2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Svētdien un nākamnedēļ gaidāmi jauni rekordi, gaiss sasils līdz 12 grādiem

Svētdien un nākamnedēļ gaidāmi jauni rekordi, gaiss sasils līdz 12 grādiem

Šo svētdien un trešdien, 23.decembrī, gaisa temperatūra Latvijā var sasniegt +12 grādu, tādējādi apdraudot ne tikai mēneša otrās un trešās dekādes, bet arī visa decembra nacionālo siltuma rekordu, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes.

 

Svētdien visā valstī gaiss iesils līdz +9..+12 grādiem, augstākā gaisa temperatūra gaidāma valsts vidienē - Rīgā un apkārtējos novados. Līdzšinējais 20.decembra rekords Latvijā ir +11,4 grādi 1932.gadā, savukārt pašreizējais decembra otrās dekādes rekords ir 2006.gada 15.decembrī reģistrētie +11,6 grādi.

 

Nav izslēgta iespēja, ka tiks pārspēts arī visa mēneša nacionālais siltums rekords, kas ir +12,5 grādi 1947.gada 4.decembrī.

 

Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei mēneša rekords vēlreiz tiks apdraudēts trešdien, 23.decembrī, kad ciklons var atnest arī vētru. Vējš var pāraugt vētrā arī diennakti iepriekš.

 

Līdz šim tikai vienu reizi - 2011.gadā - gaisa temperatūra decembra trešajā dekādē Latvijā ir pakāpusies virs +10 grādu atzīmes, 27.datumā Kolkā sasniedzot +10,4 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

 

Kopējais šomēnes pārspēto siltuma rekordu skaits var sasniegt simtu. Šogad no janvāra līdz novembrim Latvijā laboti jau vairāk nekā divi simti maksimālās gaisa temperatūras rekordu, visvairāk martā un augustā, un teju 70 minimālās gaisa temperatūras rekordu, lielākā daļa oktobrī.

 

Jau ziņots, ka vēlā piektdienas vakarā gandrīz visās Latvijas meteoroloģisko novērojumu stacijās pārspēts 18.decembra siltuma rekords, tostarp kritis nacionālais rekords, un naktī uz sestdienu 12 meteoroloģiskajās stacijās jeb aptuveni pusē valsts pārspēts arī 19.decembra siltuma rekords.

 

Anomālais siltums tuvākajās diennaktīs veicinās sēņu augšanu, pūpolu plaukšanu un atsevišķu pavasara puķu uzziedēšanu.

Komentāri (0-1/1)

  • Inese
    02.07.2018 18:28
    Tik ļooooooti gribās iekrist kupenās un zīmēt sniega eņģeļus...bet tā vietā nākas brist pa peļķēm, nez ziema šogad vispār būs?

Atstājiet komentāru