2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Daugavā pie Jēkabpils sakustējies ledus, intensīvu ledus iešanu prognozē šīs nedēļas nogalē (FOTO, VIDEO)(PAPILDINĀTS AR FOTO)

  • 02 marts 2021 --

Otrdien tiekoties ar masu medijiem preses konferencē, Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informēja, ka šodien Daugavā pie Jēkabpils no tilta virzienā uz Bebru ielas mikrorajona pusi sakustējies ledus. Ledus sakustēšanās novērota nelielā posmā. 

Preses konferencē tika pārrtunātas arī aktualitātes Civilās aizsardzības jomā. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietniece Kristīne Ozola (P) sacīja, ka patlaban top Civilās aizsardzības plāns, to izstrādā Jēkabpils novada Civilās aizsardzības speciālists Edgars Līcis. Savukārt Guntars Gogulis piebilda, ka iespējamo plūdu gadījumā Jēkabpils pilsētas pašvaldības gatavība iesaistīties un palīdzēt iedzīvotājiem ir augstā līmenī, visi pilsētas komunālie dienesti esot gatavi sniegt atbalstu gan ar tehniku, gan ar citu materiāltehnisko nodrošinājumu.

Šobrīd hidroloģiskās prognozes lielus plūdus neuzrāda. Labvēlīgos meteoroloģiskos apstākļos pie pakāpeniskas un lēnas temperatūras paaugstināšanās un maza nokrišņu daudzuma palu process varētu ritēt bez straujām ūdenslīmeņu izmaiņām, kas izraisītu plūdus. Tomēr pavasara palu periodā zem ledus sakrājušies vižņi var radīt sarežģījumus ledus iešanai. Ledus sablīvēšanās ir grūti prognozējama, ne agrāk kā divas trīs dienas uz priekšu. Turklāt Latvijas upju ielokos ir tādas vietas, kas applūst teju katru gadu, un tad ūdens apdraud gan vientuļas viensētas, gan lielākas apdzīvotas vietas.

Lielākais sastrēgums Daugavā tradicionāli veidojas līkumā pie dzelzceļa tilta lejpus Zeļķiem. Sliktā vietā iebūvēts sašaurinājums. Ūdens tur netiek cauri vižņiem, ledus kraujas milzu kaudzē un augšup pa upi ūdens spiežas uz krastiem. Papildu apstāklis, kas šeit ietekmē Daugavas līmeņa svārstības ir Pļaviņu HES, kas primāri regulē ūdenslīmeni krātuvē atbilstoši elektroenerģijas ražošanas vajadzībām. 

Kādi būs šī gada pali Daugavā un vai vispār tie būs, pagaidām droši nevar prognozēt. Ja pa dienu saule spīdēs, bet naktīs piesals, ir cerības, ka ledi savā gaitā izirs. Taču sniega bijis daudz un noteikti ietekme būs arī no Baltkrievijas nākošajiem sniegūdeņiem un ledum. Jāatgādina ir bijuši arī tādi gadi, kad ledu pie Zeļķiem nācās spridzināt, un atbildīgajiem dienestiem ir jābūt gataviem, ja cilvēkiem būs nepieciešama palīdzība.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vēsta, ka detalizēta pavasara palu prognoze Vidzemes un Latgales upju baseinu upēm tiks gatavota marta pirmajā dekādē. Taču hidrologi ikdienā operatīvi seko hidroloģisko apstākļu izmaiņām un gadījumā, ja pastāvēs plūdu draudi, atbildīgie dienesti un sabiedrība nekavējoties tiks brīdināta.

Foto: Aculiecinieka un jekabpils.lv
Video: Aculiecinieka

Papildināts ar Spodras un Volda Purviņu foto

Atstājiet komentāru