2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Kena parka dīķī pirms Saulgriežiem krāšņi zied ūdensrozes (FOTO)

Jēkabpils Kena parka dīķī pilnā krāšņumā zied baltās ūdensrozes. Šie krāšņie ūdensaugi jēkabpiliešus priecē ik gadu. Tā ir vienīgā vieta pilsētā, kur tik dāsni aug šīs skaistās ūdenspuķes.

Skaistie un trauslie ziedkausi sāka vērties jau jūnija sākumā un šobrīd Saulgriežu nedēļā zied masveidā. Vislabāk ūdensrozes vērot dienas vidū, kad tās atveras un priecē ar savu krāšņumu. Šajās dienās, pastaigājoties Kena parkā vai ejot tam cauri, ikviens var uz mirkli apstāties, lai pavērotu ūdensrožu ziedēšanu.

Ūdensrožu dzimtā ir iekļautas sešas ģintis ar 75 sugām. Baltā ūdensroze ir daudzgadīgs ūdensrožu dzimtas lakstaugs. Tās garums atkarīgs no augšanas vietas dziļuma, parasti no viena līdz četriem metriem. Lapas plātne eliptiska, pamats sirdsveida. Lapas apakšējo daivu galvenās dzīslas taisnas, pamata daļā nedaudz izliektas, zieda pumpurs smails. Vainaglapas baltas, dienas vidū atvērtam ziedam zaļās kauslapas līmeniski pieguļ ūdens virsmai. Jutīgi reaģē uz gaismuvakarā vai, laikam apmācoties uz lietu, ziedi strauji aizveras. Baltā ūdensroze zied no jūnija līdz augustam.

Izplatīta galvenokārt Eiropā. Latvijā baltās ūdensrozes zied visā valstī, vietām diezgan bieži. Tās veido blīvas audzes dažādos barības vielām bagātos stāvošos un lēni tekošos ūdeņos.

Atstājiet komentāru