2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpiliešus neinteresē diskusija par siltuma tarifu maiņu (FOTO)

Jēkabpiliešus neinteresē diskusija par siltuma tarifu maiņu (FOTO)

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas organizētajā uzklausīšanas sanāksmē par SIA “Jēkabpils siltums” jauno siltumenerģijas tarifu, bez regulatora un siltumtīklu darbiniekiem, pašvaldības un preses pārstāvjiem piedalījās tikai četri iedzīvotāji, kurus vairāk interesēja savas mājas siltumapgādes problēmas nevis tarifu maiņa.

Pasākumā SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informēja par jauno siltumenerģijas tarifu, kas paredzēts par 3,85 % mazāks nekā pašlaik spēkā esošais tarifs. Tagadējais tarifs ir 56,2 eiro par megavatstundu (bez PVN), savukārt jaunais siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifs plānots 54,04 eiro par megavatstundu (bez PVN).

Aleksandrs Karpenko skaidro, ka tarifu iespējams samazināt divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, ir līgumi ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, kas paredz, ka gada laikā pēc siltumtrašu rekonstrukcijas projektiem, ko uzņēmums veica ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu, ir jāiesniedz jauns tarifu projekts, lai izvērtētu ekonomiskos ieguvumus. Otrs iemesls ir ekonomiskais efekts. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas metodika paredz, ka, mainoties izmaksām par pieciem vai vairāk procentiem, ir obligāti jāiesniedz jauns tarifu projekts.

Jau ziņots, ka četru gadu laikā uzņēmums ir īstenojis četrus siltumtrašu rekonstrukcijas projektus, un pašlaik atjaunoti ir 90 procenti siltumtrašu. Aleksandrs Karpenko norāda, ka vēl nav renovēti 10 procenti siltumtīklu un galvenais nerenovētais siltumtrašu posms ir gaisvadu siltumtrase no Tvaika ielas katlumājas līdz Brīvības ielas un Neretas ielas rotācijas aplim. To uzņēmums mēģinās atjaunot nākamgad, piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus.

Karpenko sanāksmes dalībniekiem skaidroja, ka apkures rēķinus ietekmē ne tikai tarifs, bet arī mājas kopējais siltumenerģijas patēriņš. Samazināto tarifu vislabāk izjutīs to māju iedzīvotāji, kurās ir mazs patēriņš. Tāpat sot jāņem vērā dažādi blakus apstākļi, piemēram, ka šā gada lietaino laika apstākļu dēļ visā Latvijā tiek paaugstinātas šķeldas cenas. Tas var likt tuvākajā nākotnē atkal paaugstināt tarifu, lai gan Karpenko pauž cerību, ka šo sadārdzinājumu varētu izlīdzināt ar pašvaldības palīdzību.

Tie daži iedzīvotāji, kas piedalījās sanāksmē, pauda viedokli, ka visticamāk tarifa samazinājumu rēķinos viņi nejutīs, jo vienmer būšot kāds iemesls, kāpēc rēķini ir augsti. Iedzīvotāju uzdotie jautājumi bija galvenokārt namu apsaimniekotāja SIA “JK namu pārvalde”, nevis siltumtīklu kompetencē. Tas liecina, ka pašvaldības kapitālsabiedrības ir nepietiekami skaidrojušas savu uzņēmumu kompetences, proti, ka SIA “Jēkabpils siltums” ir tikai siltumenerģijas ražotājs, savukārt par to, kā konkrētā māja saņem siltumu un kā risināt tās siltuma zudumu un citas problēmas ir namu pārvaldes ziņā.

Radio1.lv Sabiedrisko pakalpojumu regulatora pārstāvjiem jautāja, kad būs apstiprināti jaunie tarifi. Atbilde sekoja, ka tam nepieciešami vismaz pieci mēneši, jo regulators rūpīgi salīdzinot katru ciparu, katru pozīciju un tas nozīmē, ka visticamāk jaunie pazeminātie tarifi stāsies spēkā tikai nākamajā apkures sezonā.

Komentāri (0-5/5)

  • Ggg
    02.07.2018 18:35
    Un kāpēc gan neviens neieradās? Jo varbūt cilvēki strāda,lai apmaksātu apkuri!!! Stulbums ne raksts.
  • Viedoklis
    02.07.2018 18:35
    Un kāds labums no tādām sapulcēm? Vai tās ko maina? Šoreiz protams ir labs iemesls - maksāsim par kapeiku mazāk... bet ko dod šie pasākumi?
  • Guest
    02.07.2018 18:35
    Vasili arī neredz, viņam arī neinteresē cik iedzīvotājiem jāmaksā.
  • Chalis
    02.07.2018 18:35
    Ārā gaišs - tātad darba laikā.
  • zigismunds
    02.07.2018 18:35
    Bildēs izskatās, ka Karpenko & co nemaz nav noskumis, ka atnākuši tikai 3 peņžas, obligātais ķeksīša pasākums līdz ar to veksmīgi aizvadīts un var mierīgi dzīvot tālāk. Lai veicas!

Atstājiet komentāru