2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jautājam: Kāds ir jūsu iecienītākais Lieldienu tēmai veltīts darbs, kādā no mākslas jomām?

Jautājam: Kāds ir jūsu iecienītākais Lieldienu tēmai veltīts darbs, kādā no mākslas jomām?


Ruta Štelmahere:
Man grūti izcelt kādu vienu vismīļāko mākslas darbu, kas par to runā. Ir tik daudzi. No filmām, protams, visiespaidīgākā ir Mela Gipsona “Kristus ciešanas”. Prātā nāk renesanses mākslinieku darbi – Leonardo da Vinči “Svētais Vakarēdiens”, Pītera Brēgela “Kristus krusta nešana”, Mikelandželo iespaidīgā skulptūra “Pieta”. Mans vismīļākais mākslinieks Rembrants van Reins arī gleznojis gan Kristus ciešanu, gan augšāmcelšanās notikumus. Taču mans mīļākais darbs ir viņa glezna “Pazudušais dēls”, kas runā par Tēva neaptveramo mīlestību uz savu noskrandušo dēlu, kurš atgriezies mājās. Tā ir līdzība par Dieva mīlestību uz grēciniekiem, kuriem dāvāta piedošana caur Kristu. Tieši pazudušo dēļ Viņš mira un augšāmcēlās, dāvājot atbrīvošanu no grēka un ļaunuma, kā arī atrisinot lielo jautājumu par ciešanām un nāvi.


Ieva Druveniece: Man Lieldienas neasociējas ar mākslas darbiem, drīzāk ar pavasara sākumu un dabas atmodu. Tomēr pirms pāris gadiem pirmo reizi Lieldienās noskatījos Endrū Loida Vebera rokoperu “Jēzus Kristus Superzvaigzne” un man ļoti patika - mūzika, kostīmi, stāsts un vēriens.


Juta Celmāre: Man nav konkrēta mākslas darba, kas īpaši uzrunātu Lieldienu sakarā. Svarīgs ir pats Kristus augšāmcelšanās fakts un tā svinēšana. Viss pārējais ir dekorācijas, kam arī ir sava vieta kultūrā.


Lelde Veigure: Mūsu Lieldienu tradīcijas noteikti ir kristīgā virzienā vērstas. Kas attiecas uz mākslas virzienu, tad izcelt varētu filmas par Kristu, ko rāda Lieldienās. Kopš bērnības vienmēr ir patikušas un īpaši gaidītas šīs filmas, kurās skaidri atspoguļota patiesā Lieldienu būtība.


Gita Cankale: Man Lieldienas liekas novecojusi tradīcija, ko uztveru ar humoru , tāpēc arī mans zaķis ir no KARE Design - gandrīz playboy zaķis, seksīgs, ja jau runa ir par olām. Patīk , ka ir brīvdienas un varam ģimenē būt kopā. Neesmu ticīga, baznīcā arī neeju, tāpēc senču tradīcijas nezinu. Patīk, ka ir bērzu sulu laiks, plaukstošu pumpuru laiks un saulaino dienu sākums. Katrs mākslinieks dara , ko vēlas . Ja grib, lai glezno Lieldienas, ja nē, tad ko citu . Par mūsdienu zaķu suvenīriem lielveikalos esmu skeptisk , tos neapjūsmoju, tāds naivums nav priekš manis. Senos vizuālās mākslas darbos daudz Dieva un pārdabisko tēlu, tas arī nav par mani. Esmu šodienas cilvēks ar šodienas mākslas uztveri, simboli lai paliek vēsturei.

Attēlā: Zaķis. Autors - Gita Cankale.

Komentāri (0-3/3)

  • Zaķis
    01.04.2024 10:20
    Mani deputāts apsveica svētkos. Vot zelta deputāts!
  • jonis
    31.03.2024 10:18
    Nākamgad visi 3 treknie deputāti sveiks ar Staru priekšgalā.
  • Pieviltais vēlētājs
    30.03.2024 14:50
    Kur ir domnieku,deputātu sveicieni saviem vēlētājiem?
    Kāpēc deputāti nesveic savus vēlētājus?

Atstājiet komentāru