2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

VIDEO: Jēkabpils apkaimē veiksmīgi darbojas gliemežu ferma "Snail land"

VIDEO: Jēkabpils apkaimē veiksmīgi darbojas gliemežu ferma "Snail land"

Jēkabpils apkaimē, Krustpils pagasta Spuņģēnos ir izveidota ferma “Snail land”, kurā kontrolapstākļos audzē divu veidu gliemežus  ('Helix Aspersa Maxima' un 'Helix Aspersa Muller') un piegādā Eiropas Savienības valstīm. Mūsu uzņēmuma «Snail Land»  darbības sākumā tika iegādāta gliemežu izmēģinājuma partija reproduktīvām vajadzībām.

Ar to sākās mācības un pieredzes krāšana, lai vēlāk tos audzētu jau rūpnieciskos apjomos. Šim nolūkam iegādājāmies fermu, ko  divu gadu laika rekonstruējām. Ierīkojām siltas telpas pavairošanas ganāmpulkam, inkubatoru, saldējamas kameras. Līdztekus fermas būvniecībai apmeklējām lielas gliemežu fermas Polijā un Lietuvā, un tur uz vietas mācījāmies, jo mūsu klimatiskie apstākļi ir līdzīgi, tāpēc viņu pieredzi var izmantot arī Latvijā.

Latvijas klimatiskie apstākļi ir piemēroti, lai vasaras periodā gliemežus ātri nobarotu. Turklāt gliemeži ir diezgan pieticīgi un neprasa īpašu kopšanu. Gliemežu audzēšanai nav nepieciešamas lielas zemes platības un daudz darbinieku. Šī nodarbe var būt  vienas ģimenes bizness. Gliemežu gaļa ir ne tikai izcila garšas ziņā, bet tā satur arī aminoskābes, minerālsāļus, kalciju, varu, cinku, kobaltu, magniju, niķeli, boru, ogļūdeņražus, taukus, olbaltumvielas. Izrādās, ka gliemežu gaļai ir lielāks uzmundrinošs iespaids nekā kafijai. Turklāt tā nesatur holesterīnu.

Nav mazsvarīgi arī tas, ka gliemeži ir ne tikai garšīgi, bet tie ir arī spēcīgs afrodiziaks – produkts, kas stimulē seksuālās vēlmes. Par šo gliemežu pārsteidzošo īpašību ir zināms jau kopš seniem laikiem. Kādu laiku gliemeži dažās zemēs varēja būt tikai un vienīgi vīriešu ēdienkartē. Izrādās, ka no gliemežu gaļas var gatavot bezgala daudz dažādu delikatešu – gliemežu aknas augstas kvalitātes  sviestā, gliemežu ikri īpašā garšvielu mērcē, gliemežu zupa un daudz kas cits. Vārdu sakot – paradīze gardēžiem, līdz ar to eksotiski gliemežu gaļas ēdieni  var būt katra restorāna vai kafejnīcas kulinārā rozīnīte.
 
Līdztekus ēdināšanas nozarei gliemeži tiek izmantoti arī farmācijā un kosmetoloģijā. Ne velti kosmetologi ir ieinteresējušies par gliemežu īpašībām – viņus piesaistījis fakts, ko atzīmējuši profesionālās gliemežu audzēšanas speciālisti. Izrādās, cilvēkiem, kas visu laiku ir kontaktā ar gliemežiem, ātrāk sadzīst plēstās un grieztās brūces, bet āda kļūst jaunāka. Pamatīgāks pētījums ļāvis secināt, ka īpašam sekrētam, ko izdala gliemeži, ir reģenerējošas  spējas  un tas atjauno ādas šūnas.
 
Ja šī darbības joma jūs ir ieinteresējusi, piedāvājam  apskatīt mūsu mājas lapu  www.snaillandlatvia.com vai arī apmeklēt mūsu gliemežu audzētavu.
 

Komentāri (0-2/2)

  • ansis
    28.08.2021 14:38
    Nu i dura
  • vija
    02.07.2018 18:28
    neēdīšu !!! jau tagad slikta dūša

Atstājiet komentāru