2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Nedēļas vidū sāksies astronomiskais rudens

Nedēļas vidū sāksies astronomiskais rudens

Nedēļas vidū Latvijā sāksies astronomiskais rudens un gaisa temperatūra naktīs vietām var noslīdēt zem nulles, prognozē sinoptiķi.

Ekvinokcija būs trešdien pulksten 22.21. Laikā ap ekvinokciju abas Zemes puslodes saņem vienādu Saules gaismas un siltuma daudzumu. Diena un nakts visā pasaulē ir aptuveni vienāda garuma, tādēļ šo laiku mēdz dēvēt par vienādībām.

Tā kā par saullēktu un saulrietu sauc momentu, kad pie apvāršņa parādās vai pazūd Saules diska augšējā mala – nevis centrs, – un ņemot vērā gaismas laušanu atmosfērā, 22.septembrī dienas garums Latvijā vēl par 13 minūtēm pārsniegs nakts garumu. Dienas un nakts ilgums vistuvākais būs 25. septembrī, liecina portālā "timeanddate.com" pieejamie dati.

Dienas garums septembra otrajā pusē sarūk visstraujāk – katru nākamo dienu saule spīd par četrām minūtēm un 46 sekundēm mazāk.

Astronomiskais rudens turpināsies līdz 21. decembrim, kad būs ziemas saulgrieži.

Savukārt meteoroloģiskais rudens Latvijā valda jau aptuveni mēnesi. Diennakts vidējai gaisa temperatūrai stabili noslīdot zem +15 grādiem, Alūksnes un Vidzemes augstienē tas sākās jau 18.augustā, valstī vidēji – 22. augustā.

Astronomiskās vasaras pēdējās diennaktis saglabāsies vēsas, galvenokārt Latgalē un Sēlijā gaidāms lietus. Nākamās nedēļas vidū norims vējš, tādēļ naktī uz trešdienu un ceturtdienu vietām, kur skaidras debesis, gaisa temperatūra var pazemināties līdz -1..-3 grādiem.

Nākamās nedēļas otrajā pusē no rietumiem, visticamāk, ieradīsies ciklons ar nedaudz siltāku un mitrāku gaisu. Visā valstī iespējams lietus, gaisa temperatūra naktīs nenoslīdēs zem nulles un dienās pakāpsies līdz +9..+16 grādiem.

Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru