2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Tuvākajās dienās turpinās palielināties ūdens līmenis Latvijas upēs

Tuvākajās dienās turpinās palielināties ūdens līmenis Latvijas upēs

Tuvākajās dienās turpinās palielināties ūdens līmenis Latvijas upēs, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Aizvadītajās brīvdienās kļuva siltāks, bija nokrišņi un upju notece sāka palielināties. Ūdens līmenis ūdenstilpēs sāka paaugstināties, vietām svārstījās.

Paaugstinoties gaisa temperatūrai, jauna ledus veidošanās tik intensīvi neturpinājās, uz ledus parādījās ūdens un palielinājās lāsmeņu platības.

Tuvākajās dienās turpinās kust sniegs un ledus, gaidāmi nokrišņi, tādēļ upju notece turpinās palielināties. Straujāk ūdens līmenis sāks paaugstināties nedēļas vidū, kad gaidāms lietus. Atkušņa maksimālo ūdens līmeņu gaidāmais iestāšanās laiks ir 18. līdz 23.decembris. Iespējama upju palieņu un zemāko vietu applūšana.

Pēc aktuālākajām prognozēm decembra trešajā dekādē atkal pastiprināsies sals, līdz ar to upju notece sāks samazināties, atsāksies ledus veidošanās, bet ūdens līmenis svārstīsies.

Ledus sega ar ledus krāvumiem izveidojusies Daugavā pie Pļaviņām, savukārt pie Zeļķiem ledus sega ir ar lāsmeņiem.

Arī Daugavā pie Jēkabpils ledus sega ir ar lāsmeņiem un veidojas ledus krāvumi. Kopš 9.decembra pie Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinājies par 2,29 metriem. Upe klāta ar ledu no Neretas grīvas līdz Jēkabpilij, bet no Piedrujas līdz Neretas grīvai upē gar krastiem piesalas un iet reti vižņi.

Laucesē, Rēzeknē un Aiviekstē pie Lubānas un Aiviekstes lejtecē ledus sega ir ar lāsmeņiem. Aiviekstē pie Aiviekstes HES un Dubnā pie Sīļiem izveidojušās piesalas.
Gaujas augštecē novērotas palieku piesalas un reta vižņu iešana, bet pie Valmieras Gaujā izveidojusies nepilna ledus sega.

Gaujā pie Siguldas ledus sega ir ar lāsmeņiem un uz ledus ir ūdens. Pie Carnikavas ledus sega veidojusies ar krāvumiem.

Gaujas baseina upēs ledus segas ir ar lāsmeņiem vai nepilnas.

Amatā pie Melturiem vērojamas palieku piesalas. Savukārt Salacas baseina upēs pārsvarā nepilna ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem, uz ledus ir ūdens. Salacā pie Lagastes gar krastiem ir piesalas.

Lielupē lielākoties izveidojusies ledus sega, bet vietām vērojami lāsmeņi. Uz ledus ir ūdens. Lielupes baseina upēs daudzviet gar krastu ir piesalas, bet Misā pie Lielveisiem ledus paliek tumšāks un Tērvetē pie Bramberģes ledus segā ir izskalojumi.

Kurzemes upes lielākoties ir brīvas no ledus vai arī gar krastiem izveidojušās piesalas.

Atstājiet komentāru