2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Pavasaris Latvijā būs lēns un ar aukstuma viļņiem

Pavasaris Latvijā būs lēns un ar aukstuma viļņiem

Kalendārā pavasara pirmā pusē Latvijā gaidāmi aukstuma viļņi un sniegs, kopumā pavasaris būs vēss, prognozē ASV meteoroloģijas organizācija "AccuWeather".

Organizācija izplatījusi pavasara prognozi Eiropai, kurā Igaunijai un Latvijai paredz vēsu pavasari, bet Lietuvā gaidāmas sevišķi krasas temperatūras svārstības, kad siltu laiku nomainīs īslaicīgs sals un sniegs.

Martā un aprīlī Polija, Baltija un Baltkrievija būs kaujas lauks aukstajām gaisa masām un no dienvidiem nākošajam pavasarīgajam siltumam, skaidro meteorologs Tailers Rojs.

Aukstās gaisa masas saglabāsies virs Skandināvijas, ik pa laikam aizplūstot tālāk uz dienvidiem līdz Baltijai, biežāk Igaunijai un Latvijai, un dažkārt līdz Lietuvai, Polijai un Baltkrievijai.

Šajos aukstuma periodos gan martā, gan aprīlī Baltijā vēl iespējams sniegs.

Aktīva ciklonu darbība bieži nesīs vētrainu laiku Eiropas centrālajā un rietumu daļā. Vējains un lietains laiks bieži skars Vāciju, Franciju, Lielbritānijas dienvidus un Beniluksa valstis. Šajā pavasarī minētajās valstīs nokrišņu daudzums būs lielāks par normu un atsevišķi reģioni piedzīvos plūdus. Vācijā plūdu draudi lielāki ir dienvidu un rietumu daļā, bet austrumos un ziemeļos, piemēram, Drēzdenē, Berlīnē un Hamburgā nokrišņu varētu būt nedaudz mazāk par normu.

Šie cikloni Alpos nesīs daudz sniega līdz pat aptuveni Lieldienām (šogad tās ir marta beigās), kad pakāpeniski slēpošanas sezona beigsies.

Ciklonu aktivitāte Eiropas rietumu un centrālajā daļā izraisīs siltu gaisa masu ieplūdi Eiropas dienvidaustrumos no Ziemeļāfrikas, tādēļ Balkānos, kur jau februāra vidū piedzīvotas vasarīgas temperatūras līdz +20..+29 grādiem, stabils siltums turpināsies arī turpmāk. Silts pavasaris gaidāms arī Rumānijā un Ukrainā, kā arī Itālijas dienvidos.

Spānijas un Portugāles centrālajā un dienvidu daļā tiek prognozēts sausums, kas sācies jau ziemā. Atsevišķos Spānijas reģionos ziemā nokrišņu daudzums bijis tikai 20-30 procenti no normas, savukārt Spānijas ziemeļos, Vidusjūras piekrastē Francijā, kā arī Alpu reģionā būs bieži pērkona negaisi.

Avots:lsm.lv

Atstājiet komentāru