2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jautājam: Vai esat saskārušies ar krāpnieciskiem telefonzvaniem, epastiem vai krāpniekiem internetā?

Jautājam: Vai esat saskārušies ar krāpnieciskiem telefonzvaniem, epastiem vai krāpniekiem internetā?


Edīte Kāpostiņa:
Jā, esmu iekritusi krāpnieku lamatās. Facebook menedžerī pazīstamai sievietei, tajā brīdī es nezināju, ka no viņas konta raksta krāpnieks, es aizsūtīju savu telefona numuru un pēc tam uz manu telefonu atsūtīto kodu, jo tika skaidrots, ka tas vajadzīgs, lai mēs piedalītos konkursā. Patiesībā ar šo kodu es krāpniekam devu pieeju pie manam Facebook profilam un to zaudēju, bet krāpnieks turpināja savu melno darbu, sarakstoties ar citiem jau manā vārda. Traki, ziņojām Facebook, atgūt kontu neizdevās. Tagad, ja kāds ko tādu jautā, saku – dod numuru piezvanīšu. 


Ina Grišina: Jā, esmu sastapusies ar dažāda veida telefonkrāpniekiem, taču viņus var ātri nolikt pie vietas. Parasti viņi runā krievu valodā, kaut gan uzdodas par oficiālas iestādes pārstāvi. Ja pieprasu runāt valsts valodā, uzreiz noliek klausuli. Galvenais neielaisties ar viņiem sarunās.


Ivars Ozols: Jā, pirms vairākiem gadiem, kad tikko tik sākās šāda veida krāpniecība un par to bija maz informācijas. Man piezvanīja un brīdināja par problēmām manā bankas kontā un aicināja sarunas laikā tajā ielogoties, ko es arī, izmantojot planšeti, darīju, nosaucu arī prasītos datus. Pēc tam atklāju, ka no konta pazudusi nauda. Par laimi kontā nebija liela summa. Ziņoju pēc tam bankai, bet naudu neatguvu. Jāteic, ka krāpnieki bija ļoti pārliecinoši, var teikt ar vārdiem sarunā gandrīz vai hipnotizēja, ka es paklausīgi darīju visu, ko lika. Tikai vēlāk attapos, ka esmu apkrāpts. Tagad uz šādas “makšķeres” vairs neuzķeros.


Lelde Veigure: Jā! Pirms pirms pāris dienām pienāca pārsteidzoša sms ar tekstu, kurā tieku informēta par tuvojošos tiesas sēdi! Protams, nekāda sakara ar tiesu darbiem nav. Sms varēja novērot rakstības kļūdas. Atsauce bija līdzīga oficiālajai mājaslapai. Atverot linku, prasīja ielogoties ar bankas datiem. Arī bieži nākas saskarties ar ārzemju ienākošiem zvaniem. Atpazīt ir viegli, manuprāt, pārbaudot informācijas avotus. Piemēram, ir daudzi ārzemju apģērbu internetveikali, kuri vilina ar mazām cenām, taču tie ir naudas izkrāpēji.


Ilona Švābe: Jā. Nāk uz e-pastiem visādas krāpnieciskas vēstules. Dzešu ārā, nelasot. Bet paziņu lokā ir sanācis dzirdēt, ka cilvēki „iekrīt”.

Atstājiet komentāru