2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Brīdina par plūdu iespējamību Daugavā lejpus Jēkabpils

Brīdina par plūdu iespējamību Daugavā lejpus Jēkabpils

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis brīdinājumu par plūdu iespējamību Daugavā lejpus Jēkabpils.

Brīdinājumā norādīts, ka Daugavā pie Pļaviņām un Zeļķiem izveidojusies ledus sega. Daugavā lejpus Jēkabpils ir ledus sablīvējums, bet zem ledus – vižņi.

Gaisa temperatūrai paaugstinoties, Daugavā pie Jēkabpils otrdien sāka iet ledus, kas izraisīja krasas ūdens līmeņa svārstības. 

Daugavā pie Jēkabpils otrdien sākās vižņu iešana un notika ūdens līmeņa svārstības. Jēkabpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības nodaļas vadītājs Ilmārs Luksts informē, ka sākoties vižņu kustībai notika ūdens līmeņa celšanās. Pulksten 12,30 tas bija 6,08 metri virs noteiktās atzīmes, bet jau pēc pusstundas, pulksten 13.00 – 6,1 metrs virs noteiktās atzīmes, bet jau ap pulksten 16,30 ūdens nokritās līdz 5,86 metri virs noteiktās atzīmes. Arī pie Jersikas un Zeļķu tilta pievakarē nedaudz samazinājās ūdens līmenis. Ilmārs Luksts informē, ka vižņu sastrēguma “aste” ir pie Ābeļu salas, augšpus Jēkabpils vižņu masveida kustība nenotiek. Rīta pusē, ceļoties ūdens līmenim Daugavā, tas pietuvojās dārza mājiņām dārzkopības sabiedrībā “Veselība” Ābeļu pagastā. 

Savukārt vairāki jēkabpilieši, kuru mājas atrodas pie Daugavas informē, ka sāk applūst pagrabi. Ilmārs Luksts sacīja, ka applūdušas arī palienes Salas pagastā. Viņš piebilda, ka atbildīgie dienesti ir gatavi, sākoties plūdiem operatīvi reaģēt un sniegt palīdzību.

Jēkabpilieši, kas dzīvo pie Daugavas interesējās, kur var redzēt ūdens līmeni upē, iepriekš tādu iespēju sniedza viedeokamera tiešsaistē no pašvaldības mājaslapas. Ilmārs Luksts sacīja, ka pašvaldībai pārejot uz mājas lapas jauno platformu šī iespēja ir zudusi, taču kameras ir pieejamas pašvaldības policijai un kritiskā situācijā var zvanīt pašvaldības policijas dežurantam un lūgt informēt par situāciju upē. Taču, ja strauji ceļas ūdens līmenis, prātīgāk esot zvanīt glābšanas dienestam ne pašvaldības policijai, jo glābējiem ir viss nepieciešamais aprīkojums, lai palīdzētu plūdu gadījumā.

Ilmārs Luksts atzina, ka situācija Daugavā vieš bažas, jo atkušņa iestāšanās pirms ziemas neesot labs vēstnesis. Līdzīga situācija esot veidojusies arī 1981. un arī 1983.gadā, kad bija atkusnis, vižņi izkustējās, tad vēlreiz sasala un pēc tam pavasarī tās sasalušās vižņu un ledus masas radīja sastrēgumus, kas applūda lielas teritorijas. Jēkabpili gan tagad no plūdiem glābjot aizsargdambis, taču augšpus un lejpus pilsētas, ja vēsture atkārtojas, plūdi esot iespējami.

Tuvākajās dienās turpināsies atkusnis, gaidāmi nokrišņi, palielināsies Daugavas notece un posmā Jēkabpils – Zeļķi turpināsies ledus kustība.

Zem ledus turpinās blīvēties vižņi. Gaidāms, ka tuvākajās dienās ūdens līmenis šajā upes posmā turpinās paaugstināties un applūdīs zemākās vietas.

Foto: Ilmārs Luksts
Attēlā: Ledus "aste" pie Ābeļu salas.

Atstājiet komentāru