka nākamajā gadā karaspēka modernizācija turpināsies. Pēc viņa teiktā, veikti vērienīgi darbi, lai uzlabotu infrastruktūru. Piemēram, Mulino poligona bāzē, Ņižņijnovgorodas apgabalā, atvērts sauszemes karaspēka, gaisa desanta karaspēka un jūras kājnieku kaujas apmācības centrs. Jau ziņots, ka Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu oktobrī paziņoja, ka līdz gada beigām Rietumu kara apgabals saņems vairāk nekā tūkstots 800 vienību jaunas vai modernizētas tehnikas.

Un vēl

No 2018.gada 9. līdz 11.februārim jau 20. reizi Jelgavā norisināsies Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kura tēma šajā jubilejas gadā būs "Sapņi". Dalībai festivālā žūrijas komisija ir apstiprinājusi 30 profesionālus tēlniekus no 10 valstīm: Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Īrijas, Portugāles, Norvēģijas, Nīderlandes, Ukrainas, Bulgārijas un Ķīnas. Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" organizētajā skiču atlases konkursā kopumā tika saņemti 78 mākslinieku pieteikumi un 139 ledus skulptūru skices. Skulptori tēmu interpretē dažādi, kādam sapņi saistās ar nākotnes cerībām un plāniem, kādam - ar neierobežotām iztēles un brīvības sniegtajām iespējām, kuras ir iespējams realizēt tikai sapņojot. Ledus tēlnieki Jelgavā ieradīsies 2018.gada 4.februārī un darbus turpinās līdz 9. februārim, savukārt apmeklētāji baudīt festivāla gaisotni un apskatīt skulptoru veikumu varēs no 9. līdz 11.februārim.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Reģistreti pirmie saslimšanas gadījumi ar gripu; Rīt Jēkabpils Tautas namā notiks 13tais Eksotisko deju festivāls-koncerts; un Latvijas meža īpašnieki ir dibinājuši balvu "Melnais čiekurs".

Reģistrēti četri šosezon pirmie gripas klīniskie gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringa dati. Centrs sācis ikgadējo gripas un augšējo elpceļu vīrusu monitoringu. Pirmie dati liecina, ka pagājušajā nedēļā no 70 ģimenes ārstu praksēm saņemta informācija par trīs saslimšanas gadījumiem, bet divas nedēļas iepriekš no 65 ģimenes ārstu praksēm saņemta informācija par vienu gripas gadījumu. Tāpat pagājušajā nedēļā reģistrēts 1041 saslimšanas gadījums uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Tas gan ir nedaudz vairāk kā nedēļu iepriekš. Visvairāk ar akūtajām augšējo elpceļu infekcijām slimo bērni līdz četru gadu vecumam. Epidemiologi prognozē, ka gadījumu skaits varētu pieaugt decembrī, savukārt epidēmisks pacēlums varētu būt vērojams janvāra sākumā. Taču tās ir prognozes, kuras varētu atšķirties no reālās situācijas. Jau ziņots, ka Latvijā pret gripu vakcinējas mazāk nekā 1% iedzīvotāju.

Latvijas Banka pirmdien, 4.decembrī, laidīs apgrozībā Latviešu pagaidu nacionālās padomes pirmajai sesijai, kas pirms 100 gadiem notika Valkā, veltītu sudraba kolekcijas monētu "LPNP 1.sesija". Monētas priekšpuses centrā attēlots bezvadu tīkla (Wi-Fi) simbols, virs tā puslokā divās rindās kārtots uzraksts "Lai dsiwo brihwa apweenota Latvija!". Zem simbola ir uzraksts "Walka", bet zem tā ir gada skaitlis 1917. Savukārt monētas aizmugures centrā spirāles veidā, sākot no ārpuses, kārtots LPNP uzsaukuma "Visiem latviešiem!" teksta fragments vēsturiskajā rakstībā. Kolekcijas monētas "LPNP 1.sesija" grafiskā dizaina autors ir mākslinieks Ivars Drulle. Monēta izgatavota kaltuvē Nīderlandē. Monētas maksimālā tirāža - 3000 eksemplāru. Monētas cena Latvijas Bankā - 45 eiro.

Turpinām ziņas

Tuvojoties Starptautiskajai brīvprātīgo dienai, nedēļas nogalē ceremonijā tiks godināti un apbalvoti 2017.gada aktīvākie brīvprātīgā darba veicēji un organizētāji, kā arī brīvprātīgajiem draudzīgākās pašvaldības no visas Latvijas. Svinīgā ceremonija, kurā piedalīsies arī labklājības ministrs Jānis Reirs un Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktores vietniece Aiga Balode, norisināsies rīt Kultūras pilī "Ziemeļblāzma". Oktobrī ikviens Latvijas iedzīvotājs, nevalstisko organizāciju, valsts vai pašvaldību iestāžu pārstāvis nominācijai "Gada brīvprātīgais 2017" varēja izvirzīt viņaprāt izcilākos kandidātus, kuriem 2017.gadā bijuši īpaši nopelni brīvprātīgā darba veikšanā vai atbalstīšanā. Tika saņemts ļoti daudz pieteikumu no visiem Latvijas reģioniem, arī no Jēkabpils. Pasākumā piedalīsies arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvji.

No rītdienas, 2. decembra līdz otrdienai,-5.decembrim Jēkabpils pilsētas pašvaldības delegācija dosies uz Polijas sadraudzības pilsētu Červjonku-Leščinu. Delegāciju pārstāvēs - Domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, vietniece sociālos jautājumos Līga Kļaviņa un Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa. Rīt, 2.decembrī pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks XIII(13) Eksotisko deju festivāls-koncerts. Piedalās vieskolektīvi no visas Latvijas. Pasākuma noslēgumā groziņballe. Pasākumu rīko Jēkabpils eksotisko deju studija “Inda” sadarbībā ar Jēkabpils Tautas namu.

Un vēl

Latvijas meža īpašnieki ir dibinājuši balvu "Melnais čiekurs", kuru piešķir kampaņas "100 kailcirtes Latvijas simtgadei" organizatoriem, tādējādi vēloties pievērst sabiedrības uzmanību dabas aizstāvju organizāciju pārstāvju sniegtajām nepatiesajām ziņām par meža īpašnieku darbu un lūdzot izvērtēt informācijas avotu un paustās informācijas patiesumu. Biedrība norādīja, ka balva kampaņas "100 kailcirtes Latvijas simtgadei" piešķirta "Par cinisku un neētisku attieksmi pret Latvijas zemes īpašniekiem, par emigrācijas veicināšanu, par meža vērtības graušanu un meža pūdēšanas atbalstīšanu, par tautsaimniecības attīstības bremzēšanu, par "zaļo teroru" un Latvijas simtgades nomelnošanu". ""Melnais čiekurs" simboliski apzīmē sapuvušu čiekuru, kuru ir sapūdējuši iniciatīvas "100 kailcirtes Latvijas simtgadei" pārstāvji. "Melnā čiekura" sēklās iniciatīvas pārstāvju aktivitāšu rezultātā vairs nav dzīvības, tajās nav nākotnes, čiekura sēklām netika dota iespēja dzīvot, izdīgt, pārtapt par spēcīgiem stādiem un jaunu mežu.

Jau ziņots, ka virkne organizāciju un privātpersonu apvienojušās sabiedriskā iniciatīvā "100 kailcirtes Latvijas simtgadei", aicinot sabiedrību parakstīt petīciju pret plānotajiem grozījumiem Ministru kabineta noteikumos "Par koku ciršanu mežā".

Atstājiet komentāru