2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Karstuma vilnis noslēdzies, taču sausums un ugunsbīstamība mežos joprojām ir augsta. Par laikapstākļiem šonedēļ

Karstuma vilnis noslēdzies, taču sausums un ugunsbīstamība mežos joprojām ir augsta. Par laikapstākļiem šonedēļ

Karstuma vilnis Latvijā ir noslēdzies, taču sausums daudzviet turpinās, ugunsbīstamība Latvijas mežos ir augsta. Kāds laiks gaidāms šonedēļ un vai piedzīvotais karstuma vilnis saucams par lielāko Latvijas vēsturē, to skaidro Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis.

Viņš norāda, ka nupat kā beigušos karstuma vilni var uzskatīt par lielāko un pamatīgāko, taču vienīgais, kas iztrūkstot, esot absolūtie rekordi. Vērtējot līdzšinējos gaisa temperatūras kāpumus, pēc Briča teikta, šo vasaru varētu pielīdzināt normālai Dienvidvācijas vai Francijas vasarai. Proti, Latvijā šogad vidējā gaisa temperatūra no 1.jūnija līdz 17.jūlijam bijusi 20,4 grādi.

Taču klimatiskā norma Latvijā ir 15,3 grādi. Tātad šobrīd pieredzēti 5 grādi virs klimatiskās normas, atzīmēja Bricis.

Laiks kļūs vēsāks, bet gaiss ir sausāks.
Lūgts komentēt, vai karstuma vilnis Latvijā un nesen pieredzētie plūdi Vācijā varētu būt apliecinājumi globālajai sasilšanai, Bricis sacīja, ka, visticamāk, ka jā, bet zinātniski to pamatot vēl nevarot.

Runājot par laiku šonedēļ, Bricis teica, ka darba nedēļā gaisa temperatūra nebūšot ļoti augsta – līdz apmeram +25 grādiem. Taču rudenīgas vēsmas vēl nejutīsim, “lai arī varbūt kādā brīdī jaciņu prasīsies un var tādas kaut kādas dīvainas rudens sajūtas rasties.”

Bet jau nedēļas nogalē temperatūrai atkal būs tendence paaugstināties. Iespējams, ka pat svētdien gaisa temperatūra vars sasniegt +30 grādu atzīmi.

Jautāts par iespējamiem laikapstākļiem augustā, Bricis teica, ka patlaban to prognozēt esot grūti, taču jau esot skaidrs, ka augusts būšot siltāks, nekā tam vajadzētu būt.

Taču, lai mēs izbēgtu no karstākās vasaras rekorda, augustam esot jābūt ļoti rudenīgam.

Atstājiet komentāru