2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Anomāls siltums izplešas pār Eiropu,  gaisa temperatūra Latvijā var sasniegt 11 grādu

Anomāls siltums izplešas pār Eiropu, gaisa temperatūra Latvijā var sasniegt 11 grādu

Anomāls siltums no rietumiem izplešas pār Eiropu, trešdienas rītā Londonā ir +13 grādu, otrdienas pēcpusdienā vairākās vietās Spānijā gaiss sasila līdz +24 grādiem, un no piektdienas siltās un mitrās gaisa masas ieplūdīs arī Latvijā, prognozē "Global Forecast System".

 

Sākot ar ceturtdienu, Latviju šķērsos vairākas atmosfēras frontes, kas nesīs lietu, valsts austrumu daļā iesākumā gaidāms arī sniegs un atkala. Piektdien valsts rietumu un centrālajā daļā, sestdien jau visā Latvijā gaisa temperatūra pakāpsies līdz +7..+9 grādiem.

 

Atbilstoši pašreizējai prognozei svētdien gaiss iesils līdz pat +9..+11 grādiem. Arī Ziemassvētku nedēļa gaidāma silta, maksimālā gaisa temperatūra +5..+10 grādu.

 

Debesis skaidrosies reti, bieži gaidāms lietus un dūmaka, kā arī spēcīgs vējš - rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās dažās dienās sasniegs 15-20 metru sekundē.

 

Sagaidāms, ka līdz gada beigām tiks pārspēti vairāki desmiti siltuma rekordu, tostarp iespējama atsevišķu nacionālo rekordu krišana. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta decembra otrajā pusē, ir no +7,7 grādiem 25. un 31.decembrī līdz +11,4 grādiem 20.decembrī.

 

Ja anomāli silts laiks saglabāsies līdz mēneša beigām, šā gada decembris pārspēs 2006.gada noslēdzošo mēnesi un kļūs par vissiltāko decembri Latvijas vēsturē. Patlaban 2015.gada decembrim ir garantēta otrā vieta siltāko decembru sarakstā.

 

Materiāls tapis sadarbībā ar BNS

Atstājiet komentāru