2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpilī pieķerts autovadītājs kukuļdevējs

Jēkabpilī pieķerts autovadītājs kukuļdevējs

Svētdien, 12.augustā, vakarpusē, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī tika saņemta informācija, ka Jēkabpilī pamanīts autobraucējs, kurš iespējams brauc alkohola reibumā.

Reaģējot uz saņemto informāciju, Jēkabpilī, Latgales ielā, patruļpolicijas darbinieki apturēja automašīnu Audi A4. Lai neveiktu alkohola pārbaudi, autovadītājs – 1984.gadā dzimis vīrietis, mēģināja piekuļot policistus, dodot 30 eiro lielu kukuli. Tā kā autovadītājs attiecās no alkohola pārbaudes, policisti viņu nogādāja medicīnas iestādē. Arī medicīnas iestādē autovadītājs attiecās no alkohola pārbaudes, par ko tiks saukts pie administratīvās atbildības, savukārt par kukuļdošanu uzsākts kriminālprocess.


Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 8.daļa nosaka, ka “Par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes — uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam simt septiņdesmit euro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no tūkstoš divsimt līdz tūkstoš četrsimt euro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem”.


Savukārt Krimināllikuma 323.panta 1.daļa nosaka, ka “Par kukuļa, tas ir, materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu, došanu vai piedāvāšanu vai par kukuļa apsolīšanu pēc tā pieprasīšanas personiski vai ar starpnieku valsts amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu vai neizdarītu kādu darbību kukuļdevēja, kukuļa piedāvātāja vai apsolītāja, vai citas personas interesēs, neatkarīgi no tā, vai nodotais, piedāvātais vai apsolītais kukulis domāts šai valsts amatpersonai vai jebkurai citai personai, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu”.

Policisti turpina aktīvi strādāt kukuļdošanas apkarošanas jomā.
Šogad Zemgales reģiona policisti aizturējuši jau 25 autovadītājus- kukuļdevējus, no tiem Aizkrauklē - 11, Jelgavā - 4, Dobelē - 4, Jēkabpilī - 3, Bauskā - 2 un Tukumā -1.


Policija izsaka pateicību vērīgam iedzīvotājam, kurš ziņoja par likumpārkāpēju, kā arī lūdz citus iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem, un pamanot likumpārkāpumu, nekavējoties par to informēt policiju, zvanot pa tālruni 110.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Sietniece
Valsts policijas
Zemgales reģiona pārvaldes
vecākā speciāliste