2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Līvānos likvidē nelikumīga alkohola ražotni(FOTO)

Līvānos likvidē nelikumīga alkohola ražotni(FOTO)

Cīnoties ar nelikumīgu akcizēto preču apriti, Valsts policija regulāri veic dažādus preventīvus un operatīvus pasākumus. Šonedēļ šādus pasākumus sekmīgi realizēja VP LRP Preiļu iecirkņa darbinieki, likvidējot Līvānos nelikumīga alkohola ražotni, savukārt Rušonas pagastā - nelikumīgu akcīzes preču tirdzniecības vietu.

VP Preiļu iecirkņa policisti ieguva informāciju, ka Līvānos, iespējams, tiek veiktas darbības, kas ir saistītas ar akcizēto preču nelikumīgu apriti. Informācijas pārbaudei tika ierosināts kriminālprocess, kura ietvaros realizēts operatīvo pasākumu kopums. 2018.gada 11.aprīlī likumsargi veica kratīšanu kāda 1979.gadā dzimuša vīrieša īpašumā. Apskatot aizdomās turētā garāžu, policisti konstatēja, ka tajā notiek nelikumīga alkohola ražošana. Kopumā kratīšanas laikā konfiscēts ap 50 litriem gatavās produkcijas - kandžas, pudeles, kas izmantojamas alkohola fasēšanai, ka arī dažādas alkohola ražošanā izmantotās ierīces. Turpat notikuma vietā tika aizturēta arī iespējamā vainīgā persona.

Lai precīzi noteiktu izņemto vielu skaitu un sastāvu ir nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, likumpārkāpējs šo alkoholu plānoja realizēt nelikumīgu akcīzes preču tirdzniecības vietās (t.s. «točkās»). Šobrīd likumsargi turpina izmeklēšanu, savukārt aizturētajam par minētiem likumpārkāpumiem draud kriminālatbildība.

Pēc Krimināllikuma 221.panta 3.daļas, par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā, vai ja to izdarījusi organizēta grupa, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Pielikumā fotogrāfijas no notikuma vietas

Turpinot darbu nelikumīgu akcīzes preču aprites apkarošanai, VP Preiļi iecirkņa darbinieki veica pārbaudi arī Riebiņu novada Rušonas pagastā

Likumsargi ieguva informāciju, ka kādā no Rušonas pagasta privātmājām, iespējams, notiek nelikumīgu alkoholisko dzērienu tirdzniecība. Pārbaudot šo informāciju policisti ieradās norādītajā adresē, kur veica nekustamā īpašuma apskati. Kratīšanas laikā, kādas 1939.gadā dzimušās sievietes dzīvesvietā, kopumā konfiscēti 70 litri brāgas un 8 litri gatavās produkcijas – kandžas.

Saistībā ar notikušo ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.1 panta 1.daļas, par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju un nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes. Savukārt aizturētajai sievietei par minētiem likumpārkāpumiem draud kriminālatbildība. Jāpiebilst, ka pašlaik tiek pārbaudīta arī citu personu saistība ar šo noziedzīgo nodarījumu.

Saskaņā ar Krimināllikuma 221.1 panta 1.daļu, par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai viltotu alkoholisko dzērienu vai spirtu saturošu šķidrumu, kuri nav alkoholiskie dzērieni, bet kurus piedāvā kā alkoholiskos dzērienus (nelikumīgi alkoholiskie dzērieni), realizāciju — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policija atgādina, ka pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 170.1 panta par nelikumīgu alkoholisko dzērienu un spirta iegādāšanos arī ir paredzēta atbildība - naudas sods līdz simt četrdesmit euro, konfiscējot iegādātos alkoholiskos dzērienus un spirtu.

#Atkrāpies! ir pretkrāpšanas kustība, kurā apvienojušās Latvijas valsts pārvaldes iestādes, kas cīnās pret krāpniecību dažādās jomās un izpausmēs, kā arī Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, kas stingri iestājas pret jeb kāda veida krāpšanu. Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

Informāciju sagatavoja:

Ksenija Belova

VP Latgales reģiona pārvaldes

Vecākā speciāliste

t. 65403378; 20028494

Atstājiet komentāru