2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Kādu laiku prognozē decembrī - Ziemas, Vilku un Svētku mēnesī?

Kādu laiku prognozē decembrī - Ziemas, Vilku un Svētku mēnesī?

Pirmais ziemas mēnesis decembris jeb Vilku mēnesis, kopumā rādās būt tuvu vidējiem temperatūru rādījumiem, bet nokrišņu būs vairāk, tā savā blogā raksta laika vērotājs Vilis Bukšs.


Viņš norāda, ka Austrumlatvijā nokrišņu varētu būt mazāk kā citviet Latvijā. Mēneša pirmajā pusē laiks būs bez liela sala un gaidāmi dažāda veida nokrišņi – gan sniegs, gan slapjš sniegs, gan lietus. Mēneša sākumā smidzinošs lietus, nereti arī slapjš sniegs, atkala. Pēc 6. decembra pamazām ienāks neliela ziemiņa, bet bez barga sala, ar sīkiem un dažādiem nokrišņiem. Tuvāk jūrai lietus, bet Latvijas austrumos biežāk sniegs, atkala. Ar vienu vārdu – slapjdraņķis. Mēneša vidū vairāk vējainu dienu. Vēlāk nelieli mīnusi un dažviet līdz mīnus 10 un vairāk. Pirms un ap Ziemassvētkiem jau daudzviet var izveidoties neliela, bet salīdzinoši stabila sniega sega. Temperatūra var nokrist līdz mīnus 15, 18 grādiem, bet skaidrās naktīs arī līdz mīnus 20. Tas nebūs uz ilgu laiku, jo jau pēc Ziemassvētkiem kļūs siltāks. Sagaidāms atkusnis, brāzmaini vēji, kas var atnest nelielus puteņus un dažādus nokrišņus. Ceļi slideni, atkal šķīdonis, bet tas vēl tikai ziemas sākums, jo vēlāk noderēs gan ziemas kažoks, gan velteņi…

 

Ticējums saka: Decembris ziemā ir līdzīgs jūnijam vasarā. Ja decembris sauss – pavasaris un vasara būs sausa. Kāds jūnijs vasarā, tāds decembris ziemā. Ja decembrī pilnā mēnesī pūš ziemas vēji, tad gaidāms liels aukstums. Šogad decembrī pilns mēness ir no 25. decembra. Sniegs, sals, sarma un vējš decembrī paredz raženu nākošo gadu. Ja Vilku mēnesī veļa nežūst, tad nākamā vasara slapja.


Nozīmīgas dienas jūnijā, kas paredz laiku pirmajā ziemas mēnesī, kā arī 7. un 18. augusts, kas prognozē decembri, lielākoties bija sauss un silts, raksta Vilis Bukšs. Tas norāda, ka sals pastiprināsies mēneša otrajā pusē un laikā pirms Ziemassvētkiem. Latvijas austrumos iespējams arī mīnus 20 grādu sals.

 

Ticējumi par decembri

 

Decembris ir ziemas pirmais mēnesis un tam pienākas ausaine jeb Ziemas cepure. Nākamais Ziemas mēnesis janvāris saņems kažoku, bet Sveču mēnesis februāris – velteņus, tā savā blogā prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs.


Viņš norāda, ka tradicionāli līdz Ziemassvētkiem decembrī ir Adventes laiks. Tas ir gaidīšanas laiks, kad gaida Kristus piedzimšanu Sirdī un Saules atgriešanos Dabā. Ja Adventes laiks ir skaidrs un sauss, tad būs sausa vasara. Ja Advente bez sniega, tad Ziemassvētkos snigs un putinās.


1. decembris - pirmā Ziemas mēneša pirmā diena.


Ticējumi. Kāds 1. decembris, tāda ziema. Kāds vējš iepūš 1. decembrī, tāds būs ziemas valdošais vējš. Ja 1. decembra rītā salst – ziemas sākums auksts. Ja dienas vidū atkūst – janvārī būs atkušņi. Ja 1. decembra vakarā snieg – ziema būs gara un pavasaris vēls.


4. decembrī ir Bārbala. Tā ir Aitu diena un vienīgā diena decembrī pirms Ziemassvētkiem, kad iet budēļos. Bārbiņa atver vārtus Ziemai un ūdeņiem pārmet ledus tiltu.


Ticējumi. Ja šajā dienā ir ledus, tad Bārbiņa to lauž (atkusnis). Ja nav, tad Bārbiņa to taisa. Ja 4. decembrī sals – tad visos turpmākajos ziemas svētkos būs sals. Ja atkusnis – tad arī svētkos būs atkušņi.


6. decembrī ir Niklāvs (Nikolajs) jeb Zirgu diena. Šajā dienā dzimis Ziemassvētku vecītis. Šī diena ir svētki mājas kustoņiem, bet īpaši zirgiem. Kurš šo dienu nesvētī, tam nepadodas ne zirgi, ne mājputni, ne aitas.


Ticējumi. Ja Zirgu dienā zirgiem muguras noberž ar sniegu, tad tie neslimos un arī mošķi neēdīs. Šajā dienā sākas ragavu ceļš, bet ja nesākas, tad ātrāk par Ziemassvētkiem nav ko gaidīt. Ja 6. decembrī ziemeļvējš un sniegs, vasara būs auksta un lietaina.


Trīs dienas Vilku mēnesī veltītas zvēriem, putniem un zivīm. 9. decembris ir Vilku diena. Ja vilki gaudo un klīst tuvu mājām – būs sals. 10. decembris ir diena, kad zivis nolaižas ūdeņu dibenā un aizmieg. Arī lācis migā aizmieg ziemas miegā, bet alnis atbrīvojas no vecajiem ragiem. 11. decembrī ir Žagatas un Sīļa diena. Ja žagata vai sīlis sauc, tad jāiet līdz, jo tevi gaida laimīgs pārsteigums.


13. decembrī ir Lūcijas. Sākot ar Lūciju, diena kļūst jau par vienu putna nagu garāka. Citviet, par gaiļa dziedājuma laiku. Arī vilkači uz sapulci ellē dodas trīsreiz gadā – Vasarsvētkos, Jāņos un Lūcijās.


Ticējumi. Ja Lūcijās rīts skaidrs – atlikušais decembris būs sauss. Ja snieg, snigs līdz Ziemassvētkiem.


Ziemas saulgriežu svētki ir Ziemassvētki. Dažādām tradīcijām, ticējumiem un izdarībām bagātākie svētki ziemā un ilgst no 21. decembra līdz 27. decembrim vai pat ilgāk. Ziemassvētku dienās Saule nokāpj no saviem debesu augstumiem un samīļojusi Zemi, sāk savu ceļu augšup, pretī Ziemeļzvaigznei. Līgo naktī Debesu dzīlēs Saule atskatās un steidzas atpakaļ pie Zemes, lai kopīgi izauklētu jaunu Dzīvību.


Ticējumi. Ja 22. decembrī saulains, skaidrs – 31. decembrī būs skaidrs un sals. Ja apmācies un sarma – Jaungadā būs atkusnis. Kāds vējš iepūš 25. decembrī, tāds pārsvarā pūtīs līdz Pavasara Mārai (25. martam).


Vecgada vakara (31. decembris) tradīcijās ievijušās Jaungada ieražas un tas ir sākums jaunam gadskārtu gredzenam.


Ticējumi. Ja Vecgada vakarā snieg, bites labi spietos un būs laba ābolu raža. Ja zvaigznes sarunājas, būs jauka vasara.

Atstājiet komentāru