2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 19. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 19. jūnijā

Ziņas 7-8
Saeima ceturtdien trešajā, galīgajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu palielināt akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.augusta, nevis no 1.jūlija, kā bija plānots iepriekš. Par budžetā iegūtajiem līdzekļiem plānots nodrošināt brīvpusdienas arī 4.klašu skolēniem. Salīdzinot ar konceptuāli atbalstīto likumprojektu, galīgajā lasījumā atbalstītas vairākas izmaiņas, tostarp deputāti vienojās noteikt akcīzes likmes tikai 2015.gadā, nevis turpmākajiem trim gadiem. Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz nodokļa likmi alum no šā gada 1.augusta palielināt par 22,6%, bet nodokļa likme vīnam pieaugs par 9,3%. Šāds pieaugums paredzēts arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% un dzirkstošiem raudzētiem dzērieniem. Plānotie papildu ieņēmumi no akcīzes nodokļa palielināšanas šā gada budžetā ir 4,1 miljons eiro. Savukārt 4. klases skolēnu brīvpusdienām no 1.septembra nepieciešami 1,8 miljoni eiro.

Jēkabpils pilsētas domes sēdē ar domes lēmumu tika apstiprināts “Jēkabpils pilsētas pašvaldības 2014. gada publiskais pārskats”. Publiskais pārskats ir ikgadēja atskaite sabiedrībai par pašvaldības paveikto. Tas ietver vispārējo statistiku par pilsētas attīstības tendencēm, pašvaldības budžeta izpildi, īstenotajiem un plānotajiem projektiem, paveikto sociālajā sfērā, izglītībā un kultūrā, kā arī citās jomās. Ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības publisko pārskatu var iepazīties pašvaldības mājas lapā www.jekabpils.lv sadaļā „Publikācijas un statistika”.

Šodien
plkst. 19.00 Krustpils kultūras namā deju kolektīva „Pastalnieki” 30 gadu jubilejas koncerts „Skaista mana tēvu sēta”. Ieeja bez maksas.
20.jūnijā
plkst.16.00 Krustpils kultūras namā deju kolektīva „Pastalnieki” 30 gadu jubilejas koncerts „Lai rīb zeme dancojot”. Ieeja bez maksas;

Tuvojoties Līgo un Jāņiem, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina netirgot un arī nepirkt Latvijas savvaļā augošos aizsargājamos augus. Arī šogad vides inspektori Latvijas lielākajās pilsētās dosies reidos, lai pārbaudītu jāņzāļu tirgotāju godaprātu, realizējot dabas bagātības, informēja DAP pārstāve Inese Pabērza. Krāšņs Līgo un Jāņu vainags izdosies arī tad, ja tajā tiks ievītas rudzupuķes, pīpenes, sarkanais un baltais āboliņš, suņuburkšķi, papardes, kalmes, madaras, asinszāle, birztalu nārbulis, raspodiņš, vībotnes, magones un citi vasaras visgarākajās dienās ziedošie augi, kas Saulgriežu laikā ir plūcami. Taču to vajadzētu darīt ar mēru un saudzīgi - arī visus bieži sastopamos augus nedrīkst plēst ar saknēm un nevajag noplūkt pēdējo krāšņo ziedu pļavā. Vēl der paturēt prātā, ka Latvijā ir arī indīgi un bīstami augi – velnarutki, gundegas, latvāņi un citi augi, kurus labāk atstāt tur, kur tie ir.

Ziņas 9-10

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti brīdina iedzīvotājus uzturā nelietot termiski neapstrādātu kazas pienu, jo šādā veidā jau četri cilvēki šogad ir inficējušies ar ērču encefalītu, informēja SPKC. Divi cilvēki šādi inficējušies Rīgā, viens Grobiņas novadā un viens Jaunjelgavas novadā. Speciālisti uzsver, ka uzturā var droši lietot tikai vārītu vai pasterizētu kazas pienu. Speciālisti iesaka vārīt arī nepasterizētu govs pienu, jo pastāv iespēja, ka arī govs var inficēties ar ērču encefalītu un nodot vīrusu ar pienu, tomēr tas notiek ļoti reti. Ja trīs nedēļu laikā pēc termiski neapstrādāta kazas piena lietošanas uzturā parādās gripai līdzīgi simptomi un, iespējams, arī citas pazīmes, tad nekavējoties jāvēršas pie ārsta, skaidro SPKC speciālisti.

Tuvojoties Jāņiem, ap svētku laiku par jāņuzālēm iespējams ietirgot aptuveni 1000 eiro, piektdien vēsta laikraksts "Diena". Anda no Aizkraukles ar ziediem tirgojas Rīgas Centrāltirgū un laikrakstam atzīst, ka šis rūpals aktuāls tieši uz svētku laiku, jo ikdienā ģimenes saimniecībā tiek audzēti dārzeņi. Nelieli margrietiņu pušķi maksā no viena līdz diviem eiro, rudzupuķes un studentu neļķes – divus eiro. Peļņa esot laba, atzīst tirgotāja – ap svētku laiku par jāņuzālēm iespējams ietirgot aptuveni tūkstoti eiro, cerības uz ienākumiem liek arī Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā, kad kolektīviem vajadzēšot pušķus un vanadziņus. Peļņas apjomu pārdevēji laikrakstam neatklāj, bet saka, ka ir vērts apstaigāt Pierīgas pļavas un samirkt zālē, lai salasītu ziedus. Līgo svētku pušķus viņi tirgo jau ceturto gadu un atklāj, ka eiro pabojājis peļņu, jo agrāk varējuši to pašu tirgot latos, ko tagad eiro. It kā šķietami atšķirība pāris desmitu centu, taču uz lielu apjomu veidojot pat vairākus simtus eiro. "Diena" arī atgādina, ka par tirgošanos ar īpaši aizsargājamiem augiem, kas nav orhidejas, fiziskai personai var piemērot sodu no 15 līdz 700 eiro un konfiscēt augus.

No visām garajām Jāņu brīvdienām vissiltākais un sausākais laiks gaidāms tieši Līgo dienā, bet citās - bieži līs, liecina prognozes. Sestdien īslaicīgs lietus gaidāms tikai vietām, bet svētdien pērkona lietusgāzes piemeklēs lielu daļu Latvijas. Pirmajās divās brīvdienās pūtīs pavisam lēns vējš, naktīs dominēs bezvējš, tādēļ ap saullēktu vietām veidosies migla. Gaisa temperatūra naktīs ap +8..+13 grādiem, vietām Kurzemē un Zemgalē līdz +5..+7 grādiem, bet dienas kļūs mazliet siltākas - +16..+21 grāds, svētdien Zemgalē līdz +23 grādiem. Savukārt Līgo diena būs sausākā, saulainākā un siltākā no visām brīvdienām. Naktī uz 23. jūniju vēl pašā sākumā iespējams neliels lietus, atlikusī nakts paies bez nokrišņiem. Temperatūra pazemināsies līdz +7..+13 grādiem. Līgo dienā spīdēs saule un, visticamāk, pēcpusdienā tikai Kurzemē sāks līt, gaidāms arī negaiss. Temperatūra sasniegs +20..+24 grādus, vietām piekrastē ap +18 grādiem. Svētku vakarā lietus un pērkona negaiss gaidāms jau daudzviet valsts rietumu un centrālajā daļā, bet Jāņu naktī lietus pārstaigās visu valsti. Nakts gan būs silta - +9..+14 grādi.

Saskaņā ar pašreizējām prognozēm, mazāka iespējamība, ka līs, ir Latvijas austrumos. Lai arī vairums meteoroloģisko modeļu aprēķinātie scenāriji paredz, ka līs visā Latvijā, daži no tiem pieļauj, ka lietus mākoņi svētku vakarā un naktī varētu būt lēnāki un Vidzemes austrumus, kā arī Latgali nesasniegt.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Atklāj Kriminālistikas pārvaldes priekšnieka aizturēsanas iemeslus; BN Līkumi direkora rīcība konstatēta nepedagoģiska atttieksme; Jēkabpilī notiks koncerts uz plostiem

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes priekšnieka Uģa Araka aizturēšana saistīta ar maksas pakalpojumu - DNS paraugu salīdzināšanu, par kuru oficiāli nav iekasēta samaksa, piektdien LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Viņš uzsvēra, ka Araka aizturēšana nav saistīta ar pierādījumu viltošanu. Ķuzis teica, ka viena DNS parauga salīdzināšanas oficiālā maksa ir aptuveni 300 eiro. Zaudējumu noteikšana ir izmeklēšanas uzdevums. Jau vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu pret Araku un Finanšu noziegumu izmeklēšanas prokuratūras vadītāju Vilni Ulmi, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) gadu gaitā bērnunama "Līkumi" direktora Jura Boķa darbībā ir konstatējusi nepedagoģisku rīcību pret audzēkņiem, tomēr direktors inspekcijas ieteikumus ir ņēmis vērā un labojies, informē VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere. Viņa norāda, ka tiesībsarga Jura Jansona paziņojumu, ka viņš grasās vērsties Ģenerālprokuratūrā par pārkāpumiem Boķa vadītajā iestādē, nevar komentēt, jo Tiesībsarga birojs nav iepazīstinājis VBTAI ar saviem secinājumiem. Tomēr pati inspekcija dažādus pārkāpumus gadu gaitā iestādē ir konstatējusi, taču Boķis ieteikumus ir ņēmis vērā. Tāpat neviens no pārkāpumiem neesot bijis tāds, lai pret Boķi vērstos tiesībsargājošās iestādēs. Millere skaidroja, ka Boķis esot bijis "paskarbs" savos izteikumos pret jauniešiem, kuriem bijušas problēmas ar iekšējo noteikumu ievērošanu, kuri lietojuši alkoholu un izvairījušies no izglītības iestāžu apmeklēšanas. Departamenta direktore uzsvēra, ka šāda izturēšanās nav pieņemama un arī pats Boķis to esot ņēmis vērā. Tajā pašā laikā ar bērnunama audzēkņiem, kuri noteikumus nepārkāpjot, Boķim problēmas nav bijušas. Plašak par tematu lasiet portālā www.radio1.lv

Jau ceturto gadu pēc kārtas Jēkabpilī ar koncertu uz plostiem Daugavā iepretim Vecpilsētas laukumam ieskandinās vasaras saulgriežus. 20. jūnijā plkst.20.00 tur koncertēs „Laimas Muzykanti”.„Laimas Muzykanti” ir etnoroka grupa no Daugavpils. Grupa dibināta 1995. gada oktobrī Daugavpils Universitātē un sākotnēji bija „Studentu Deju ansambļa Laima” pavadošā folkloras kopa. Grupas repertuārs tiek balstīts uz latgaliešu un latviešu tautasdziesmām. Koncertam Jēkabpilī “Laimas Muzykanti” sagatavojuši īpašu saulgriežu programmu. Skanēs dziesmas gan latviski, gan latgaliski. Kā ierasts – koncerts apmeklētājiem pieejams bez maksas. Jēkabpils kultūras pārvalde aicina nodrošināties ar pretodu līdzekļiem un apģērbu, kas piemērots notikuma baudīšanai upes krastā.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Policija sšks masveida reidus; No noslīkšanas izglābts z idainis; R Nitišs nedēļas nogalē startēs Eiropas čempionāta posmā

No sestdienas līdz 25.jūnijam ieskaitot, Valsts policijas darbinieki strādās pastiprinātā režīmā, lai kontrolētu vai transportlīdzekļu vadītāji pie stūres nav sēdušies alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē, portālu «Apollo» informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ilze Jurēvica. Pirmssvētku un svētku dienās ceļu policija visā Latvijā veiks reidus, tostarp būs arī masveida reidi, kuru laikā, tāpat kā iepriekšējā gadā, uz valsts galvenajiem ceļiem tiks pārbaudīts katrs šoferis. Tāpat policisti sekos līdzi tam vai transportlīdzekļu vadītāji nepārsniedz atļauto braukšanas ātrumu un ievēro pārējos ceļu satiksmes noteikumus. Papildus likumsargi pievērsīs uzmanību arī mazāk aizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku veiktajiem pārkāpumiem, vienlaikus skaidrojot riskus, kas rodas, ja kājāmgājēji, velosipēdisti un motociklu vadītāji neievēro ceļu satiksmes noteikumus un rada apdraudējumu ceļu satiksmes drošībai. Šī gada pirmajos piecos mēnešos alkohola reibumā pie stūres sēdušies jau 1634 transportlīdzekļu vadītāji, gandrīz tikpat liels skaits iereibušu šoferīšu konstatēts arī pērn – 1584. Pagājušajā gadā Līgo un Jāņu dienā pie stūres reibumā bija sēdušies 51 šoferis. Tādēļ, arī šogad Valsts policija aicina šoferīšus izvērtēt svētku svinēšanas gaitu un, ja ticis lietots alkohols, nesēsties pie stūres. Pat, ja ir šķietami laba pašsajūta arī nākamajā dienā pēc alkoholisko dzērienu lietošanas, aicinām vēl atturēties vadīt transportlīdzekli, jo aizvien ir iespējama alkohola klātbūtne asinīs.

Kokneses novadā ceturtdien izglābta vienu gadu un deviņus mēnešus veca meitenīte, kura bija iekritusi piemājas dīķī un sākusi slīkt. Līdz mediķu ierašanās brīdim, piederīgie bērnu izvilkuši no ūdens un paši uzsākuši atdzīvināšanas pasākumus, pa telefonu konsultējoties ar ārstiem. Mediķu ierašanās brīdī meitenīte spontāni elpojusi, taču viņa stāvoklis joprojām bijis smags. Cietusī nogādāta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā. Mediķi norāda, ka nedrīkst aizmirst, ka mazus bērnus pat ne uz mirkli nevar atstāt bez uzraudzības vietās, kur tuvumā ir jebkāda veida ūdenstilpnes. Ir īpaši tas attiecas uz bērniem līdz četru gadu vecumam, kad viņi ir viskustīgākie. Ja nu pie mājas ir dīķis, tam jābūt ierobežotam. jau ziņots, ka šogad dažādās ūdenstilpēs kopumā slīkuši jau pieci bērni, un ne visos gadījumos viņus izdevies izglābt.

Biedrība “Jēkabpils mantojums” devās pie SIA “Maxima Latvija”, lai noskaidrotu, kas tālāk notiks ar vēsturiskajām ēkām Jēkabpilī, Brīvības ielā 106 un 110. Saruna tika filmēta un ierakstīta. Video ar nosaukumu "Maxima nepilda solīto" publicēts biedrības mājaslapā. “Šobrīd biedrības īpaša rūpe ir par ēkām Jēkabpilī, Brīvības ielā 106 un 110, kas atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā un ir pilsētbūvniecības valsts nozīmes pieminekļa Nr. 7432 sastāvdaļa, kuru savā īpašumā iegādājusies SIA „Maxima Latvija”. Jau vairākus gadus mājas ir atstātas novārtā un to stāvoklis pasliktinās. Videomateriāls pieejams mājas lapā www.radio1.lv

Nedēļas nogalē Vācijā, Esteringas trasē, risināsies pasaules un Eiropas rallijkrosa čempionāta posms, kur "SuperCar" klasē pasaules čempionātā startēs Reinis Nitišs, bet Eiropas čempionāta "Super 1600" klasē cīņai gatavojas seriāla līderis Jānis Baumanis, informēja Latvijas Automobiļu federācija. "SuperCar" klasē Nitišs pēc pirmajiem četriem posmiem kopvērtējumā ir 5.vietā, joprojām atrodoties labās pozīcijās cīņā par pasaules čempionāta medaļām. Līdzšinējās sacīkstes nav bijušas vienkāršas un, lai gan nav iegūts daudz punktu posmu kvalifikācijas summā, sacīkstes noslēgtas lieliski. Nitiša rēķinā ir trīs starti finālbraucienā un divi pjedestāli.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Pieprasījuyms pēc jāņu siera šogad mazāks; Jāņu bērnu šogad dzimuši vairāk; Svētkos būs papildus vilcieni

Šogad pieprasījums pēc Jāņu siera esot nedaudz mazāks nekā pērn, savukārt pats siers kopumā kļuvis lētāks par apmēram 15%, pateicoties piena iepirkuma cenu kritumam, atzina aptaujātie siera ražotāji. Rīgas Centrāltirgū nopērkams plašs Jāņu jeb ķimeņu siera klāsts un tirgotāji atzina, ka interese par šo produktu sākusies tikai šajās dienās. Šorīt zemnieku sietais ķimeņu siers Centrāltirgū maksāja no septiņiem līdz 11 eiro par vienu kilogramu, savukārt uzņēmumu piedāvātā siera cena svārstās no 4,50 līdz 5,50 eiro par vienu kilogramu. Savukārt piena kooperatīva «Straupe» valdes priekšsēdētājs Imants Balodis atzina, ka šogad, kā katru gadu, pirms Līgo svētkiem uzņēmums akcentu liek uz Jāņu sieru, un nupat ir sācies intensīvs šī siera pirkšanas periods. SIA «Latvijas Piens» valdes priekšsēdētāja Anita Skudra sacīja, ka Latvijā Līgo tradīcija ejot plašumā, jo pieprasījums pēc tradicionālā Jāņu siera ievērojami pieaudzis. Sia«Latvijas Piens» šiem svētkiem ražo ekskluzīvu, roku darba veidotu Jāņu sieru. Pagājušā gadā tās bija desmit tonnas, šogad - 18 tonnas, kas būs nopērkamas tikai «Rimi» un «Elvi» veikalu ķēdēs, jo siera apjoms limitēts. Pirmajā vietā ir kvalitāte, roku darbs ierobežo apjomu. Diemžēl cena gan nav mainījusies, tā palikusi iepriekšējā gada līmenī. Varētu vēlēties, lai siera ēšanas kultūra attīstās Latvijā arī citā, ne tikai Līgo laikā,» sacīja uzņēmēja.

Tuvojoties Jāņiem un atsaucoties uz šo svētku tradīcijām, Centrālā statistikas pārvalde (CSP) informē, ka šogad martā piedzimuši par 1853 mazuļi - par 83 vairāk nekā pērn. CSP sniegtā informācija liecina, ka no 1960. līdz 1995.gadam Latvijā vairāk jaundzimušo bija pavasara mēnešos, īpaši martā, ko, iespējams, var skaidrot ar Līgo svētku ietekmi uz demogrāfiju. CSP dati liecina, ka, piemēram, no 1994.gadā dzimušo mazuļu kopskaita 10% piedzima tieši martā, kas ir lielākais Jāņu bērnu īpatsvars kopš 1960.gada. Savukārt kopš 1996.gada pavasarī dzimst arvien mazāk bērnu, un pakāpeniski pieaug jaundzimušo skaits vasaras mēnešos. Izņēmums ir 2009. un 2010.gads, kad atkal visvairāk mazuļu dzima martā. Šogad martā piedzimuši par 169 jaundzimušajiem mazāk nekā 2009.gadā. Pērn no 21 746 jaundzimušajiem 180 zēniem dots vārds Jānis un 31 meitenei – Līga.

Līgo svētku brīvdienās tiks norīkoti vairāki papildu vilcieni, kā arī veiktas izmaiņas vilcienu kustības sarakstos, informē AS «Pasažieru vilciens». Papildu vilcieni tiks norīkoti maršrutos Rīga-Krustpils, Rīga-Daugavpils, Rīga-Rēzekne, Rīga-Madona, Rīga-Sigulda, kā arī tiks norīkots vilciens Rīga-Gulbene 23.jūnijā.Pasažieru pārvadājumu labākai nodrošināšanai šajās dienās tehnisko iespēju robežās vairāku Daugavpils, Rēzeknes-Zilupes un Valgas virziena vilcienu sastāvos tiks palielināts vagonu skaits.Saistībā ar darba dienas pārcelšanu no pirmdienas, 22.jūnija, uz sestdienu, 27.jūniju, noteiktas izmaiņas dīzeļvilcienu satiksmē.

Atstājiet komentāru