2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jautājam: Kā Jūs svinat Lieldienas un kas Jums ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa?

Jautājam: Kā Jūs svinat Lieldienas un kas Jums ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa?


Ina Grišina:
Lieldienas man un manai ģimenei pirmkārt ir Kristus Augšāmcelšanās svētki, kad jau agri no rīta tiek apmeklēts svētku dievkalpojums. Tie arī ir ģimenes kopā būšanas svētki, kad tiek krāsotas olas, klāts svētku galds un uzņemti tuvi un tāli ciemiņi. Piedalamies Lieldienu pasākumos - dziedam un šūpojamies šūpolēs!


Zinaīda Rutkovska: Visspilgtākās ir bērnības atmiņas par Lieldienām. Tētis kāra šūpoles, māmiņa rosījās virtuvē, bet es gribēju palīdzēt visiem. Tika cepti pīrāgi, sīpolu mizās, kumelīšu novārījumā, biešu sulā krāsotas olas. Visskaistākās man likās ar ziediņiem, lapiņām, smildziņām rotātās. Svinīgs un bagātīgs šķita svētku galds Lieldienu rītā, kad māmiņa atnāca no baznīcas un atnesa "svētību", t.i., svētītas olas, sāli, maizi, gaļu un pīrādziņus. Kad izveidoju savu ģimeni, centos ievērot vecāku iedibinātās tradīcijas. Tagad tās turpina bērni.  Lieldienās skan tautasdziesmas, kaulējamies ar olām, šūpojamies, dāvinām olas, ģimenē ir kopības sajūta. 


Rasma Rācene: Lieldienās bērni un mazbērni brauc uz svētku pusdienām, šogad pievienosies arī mazmazmeitiņa. Tiek krāsotas olas sīpolu mizas, kaulējamies, šūpojamies.


Alla Beļinska: Lieldienu rītā vai pirms Lieldienām vakarā ejam uz baznīcu, lai pirmās svētku brokastīs apēstu no baznīcas atnesto ''svētību'' (olas, sāli, sviestu un maizi). Tāpat Lieldienās cenšamies kārtīgi izšūpoties, gan pirmajās, gan otrajās Lieldienās: ja izšūposies pirmā dienā - tad vasarā mazāk kož odi, ja otrā - dunduri.


Sintija Klūga-Grode: Lieldienas cenšamies pavadīt ģimenes lokā. Tradicionālā olu krāsošana un to ripināšana mijas ar nedaudz aizgūtām tradīcijām - olu slēpšanu, lai bērnam ir jautrāk. Ja atļauj laikapstākļi, tad Lieldienu brīvdienas pavadām aktīvi, atraktīvi un svaigā gaisā!

Atstājiet komentāru