2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinājies par 10 centimetriem

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis paaugstinājies par 10 centimetriem

Siltā laika un nokrišņu iespaidā Latvijas upēs un ezeros ir sākušies pavasara palu procesi un turpmākajās dienās gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās, secinājuši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi. Daugavā pie Jēkabpils pēdējās diennakts laikā ūdens līmenis paaugstinājies par 10 centimetriem un uzspiedies virs kūstošā ledus.

Janvāra noslēgumā laiks ir kļuvis ievērojami siltāks - salu ir nomainījis atkusnis un diennakts vidējā gaisa temperatūra ir četrus līdz desmit grādus virs normas. Papildus augstajai gaisa temperatūrai sniegu nomainījis lietus, un tas sekmējis palu procesus ūdenstilpēs. Decembra beigās un janvāra sākumā bija vērojams noturīgs sals, kas veicināja upju strauju aizsalšanu, kā arī šajā periodā ilgstoši un intensīvi sniga. Savukārt atkušņa ietekmē biezā sniega sega strauji nokusa un reizē ar nokrišņiem tas paaugstinājis ūdens līmeni upēs.

Turpmākajā periodā - no šodienas līdz 10.februārim - varētu notikt strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās visās Latvijas upēs. Tomēr visstraujāk līmenis varētu kāpt Kurzemes un Zemgales upēs, kur lielākais ūdens apjoms varētu būt 3. un 4.februārī. Ventā straujā ūdens līmeņa kāpuma dēļ ledus jau uzlūzis vakar.

Šajā nedēļā ūdens līmenis strauji paaugstinājies vairākās upēs. Ventā 27.janvārī tas paaugstinājies par 20-60 centimetriem, bet kopš vakardienas tas paaugstinājies par 1,7 metriem pie Vārdavas un par 2,2 metriem pie Kuldīgas. Abavā ūdens līmenis kopš vakardienas paaugstinājies par 80 centimetriem, Bārtā - par 70 centimetriem. Lielupē kopš vakardienas līmenis paaugstinājies par 60 centimetriem, bet tās pietekās - par 50-100 centimetriem.

Vidzemes upēs vēl nav novērojama tik būtiska ūdens līmeņa paaugstināšanās - tur tas varētu kāpt līdz 5.februārim. Patlaban Gaujā pie Valmieras un Siguldas ūdens līmenis no 27. janvāra paaugstinājies par 30 un 80 centimetriem.

Ja Daugavā vakar ūdens līmenis vēl pazeminājās, šodien jau ir vērojama tā paaugstināšanās. Pie Jēkabpils ūdens līmenis ir paaugstinājies par 10 centimetriem, bet Daugavas pietekās tas audzis vidēji par 50 centimetriem. Ogrē līmenis cēlies jau par gandrīz metru, Aiviekstē līmenis paaugstinājies par 30 centimetriem.

Lai gan tiek prognozēta upju palieņu applūšana, ūdens līmeņa paaugstināšanās ārpus palienēm nav gaidāma.

Atstājiet komentāru