2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kādu laiku prognozē novembrī - Sala, Salnas un Mārtiņa mēnesī?

Kādu laiku prognozē novembrī - Sala, Salnas un Mārtiņa mēnesī?

Mārtiņa mēnesī rudens ar ziemu cīnās. Tas ir laiks, kad no rīta līst, bet vakarā jau snieg un putina. Ja novembrī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris. Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei – tad nākošā gadā būs laba graudu raža. Ticējumi saka: ja Sala mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains Mārtiņa mēnesis – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas.

Vērojot laika apstākļus nozīmīgās dienās pavasarī un pazīmes dabā, tad rādās, ka novembris būs ar dažādiem nokrišņiem bagāts, īsti rudenīgs un ar mazas ziemiņas sajūtām laikā ap Katrīnām (25. novembris). Arī nozīmīgās dienās 17. un 30. augustā, kas paredz laika apstākļus novembrim, bija gan saule, mākoņi un lietutiņš. Tā ir norāde uz to, ka novembris lielākoties būs mākoņains, mitrs un ar nelielu salu naktīs mēneša otrajā pusē. Atbilstoši šīm dienām valdošie būs dienvidrietumu, rietumu un ziemeļrietumu vēji. Arī 5. un 18. janvāris Latvijas austrumpusē pagāja rietumu puses vēju zīmē un tas paredz, ka Mārtiņa mēnesī rietumu vējiem būs liela nozīme.

Novembra pirmajā pusē, līdz Mārtiņiem (10. novembris), pārsvarā mākoņains un rudenīgi vēss. Nereti dienas ar smidzinošu un brīžiem stiprāku lietu, arī krusu un slapju sniegu. Laikā ap Mārtiņiem un vēlāk, daudzviet neliels īslaicīgs lietus. Temperatūra šajā laikā ap plus 5, 10 grādiem, naktis dzestras. Mēneša vidū laika apstākļi būtiski nemainīsies, tikai kļūs vēsāks. Dienās ap (+2, +8) grādi, bet naktīs dažviet neliels nakts sals.

Mēneša otrajā pusē nereti īslaicīgs lietus un kuru jau biežāk nomainīs slapjš sniegs un sniegs. Laikā ap Cecīliju (22. novembris) un Katrīnām (25. novembris) un vēlāk Austrumlatvijā neliels sals saglabāsies arī dienas laikā un dažviet izveidosies neliela sniega sega. Temperatūra šajā laikā Latvijas austrumos naktīs var nokrist līdz mīnus 10 grādu atzīmei. Arī dienas laikā saglabāsies sals. Nelielas ūdenstilpes aizsals un ceļi daudzviet apledos.

Kopumā novembris rādās būt drusciņ siltāks kā parasti un ar nokrišņiem tuvu vidējam. Savukārt tāds novembris paredz vējainu un maigu ziemu.

Laika zīmes. Novembris (Sala, Salnas un Mārtiņa mēnesis)

Novembris ir kalendārā rudens pēdējais mēnesis. Atbilstoši Gregora kalendāram, tas ir gada vienpadsmitais mēnesis. Saskaņā ar Jūlija kalendāru – gada devītais mēnesis.

1. novembrī sākas Garu dienas un beidzas dienu pirms Mārtiņa 9. novembrī. Laiks, kad Garu dienās nomirušie nākuši uz to māju, kur viņi agrāk dzīvojuši un aizgājuši mūžībā. Gari nākuši istabās, un mājinieki jau zinājuši, pa kuru logu viņi nāks. Ticējumi. Ja šajā dienā sals un sniegs, pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - silts.

2. novembris - Dvēseļu diena. Veci ļaudis ticējuši, ka tanī gadā mirušo dvēseles blandoties apkārt līdz dvēseļu dienai. Latgalē šajā dienā mājinieki dzied psalmus un lūdzas par mirušo dvēselēm.

Ticējumi. Vējaina diena sola vētrainu un sniegiem bagātu ziemu.

8. novembrī sākas gada tumšākais laiks. Svarīga diena, lai vērotu, kāds būs laiks turpmāk. Ja šajā dienā sniegs, tad arī Lieldienās (2020. gadā 12. aprīlis) būs sniegs. Ja šī diena silta - būs barga ziema. Ja 8. novembrī ar ratiem brauc, tad 9. decembrī ar ragavām. Ja diena auksta un sniegaina, tad pavasaris būs vēls un auksts. Ja atkusnis - ziema un pavasaris būs silti.

Mārtiņi (10. novembris) ir novembra galvenie svētki. Ap 10. novembri arī Mārtiņa tirgi. Ja Jurģis (23. aprīlis) iezīmēja zemes darbu, pieguļas un ganu laika sākumu, tad Mārtiņi pretēji – visa tā nobeigumu. Nedēļu, kurā iekrīt Mārtiņdiena, sauc par Mārtiņa nedēļu. Šīs nedēļas Piektvakars nozīmē Veļu laika beigas. Ar Mārtiņu vakaru sākās Budēļu (Čigānos iešanas) laiks, kas turpinās līdz pat Metenim (17. februāris).

Ticējumi. Ja Mārtiņos salst – Katrīnas (25. novembris) un Andreji (30. novembris) būs slapji, tajos līs. Ja nedēļā ap Mārtiņiem ir atkušņi – visa ziema būs ar atkušņiem. Ja Mārtiņi ir skaidri – ziemā būs sali, bet kopumā sagaidāms labs gads. Ja ap Mārtiņiem ir skaidras mēness naktis – būs skaidrs siena laiks. Mārtiņu nedēļā lācis dodas uz ziemas guļu un pamodīsies tikai Pavasara Mārā (25. marts).

22. novembrī Cecīlija. Ja šajā dienā migla - būs atkušņi. Ja kokos sarma - būs sals. Ja 22. novembrī apmācies un sniegains - maijs būs lietains.

Katrīnas ir 25. novembrī. Arī Katrīnās iet budēļos. Tikai šoreiz galvenie čigānos gājēji ir sievietes.

Ticējumi. Ja Katrīnās sniegs, tad līdz 6. decembrim ziemu nav ko gaidīt. Ja līst - 4. decembrī arī līs. Ja Katrīnas dienā salst, tad visa ziema būs auksta. Kad Katrīnas dienā kūst, tad ziema būs silta.

 Andrejus svin 30. novembrī. Šogad ar 30. novembri kristiešiem sākas Adventa laiks. Novembra beigās arī Andreja tirgi. Līdz tiem bija jānokauj visi tie mājdzīvnieki, kurus nebija domāts izmitināt līdz pavasarim. Svarīga loma Andreja naktī ir zīlniecībai. Puiši lūkoja uzzīlēt, kādas viņiem būs līgavas, meitas – kādi būs viņu līgavaiņi.

Ticējumi. Ja šajā dienā brāzmains vējš, tad līdz 19. decembrim lielākoties būs vējains un brīžiem arī vētrains.

Avots: Viļa Bukša blogs
Foto: jekabpils.lv

Atstājiet komentāru