2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jautājam: Kā vērtējat iniciatīvu veidot obligāto valsts aizsardzības dienestu?

Jautājam: Kā vērtējat iniciatīvu veidot obligāto valsts aizsardzības dienestu?


Gatis Vilsons:
 Pēc manām domām, valsts aizsardzības dienests ir laba ideja. Es uzskatu, ka tā ir lieliska iespēja apgūt militārās zināšanas un tā būtu, kā papildus izglītība. Taču es domāju, ka ne ikkatrs vēlēsies piedalīties šajās mācības. Es to darīšu un plānoju darboties arī zemessardzē.


Rita Kļaviņa: Ir vasara un atvaļinājuma laiks, tāpēc neesmu sekojusi līdzi informācijai un nezinu, ka pieņemts lēmums par šāda dienesta izveidi. Viss, kas saistīts ar militāro sfēru, man nepatīk. Uzreiz atceros stāstus par armiju un tajā notiekošo laikos, kad tas bija obligāti, tāpēc es neatbalstu ideju par obligāto dienestu, jo cilvēks joprojām nav mainījies un kļuvis labāks. Diemžēl!


Zelda Simsone:  Jā, jābūt obligātajam valsts aizsardzības dienestam, sen jau vajadzēja to ieviest, jo sagatavotībai jābūt šajā jomā. Ar prasmi un zināšanām, ko sniedz obligātais dienests būs lielāks garants mūsu valsts drošībai, kā arī tā būs fiziskā un morālā sagatavotība jauniešu vidū, kas šobrīd un arī nākotnē ir ļoti aktuāli. Jauniešiem jābūt stipriem, zinošiem un sagatavotiem mūsu valsts aizstāvēšanā un ja vajadzēs arī cīnīties par to. 


Iveta Skolniece: Protams, neviens nevēlas sūtīt karā savu dēlu, vīru, brāli, tēvu, taču uzskatu, ka ikvienam vīrietim jāapgūst zināšanas un prasmes, ko sniedz obligātais valsts aizsardzības dienests. Man pašai aug dēls un gribētos, lai viņš prastu pastāvēt gan par sevi, gan savu ģimeni, gan dzimteni. Un nevajadzētu vilkt paralēles ar dienestu padomju armijā, kad jaunieti paņēma un aizsūtīja nezin kur: ir gana dzirdēts un lasīts par to, kā tas notika tajos laikos. Dzīvojam civilizētā valstī, ir pieejamas mūsdienīgas tehnoloģijas, zinoši eksperti, tāpēc katrs jaunietis, manuprāt, būtu ieguvējs, iesaistoties obligātajā dienestā. 


Inese Lapiņa: Atbalstu, taču uzskatu, ka puišiem dienests varētu būt obligāts, meitenēm ne. Tikai,  ja vēlas. Puišiem dienests norūda raksturu, palīdz pieaugt un, protams, sniedz pamatzināšanas un iemaņas gan valsts, gan pašaizsardzībā.