2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Noslēgusies solārā ziema; tuvākajās dienās gaidāms bargs sals

Noslēgusies solārā ziema; tuvākajās dienās gaidāms bargs sals

Zemes ziemeļu puslodē beigusies solārā ziema - gada ceturksnis ar vismazāko Saules gaismas daudzumu, liecina portālā "timeanddate.com" pieejamie dati.

Solārā ziema sākās 6.novembrī un noslēdzās 4.februārī. Tās vidus bija ziemas saulgrieži - 21.decembrī Rīgā laika sprīdis starp saules lēktu un rietu bija vien sešas stundas un 43 minūtes.
Patlaban diena kļuvusi jau par divām stundām garāka, sasniedzot teju deviņas stundas. Solārais pavasaris turpināsies līdz 6.maijam; šajā periodā dienas garums palielināsies līdz nepilnām 16 stundām. Gada gaišākais ceturksnis sāksies 7.maijā un noslēgsies 5.augustā, kad solāro vasaru nomainīs rudens.

Lai gan dienas kļūst garākas, februāris Latvijā tradicionāli ir gada aukstākais mēnesis, un to apliecinās arī tuvākajās desmit diennaktīs gaidāmais sals.

Šīs nedēļas izskaņā un nākamnedēļ Latvijā kopumā būs maz nokrišņu un bieži spīdēs saule, valdošais būs lēns līdz mērens austrumu vējš, prognozē sinoptiķi.

Gaisa temperatūra aukstākajās naktīs teju visā valstī noslīdēs zem -15 grādiem, vietām zem -20 un, iespējams, arī zem -25 grādiem. Maksimālā temperatūra dienas vidū galvenokārt būs -5..-15 grādu robežās.

Laikā ap 15.februāri iespējama aukstuma atkāpšanās un pat atkusnis.

Atstājiet komentāru