2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Biznesa forumā Jēkabpilī rosina pirmos gadus uzņēmumiem ļaut strādāt, atsakoties no liekām kontrolēm (FOTO)

Biznesa forumā Jēkabpilī rosina pirmos gadus uzņēmumiem ļaut strādāt, atsakoties no liekām kontrolēm (FOTO)

Pirmajos gados jaunajiem uzņēmumiem vajadzētu ļaut attīstīties un augt, atsakoties no valsts pārbaudēm un liekām kontrolēm, tādējādi ļaujot uzņēmējam saprast, vai viņš spēs vai nespēs attīstīties. Šādu ideju biznesa forumā Jēkabpilī pauda domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, kam piekrita arī klātesošie uzņēmumi.

Biznesa forumu rīkoja Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas domi un atbalstītājiem - finanšu institūciju Altum un Banka Citadele, kā arī “Lattelecom” un “Virši-A”. Pasākuma pirmajā daļā ar atklāšanas uzrunām uzstājās R.Ragainis, kurš norādīja, ka vēlētos, lai pilsētā un tās apkārtnē būtu vairāk un aktīvāki uzņēmumi, lai nodrošinātu darbavietas un cilvēki nevis brauktu prom, bet gan atgrieztos atpakaļ. Savukārt LTRK prezidents Aigars Rostovskis sacīja, ka valstiskā līmenī jādomā nopietnāk par eksporta pieaugumu, kam jākļūst par virsmērķi, ja gribam, lai pieaugtu labklājība. Pēc tam ar prezentāciju uzstājās Bankas Citadele ekonomists Mārtiņš Āboliņš, kurš ieskicēja to, kā attīstās pasaules un līdztekus arī Latvijas ekonomika, ar kādiem izaicinājumiem jāsastopas. Viņš norādīja, ka Citadele Index pētījumā atklājies, ka nu jau 40% uzņēmēji pauž, ka ir grūtības atrast piemērotu darbaspēku, kur galvenās problēmas jūtamas tieši reģionos, bet mazāk Rīgā un Pierīgā.

Foruma otrā daļa bija veltīta Ekonomikas ministrijas ieviestā principa Konsultē vispirms skaidrošanai, kā arī paneļdiskusijai. Pēc tam, kad ar prezentācijām bija uzstājušies Valsts Ieņēmuma dienesta ģenerāldirektora vietnece nodokļu jomā Dace Pelēkā, Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, Pārtikas un veterinārā dienesta AUstrumzemgales pārvaldes vadītāja Dace Lazdāne un Valsts Darba inspekcijas Jēkabpils biroja vadītāja – galvenā valsts inspektore Jūlija Strode, notika arī paneļdiskusija. Tās laikā Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis sacīja, ka pašreiz Konsultē vispirms izmanto galvenokārt divu veidu uzņēmumi – biznesa uzsācēji un reālie pārkāpēji. Viņš sacīja, ka patiesībā pirmo daļu nevajadzētu vispār sākuma posmā “aiztikt”, jo uzņēmējam ir jāsaprot, vai viņš vispār var un vēlas nodarboties ar biznesu, vai pietis jaudas, utt. “Ja cilvēks sāk cept bulciņas, tad jāļauj viņam to darīt, lai atrastu klientus un labāko darbības modeli nevis pie pirmās iespējas sākt prasīt izpildīt pilnīgi perfekti visas valsts uzliktās prasības,” sacīja R.Ragainis, piebilstot, ka daudz nopietnāk jāatbalsta biznesu nevis jāliek šķēršļi.

Tam piekrita arī LTRK prezidents A.Rostovskis norādot, ka iedzīvotāji, kuri aizbrauc prom no Latvijas, patiesībā aizbrauc ne tikai no valsts, bet arī tās pārvaldes, izvēloties uzturēt citu pārvaldi ar saviem nodokļiem, ieguldīt jaudu citas ekonomikas attīstībā, tā vietā, lai veidotu savus uzņēmumus tepat uz vietas. Viņš sacīja, ka princips Konsultē vispirms ir ļoti svarīgs ikvienam, taču iestādes to piemēro atšķirīgi, tādēļ rodas pārpratumi un daudz vairāk jāiegulda skaidrojošajā darbā. Paneļdiskusijā piedalījās ar LTRK padomes locekle un nodokļu eksperte Elīna Rītiņa pauda, ka pēdējos gados daudz paveikts, lai uzņēmējiem būtu ērtāk strādāt, bet tāpat daudz vēl veicams, tāpēc arī biedrība strādā ciešā kontaktā valsts iestādēm ar uzņēmēju organizācijā.

Biznesa foruma trešajā daļā notika sarunas par eksportspējas stiprināšanu sadarbībā ar  Attīstības finanšu institūcijas Altum: kā nepazaudēt naudu eksporta tirgos un gūt ieskatu par reģionālajām eksporta atšķirībām. Par Centrālāzijas tirgus tendencēm un pasniegt savu uzņēmumu “garšīgi” stāstīja SIA “Sonora Development” valdes loceklis Andris Kulbergs, kurš sesijas noslēgumā vadīja arī paneļdiskusiju, kurā pārstāvji no uzņēmumiem SIA “Light Guide Optic Group”, SIA “Konteks”, SIA “Sēlijas mežs”, SIA “Rītausma” dalījās savā pieredzē un stāstīja par iespējām un izaicinājumiem eksportā.

Foruma pēdējā daļa tika veltīta 21. gadsimta aktualitātēm un tendencēm pārdošanā, kā mūsdienu svarīga sastāvdaļa ir e-komercija un datu drošība, par ko stāstīja SIA “Lattelecom” Biznesa klientu nodaļas vadītājs Gatis Romanovskis. Par Digitālo apvērsumu pārdošanā jeb pasūtījumu pieņemšanas ēras norietu stāstīja SIA “Spring Valley” konsultante Katerina Čerņavska.

Biznesa forums Jēkabpilī noslēdzās ar vakara pasākumu, lai ikvienam uzņēmējam neformālā gaisotnē būtu iespēja dibināt kontaktus.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2000 individuāli biedri un vairāk kā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2014.gadā pārsniedza 17,5 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma - vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) - biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām – LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau vairāk nekā 80.gadu!

Papildu informācijai:

Rūta Grikmane

Sabiedrisko attiecību konsultante

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Kr. Valdemāra iela 35, Rīga, LV-1010, Latvija

T. + 371 67830825; M. + 371 29630923

pr@chamber.lv

www.chamber.lv

Atstājiet komentāru