2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis nedaudz paaugstinājies, applūst zemākās vietas Ābeļu un Salas pagastos

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis nedaudz paaugstinājies, applūst zemākās vietas Ābeļu un Salas pagastos

Daugavā pie Jēkabpils šodien nenotiek vižņu iešana, ūdens līmenis upē kopš vakardienas ir paaugstinājies par 8 centimetriem un patlaban pie pilsētas ir 5,96 metri virs noteiktās atzīmes. 

Jēkabpils novada pašvaldības  Vides un civilās aizsardzības niodaļas vadītājs Ilmārs Luksts informē, ka tā dēvētā ledus "aste" nemainīgi atrodas pie Ābeļu salas. Arī Daugavā pie Zeļķu tilta ir bez straujām izmaiņām, ūdens līmenis - 4.95 metri virs noteiktās atzīmes. 

Ilmārs Luksts teic, ka augšpus Jēkabpils Ābeļu pagastā pie dārzkopības sabiedrības „Veselība“ applūst zemākās vietas un palu ūdeņi jau skāruši pirmās dārzu mājiņas, kas atrodas tuvāk Daugavai, arī Salas pagasta Sakas salā applūdušas zemāk esošās pļavas.

Latvijas valsts ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka Daugavā pie Pļaviņām un Zeļķiem ir ledus sega. Daugavā lejpus Jēkabpils ir ledus sablīvējums, zem ledus vižņi. Gaisa temperatūrai paaugstinoties, Daugavā pie Jēkabpils otrdien sāka iet ledus, kas izraisīja krasas ūdens līmeņa svārstības. Tuvākajās dienās turpināsies atkusnis, gaidāmi nokrišņi, palielināsies Daugavas notece un posmā Jēkabpils - Zeļķi turpināsies ledus kustība. Zem ledus turpinās blīvēties vižņi. Gaidāms, ka tuvākajās dienās ūdens līmenis šajā upes posmā turpinās paaugstināties un applūdīs zemākās vietas. Šodien plkst. 12.00 novērojumu stacijā Jēkabpils ūdens līmenis bija 80.65 m LAS jeb 5,96 metri virs stacijas "0" atzīmes, bet pie Zeļķiem 74.31 m LAS jeb 4, 95 cm virs stacijas "0" atzīmes.

Sinoptiķi atgādina, ka pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Atrasties uz ledus ir ļoti bīstami, ūdens līmenis var strauji mainīties un sākties ledus iešana. 

Latvijas valsts ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, saistībā ar situāciju Daugavā ir izsludinājis oranžo brīdinājumu, kas ir spēkā līdz ceturtdienas pulksten 11.00.

Atstājiet komentāru