2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils reģionālās slimnīcas Hemodialīzes nodaļa darbu turpina atjaunotās telpās (FOTO)

No 20.decembra Jēkabpils reģionālās slimnīcas Hemodialīzes nodaļa pacientu aprūpi turpina jaunās – modernās un atjaunotās telpās galvenajā stacionāra ēkā, informē SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule.

Šobrīd hemodialīzes pakalpojumu ir iespējams nodrošināt vienlaicīgi četriem pacientiem – 3 pacientu vietas atrodas kopējā zālē, bet viena vieta – atsevišķā telpā jeb boksā ar nodalītu ieeju, kur procedūru iespējams veikt infekcioziem pacientiem (ar Covid-19 vai citas infekciju slimības saslimšanu). Tāpat iegādāts papildus hemodialīzes aparāts, iekārtota ērta darba vide medicīniskajam personālam un atsevišķa garderobe pacientu ērtībām. Šobrīd hemodialīzes pakalpojumu Jēkabpils reģionālajā slimnīcā 3 reizes nedēļā saņem 10 pacienti. Taču tuvākajā laikā plānots, ka nodaļā pacienti hemodialīzi saņems līdz sešām dienām nedēļā, kas uzlabos pakalpojuma pieejamību vismaz divas reizes.

Kopš 2012.gada janvāra Hemodialīzes nodaļa atradās telpā blakus Uroloģijas nodaļai. Nelielās telpas platības dēļ varēja nodrošināt pakalpojumu vienlaicīgi tikai trijiem hemodialīzes pacientiem. Pamatojoties uz SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” iesniegtajiem prasījumiem un nepieciešamības pamatojumu, vairākos piešķīrumos, atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātajam plānam slimnīcu kapacitātes stiprināšanai Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai, Ministru kabinets šogad atbalstīja finansējuma piešķiršanu SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” – Hemodialīzes nodaļas izbūvei, kā arī Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas un aptiekas noliktavas paplašināšanai. 

Hemodialīze ir asins attīrīšanas process, izmantojot mākslīgu filtru. To veic pacientiem ar akūtu un hronisku nieru mazspēju. Lai asinis attīrītu, tās plūst caur filtru -“mākslīgo nieri” jeb dializatoru. Dialīzes iekārta regulē asins plūsmu, spiedienu un apmaiņas tempu. Tā kā vienā noteiktā brīdī dializatorā atrodas visai neliels asins daudzums, tad asinīm jācirkulē caur to ilgāku laiku – apmēram 3- 4 stundas, lai pietiekami labi attīrītu organismu. Parasti šādu hemodialīzi jāveic 3 reizes nedēļā. Dialīzes ilgumu un intensitāti pielāgo katram pacientam individuāli.

Lai uzlabotu pakalpojuma kvalitāti, piesaistīts arī vēl viens pieredzējis speciālists un šobrīd Jēkabpils reģionālajā slimnīcā strādā divi nefrologi (ārsti, kuri specializējas nieru un urīnceļu sistēmas slimību diagnostikā, ārstēšanā un profilaksē).

Atstājiet komentāru