2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpilī patvaļīgi demontētā lielgabala vietā iedzīvotāji novieto vainagu obelisku (FOTO)


Sestdien, 13.martā, norisinājās ziedu, svecīšu un vainagu nolikšanas pasākums piemiņas vietā Rīgas ielā 205 no kuras naktī uz 24.februāri tika patvaļīgi demontēts lielgabals. 

Pasākums tika organizēts, izmantojot saziņu sociālajā vietnē Facebook, kur šīs idejas iniciatori aicināja jēkabpiliešus nākt uz piemiņas vietu un nolikt ziedus. 

“Mani mīļie draugi!!! Tiekamies 13. martā plkst. 12.00 pie lielgabala, kura vairs nav, noliksim sveces un godināsim piemiņu par atbrīvošanu no fašisma! Mūsu atmiņu nevar nozagt!!!! Ziedus būs iespējams nolikt no pulksten 12.00-14.00 Lūdzu, ievērojiet 2 metru distanci + maska,” tā sociālajā vietnē jēkabpiliešus aicināja Margarita Raiceva. Viņa arī pēc pasākuma Facebook publicēja pateicību visiem, kas atsaucās uz aicinājumu: “Vēlos izteikt pateicību visiem, kuri šodien veltīja minūti sava laika un atnāca nolikt ziedus, lai aizdegtu sveces. LIELS PALDIES!!!”

Piemiņas vietā Radio1.lv novēroja, ka šim aicinājumam bija atsaucies neliels skaits jēkabpiliešu, kas nāca nesa ziedus un svecītes un nolika tos uz piemiņas vietas postamenta un devas prom. Lielākajai daļai bija sejas maskas un tika ievērota divu metru distance. Kāds no pasākuma dalībniekiem bija atnesis vairākus iepakojumus ar svecītēm un konusveida vainagus, kurus piestiprinot metāla stiepļu statīvam novietoja un nostiprināja vietā, kur iepriekš atradās lielgabals, kā sava veida obelisku. 

Radio1.lv vienam no pasākuma dalībniekiem Sergejam Volkovam jautāja vai kāds finansē šo pasākumu, ja ir iegādāti vainagi un vairāki iepakojumi ar svecītēm. Viņš sacīja, ka neesot šī pasākuma organizators, bet, cik viņš zinot nekāda finansējuma no malas neesot, ziedus, sveces un vainagus iedzīvotāji nesot no brīvas gribas, godinot karā kritušo piemiņu.

Viena no pasākuma organizatorēm jēkabpiliete, divu bērnu māmiņa sacīja, ka viņai pirmajai ienākusi prātā ideja organizēt šo pasākumu un pagājušajās brīvdienās tas pārrunāts ar domubiedriem un izteikts aicinājums sociālajā vietnē Facebook.

“Mani ļoti aizvainoja lielgabala zādzība, ka mūsu varas iestādes to visu atstājušas pašplūsmā. Mums var daudz ko atņemt, bet mūsu atmiņas atņemt nevar. Krievvalodīgos ierobežo, arī krievu skolas vairs nav pilsētā, bet, ja mēs esam Eiropā, tad mums ir jāsaprot, ka Eiropā ciena katru tautību. Es aicinu – cieniet arī krievvalodīgos. Tāpēc arī radās doma, ka nepieciešams šāds pasākums,” saka jaunā divu bērnu māmiņa.

Pasākumā vietā galvenokārt bija redzami jaunieši un vidēja vecuma jēkabpilieši. Viņu vidū nebija nedz krievu biedrības “Rodņik”vadības, nedz kara veterānu atbalsta biedrības “Pamatj” pārstāvju.

Radio1.lv sazinājās ar kara veterānu atbalsta biedrības “Pamatj” vadītāju Lidiju Anosovu un lūdza komentēt, kāpēc šajā pasākumā nepiedalījās biedrības “Pamatj” pārstāvji.

“Mēs neatbalstam šādus stihiskus pasākumus. Ir konkrētas dienas  - 9.maijs, 23.februāris, kad mēs nākam uz memoriālu, noliekam ziedus un godinam kritušo piemiņu. Turklāt jaunieši, kas organizēja šo pasākumu nekad nav nākuši uz šiem tradicionālajiem piemiņas pasākumiem. Uzskatu, ka šādu stihisku pasākumu organizēšana vairāk šķeļ nekā vieno un ir nepareiza, tāpēc arī nepiedalījāmies un neatbalstījām,” sacīja Lidija Anosova.

Arī Jēkabpils krievu biedrības “Rodņik” vadītāja Natālija Čehova ir līdzīgās domās.

“Nav saprotams, kas ir šī pasākuma organizatori un, kas aiz tā stāv. Neatbalstu šādu stihisku pasākumu organizēšanu pandēmijas laikā, kad ir noteikti pulcēšanās ierobežojumi. Katrs, kas vēlas nolikt ziedus, iedegt svecīti var to darīt jebkurā laikā, bet šādi pasākumi nav atbalstāmi,” sacīja Natālija Čehova.

Viņa piebilda, ka, iespējams, šis pasākums ir saistīts ar tuvajām pašvaldību vēlēšanām un varbūt aiz jauniešu stihiskās pašorganizēšanās stāv kāds politisks spēks.

Pasākuma norisi, neiejaucoties notikušajā, novēroja policija.

“Pasākums noritēja mierīgi, cilvēki nāca un gāja, ievērojot distancēšanās prasības un lietojot sejas maskas. Netika rīkots mītiņš, teiktas uzrunas, nenotika masveida pulcēšanās vienlaikus. Policija notiekošā norisē pārkāpumus nekonstatēja,” komentē Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Rolands Bērziņš.

Jau ziņots, ka policija ir noskaidrojusi iespējamo vainīgo personu, kas Jēkabpilī demontēja padomju laika lielgabalu, un apzinājusi tā iespējamo atrašanās vietu Daugavā.

Veicot izmeklēšanu, noskaidrota iespējamā vainīgā persona, kura atzina veiktās darbības patvaļīgā piemiņas zīmes - lielgabala - demontāžā. Iespējamajam vainīgajam piemērots statuss "persona, pret kuru sākts kriminālprocess", bet drošības līdzeklis nav piemērots. Izmeklēšanas interesēs personas motīvus policija pagaidām nekomentē.

Tāpat likumsargi ir identificējuši traktortehniku, ar kuru tika veikta demontāža. Apzināta arī iespējamā lielgabala atrašanās vieta Daugavā. Kalniņa pauda, ka lielgabala izvilkšana no ūdens pašlaik tiek organizēta.

Policija turpina faktisko notikušā apstākļu noskaidrošanu.

Ziņots arī, ka naktī uz 24.februāri Jēkabpilī pazuda lielgabals, kas kā piemineklis bija izvietots uz padomju memoriāla Rīgas ielā. Policija par zādzību sākusi kriminālprocesu.

Komentāri (0-10/13)

  • Patriots
    15.03.2021 09:31
    Vāciet to nevajadzīgo metalomu prom no mūsu zemes ,ogļu vagonā un uz dzimteni.
  • tautaslabklajibai.lv
    14.03.2021 13:19
    Puška nav nekāds pieminekkis,un lai okupanti savus pieminekļus ceļ pie sevis Dzimtenē.Pie mums tādus lūžņus nodod metāllūžņos.Kā jūs okupanti esat apnikuši.Vai jūs nesaprotat ,ka jūs te esat lieki ,un nevienam neesat vajadzīgi.Brauciet vienreiz prom,lai vēlāk jūs nebūtu jādeportē ar likuma spēku.
  • tautaslabklajibai.lv
    14.03.2021 13:12
    Okupantu puška mirkst Daugavas dibenā,bet vajadzēja nodot metāllūžņos.
    Tie vainagi ir tikpat īsti cik tie migranti Jēkabpilī.Plastmasas pušķis ? Vispār jau katram okupantam ir laiks doties mājās.Pārāk šeit aizciemojušies.Aizmirsuši aizbraukt ! Nebūtu aizmirsuši atgriezties mājās ,tad nevajadzētu par pušku bēdāties,bet lai nirst dzelmē pakaļ, un ar visu to lūzni pirž prom uz vatņikovu.Apnikuši.Neviens jūs šeit nav ne saucis ,ne aicinajis.Parazīti.
  • Es
    14.03.2021 11:36
    Bija nevis divus konusveida vainagus,bet tris.Malači super.
  • Победа
    14.03.2021 00:14
    Emigrants
    Спасибо вам за ваш добрый коментарий
  • Emigrants
    14.03.2021 00:07
    Paldies Mīļie Jēkabpilieši , kas novietoja šos ziedus un vainagu! Visu cieņu Jums!
  • Madonkai
    13.03.2021 22:36
    Pati krople
  • Zvezda
    13.03.2021 22:13
    Nado ix strawnuju bowku na procev zamka toze demontirovac
  • Знакомая
    13.03.2021 22:03
    предоставьте хоть одно докозательство как она со всеми сориться.Я ее соседка и живем сней душа в душу...А вы завистники и все что можете тока свой яд плювать
  • grrr
    13.03.2021 21:10
    Neatbalstu šādus pasākumus, neatbalstu arī patvaļīgu pieminekļa nozagšanu, bet vēl vairāk neatbalstu ka izvilkt no Daugavas vajag pašvaldībai, par mūsu visu nodokļu naudu! Bardaks, lai varonis( vainīgais) arī velk pats ārā!!!!
    Atbalstu to, ka vajadzēja to visu pārvietot uz klusāku vietu, prom no centrālās ielas, ar cieņu pret tiem kam šī vieta ir nozīmīga - būtu apmierināti visi.
12

Atstājiet komentāru