2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Sestdien un nākamnedēļ tveice no jauna pieņemsies spēkā

Sestdien un nākamnedēļ tveice no jauna pieņemsies spēkā

Sestdien Latvijā no dienvidiem atkal ieplūdīs ļoti karsts gaiss, svētdien un pirmdien svelme mazināsies, pēc tam no jauna pastiprināsies, sasniedzot +34 vai pat +35 grādus, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze.

 

Sestdien gaiss sakarsīs līdz +30..+34 grādiem un tikai vietām piekrastē tveice būs par kādu grādu mazāka. Nedaudz pastiprināsies dienvidu vējš - tā ātrums brāzmās sasniegs desmit metru sekundē. Sauszemes vēja ietekmē iespējama ūdens temperatūras pazemināšanās jūras piekrastē.

 

Diena pārsvarā gaidāma saulaina, no dienvidiem nāks daži mākoņi, kas var pāraugt lietus un negaisa mākoņos. Lielāka nokrišņu varbūtība būs sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu.

 

Svētdien būs vairāk mākoņu, turklāt lēns ziemeļu vējš atnesīs vēsāku laiku - piekrastē gaiss iesils līdz +22..+25 grādiem, bet Latgales dienvidos termometra stabiņš joprojām var sasniegt +32 grādus.

 

Pirmdien, saglabājoties lēnam ziemeļu vējam un sildot saulei, gaisa temperatūra pakāpsies līdz +24..+29 grādiem, bet otrdien ar dienvidaustrumu vēju atsāks ieplūst karstāks gaiss.

 

Saskaņā ar pašreizējo prognozi otrdien un trešdien gaisa temperatūra Latvijā var sasniegt +30..+35 grādus. Pēc tam atkal gaidāms ziemeļu vējš un karstuma mazināšanās.

 

Vēja virziena maiņa izraisīs gaisa temperatūras svārstības Rīgā un Jūrmalā. Sestdien galvaspilsētā pirmo reizi kopš pagājušā gada vasaras gaidāma svelme līdz +33 grādiem, bet svētdien, dienvidu vēja vietā pūšot ziemeļrietumu vējam, gaisa temperatūra nepārsniegs +25 grādus. Līdzīgs scenārijs atkārtosies arī nākamnedēļ.

 

Naktīs dažviet veidosies migla; siltākajās naktīs gaisa temperatūra vietām saglabāsies virs +20 grādiem.

 

Tuvākajās diennaktīs tikai vietām valstī gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, tādēļ pieaugs ugunsbīstamība.

 

Uzturoties mežos un purvos, aizliegts nomest degošus sērkociņus, izsmēķus un citus gruzdošus priekšmetus, nedrīkst kurināt ugunskurus un dedzināt atkritumus, tāpat nav atļauts braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem ar mehāniskiem transportlīdzekļiem un veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

 

Mediķi karstajā laikā aicina izvairīties no atrašanās tiešos saules staros un dzert daudz ūdens. Jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē vai karstās telpās. Ja uz ielas kļūst pārāk karsti, atvēsinājums jāmeklē veikalos, kafejnīcās un citās telpās ar kondicionēšanas iekārtām.

 

Sakarsis cilvēks nedrīkst mesties ūdenī - tajā jāieiet pakāpeniski.

 

Tveicīgajās dienās riskam īpaši pakļauti gados vecāki cilvēki, mazi bērni, slimnieki, kas piesaistīti pie gultas, kā arī cilvēki, kas slimo ar hroniskām slimībām, īpaši ar elpceļu vai sirds slimībām, garīgās veselības traucējumiem, lieto noteiktus medikamentus vai veic fiziskas aktivitātes.

 

Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt bērnu vienu pašu mašīnā. Vecākiem arī jāatceras, ka mazuļa ratiņi var pārvērsties par "siltumnīcu" un bērns, nopietni pārkarstot, var iet bojā.

 

Ja cilvēks ir pārkarsis, cietušais jānovieto vēsākā vietā vai ēnā pusguļus, jāatģērbj, ar vēsu ūdeni jāmitrina cietušā piere, kakls un krūtis, jādod dzert vēsu ūdeni un jāvēdina, radot gaisa plūsmu.

 

Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai ārpus ģimenes ārstu darba laika jāzvana pa konsultatīvo tālruni 66016001. Ja veselības stāvoklis pasliktinās un parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums, jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113.

 

Jāparūpējas arī par dzīvniekiem, kuriem jānodrošina piekļuve ēnainai vietai un tīram ūdenim.

Komentāri (0-1/1)

  • es
    02.07.2018 18:33
    "Pilnīgi jūtu uz savas ādas, cik vakar,tas ir,sestdien,bija karsts". Visu dienu gāza lietus,bija auksts un no saules ne miņas. Kur jūs ņemat informāciju par laikapstākļiem? Paši izdomājat un tad publicējat?

Atstājiet komentāru