2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Iespējas atklāt un izmeklēt kibernoziegumus aizvien palielinās

Iespējas atklāt un izmeklēt kibernoziegumus aizvien palielinās

Šajā nedēļā, 21. un 22. novembrī, Valsts policijā norisinājās starptautiskā mācību konference “Kibernoziedzības apkarošana un prevencija” policistiem un ekspertiem, kur klātesošie tika iepazīstināti ar kiberdrošības veicināšanu Latvijā un citviet. Tāpat konferencē ar savām zināšanām un pieredzi dalījās ārvalstu eksperti no Lietuvas, Igaunijas un Somijas, stāstot par izstrādāto praksi kibernoziedzības prevencijas un izmeklēšanas jomā. Divu dienu mācību konferencē klātesošiem tika atgādināts, cik svarīga ir drošība un vērība ne tikai reālajā dzīvē, bet arī internetā, par ko liecina aizvien paaugošais policijas darba apjoms, izmeklējot kibernoziegumus.

Mācību konference notika Eiropas Komisijas Iekšējās drošības fonda projekta “Valsts policijas kapacitātes pilnveidošana ar augsto tehnoloģiju palīdzību izdarīto noziedzīgo nodarījumu prevencijā un apkarošanā” ietvaros, vienkopus vienojot ekspertus un pārrunājot šī brīža situāciju un nākotnes izaicinājumus kiberdrošības prevencijas un izmeklēšanas jomā, meklējot un fiksējot pierādījumus elektroniskajā vidē.

Konferences atklāšanā piedalījās arī Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, kura atgādināja, cik svarīga ir cīņa ar kibernoziedzību: “Kiberdrošība ir viena no Iekšlietu ministrijas politiskajām prioritātēm, tāpēc šīs jomas kapacitātes stiprināšanai piešķirts papildu finansējums. Man ir liels lepnums, ka Valsts policijā strādājošie ir uzrādījuši atzīstamus darba rezultātus kibernoziedzības atklāšanā un novēršanā. Šī mūsdienās tik aktuālā noziedzības veida apkarošanā ir svarīgi, lai šajā jomā strādājošajiem izmeklētājiem, prokuroriem un tiesnešiem būtu vienota izpratne par e-pierādījumiem, tāpēc šādas starptautiskas apmācības ir ļoti būtiskas. Esmu pārliecināta, ka kopīgas izpratnes paaugstināšana ļaus efektīvāk atklāt noziegumus, kuri ar vienas pogas klikšķi ļoti īsā laikā var nodarīt kaitējumu tūkstošiem cilvēku.”
Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko uzsvēra kibernoziegumu izmeklēšanas kapacitātes stiprināšanas nozīmīgumu, kas arī tika veikta šī projekta ietvaros, papildinot Valsts policijas materiāltehnisko bāzi ar 60 ierīču komplektiem un citām ierīcēm, kā arī apmācot likumsargus darboties ar šīm mūsdienu tehnoloģijām arī reģionos. Tāpat viņš vērsa klātesošo uzmanību savu datu drošībai, īpaši, izmantojot ierīces, kuras vēlāk tiek nodotas lietošanai vai pārdotas citām personām, minot, ka tajās tiek saglabāta iepriekš ierakstītā informācija, ja vien nav zināms, kā pilnībā to izdzēst. Policijas iespējas izgūt izmeklēšanai nepieciešamos failus aizvien palielinās.
Projekta vadītāja Ilze Bērziņa – Ruķere uzsvēra, ka viens no projekta mērķiem ir arī stiprināt savstarpējo uzticēšanos un zināšanu, pieredzes apmaiņu starp ekspertiem, kas strādā Valsts policijā un ir specializējušies kibernoziegumu pierādījumu meklēšanas, izgūšanas un izmeklēšanas jomā un tiem policijas darbiniekiem, kas veic preventīvo darbu, ikdienā tiekoties ar dažāda vecuma iedzīvotājiem. Tādēļ uz pasākumu no visiem reģioniem tika aicināti gan kriminālpolicijas, gan kārtības policijas darbinieki, jo mūsdienās padziļinātākas zināšanas par šīm tēmām ir nepieciešamas visiem. Tāpāt tika uzsvērta visa projekta gaitā istenotā uz sabiedrību vērsta policijas darba pieeja, informējot un izglītojot iedzīvotājus visdažādāko pasākumu laikā, tajā skaitā, informatīvās kampaņas “Nedalies ar svešinieku” ietvaros, kas norit arī vēl šobrīd. Konferences laikā projekta vadītāja atkārtoti aicināja klātesošos izmantot Valsts policijas aplikāciju “Mana drošība” izglītojošo sadaļu “Drošība internetā”, kā arī izmantot aplikācijas sniegtās iespējas un informēt Valsts policiju par pārkāpumiem.

Mācību konferencē ar pieredzi un zināšanām dalījās arī eksperti no ārvalstīm. Somijas organizācijas “Glābiet bērnus” pārstāve, psihoterapeite Nina Vaaranen – Volkonen stāstīja par seksuālo vardarbību pret bērniem internetā un uzsvēra, cik svarīgi ir laicīgi apzināties iespējamos riskus un tos novērst. Savukārt Igaunijas eksperte, Vadošās kārtības policijas analītiķe Jana Frolova atzīmēja, cik svarīgi mūsdienās ir uzticība policijai ne tikai komunicējot reālajā dzīvē, bet arī internetā: “Mēs mēģinām panākt, lai bērni un arī citi iedzīvotāji uzticētos policijas pārstāvim, lai nebaidītos ziņot, ja ir noticis kas slikts. Apzināmies, ka, ņemot vērā mūsdienu tehnoloģiju straujo attīstību, bērnam vieglāk par noziegumu informēt internetā nevis doties uz policijas iecirkni. Tas bija viens no iemesliem, kāpēc izveidojām web komisārus – policistus, kuri ne tikai sniedz atbildes uz interesējošiem jautājumiem, bet arī veic preventīva rakstura pārrunas visā Igaunijā ar interneta starpniecību.”

Mācību konferencē tika runāts arī par bērnu interneta lietošanas paradumiem. Latvijas Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska atsaucās uz Drossinternets.lv diagnostikas darba rezultātiem, kuri uzrādīja, ka katrs piektais bērns ir potenciāli riskanto situāciju upuris, jo neizprot savas rīcības sekas. Tāpat viņa uzsvēra, ka visbiežāk cilvēki nonāk problēmsituācijās sava slinkuma, nezināšanas vai neuzmanības dēļ. Tādēļ viņa aicina ikvienu, pirmkārt, pārliecināties par internetā atrodamās informācijas patiesumu, otrkārt, izlasīt noteikumus, pirms kādā vietnē reģistrēt savus personas datus, un, treškārt – ziņot par pārkāpumiem, kā arī aicināt bērnus vienmēr lūgt pieaugošo palīdzību jebkurā situācijā, kurā viņi jūtas nedroši, apmulsuši vai nobijušies.

Divu dienu garajā mācību konferencē piedalījās arī citi nozares eksperti, kuri klātesošajiem stāstīja un dalījās pieredzē par aktuālo kibernoziedzības izmeklēšanas problemātiku un darba organizēšanu, par iespējām uzlabot kiberdrošību nacionālajā līmenī, par sistēmu izmantošanu izmeklēšanā internetā un prevencijā, par veikto eksperimentu rezultātiem, kā arī par citām aktuālām tēmām.


Sagatavoja:
Elīna Sprudzāne

Atstājiet komentāru