2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Ziemeļu puslodē beigusies solārā ziema

Ziemeļu puslodē beigusies solārā ziema

Ziemeļu puslodē beigusies solārā ziema jeb gada tumšākais trīs mēnešu periods, vēsta portāls accuweather.com.

Laika posmā no 10. novembra līdz 10. februārim Ziemeļu puslode saņem mazāko Saules enerģijas daudzumu gada laikā un šie trīs mēneši tiek saukti par solāro ziemu.

Šajā periodā arī ir īsākās un tumšākās dienas. Visīsākā diena Ziemas saulgriežos Rīgā bija 6 stundas 43 minūtes, bet šī diena jau būs 9 stundas un 10 minūtes gara.

Gadalaikus iedala pēc dažādiem faktoriem. Visplašāk pazīstamākais ir gadalaiku astronomiskais iedalījums. Astronomiskā ziema šogad beigsies 20. martā plkst. 6.30, kad iestāsies astronomiskais pavasaris.

Vēl izdala meteoroloģiskos un klimatiskos gadalaikus.

Piemēram, meteoroloģiskā ziema beidzas, kad vidējā diennakts gaisa temperatūra stabili paaugstinās virs nulles un Latvijas rietumu un centrālajā daļā tas notika jau janvāra pēdējās dienās un februāra sākumā. Savukārt klimatoloģiskās ziemas beigas ir vidējais datums, kad pēdējo 30 gadu laikā vidējā gaisa temperatūra paaugstinās virs nulles. Klimatoloģiskā ziema piekrastē beidzas 18.-20. martā, bet Latvijas austrumos marta beigās.

Vēl ir arī fenoloģiskie gadalaiki, kuru robežas nosaka pēc norisēm dabā - augu attīstības, gājputnu atlidošanas un aizlidošanas, un tāpat visiem labi zināmie kalendārie gadalaiki.

Avots: lsm.lv

Atstājiet komentāru