2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Vairāk nekā 100 jēkabpiliešu piedalās barikāžu atceres pasākumā Zaķusalā (PAPILDINĀTS AR FOTO)

(Papildināts ar jekabpils.lv/Jānis Lācis foto)

Pirmdienas vakarā Zaķusalā barikāžu atceres pasākumā pulcējās aptuveni 500 cilvēku, tajā skaitā ap 200 jaunsargu, kuri vakar vakarā nodeva jaunsarga svinīgo solījumu. No Jēkabpils uz Barikāžu atceres pasākumu Zaķusalā devās vairāk nekā 100 cilvēki, viņu vidū 30 jaunsargi.

Lai aizvestu uz Zaķusalu visus braukt gribētājus no Jēkabpils, tika nodrošināti trīs autobusi, divus no tiem nodrošināja Jēkabpils pilsētas pašvaldība, braucienu organizēja Jānis Lācis. Pasākumā piedalījās Jaunsardzes centra 2.novada nodaļas Krustpils novada, Salas novada un Jēkabpils jaunsargu vienības, jaunieši no Jēkabpils bērnu un jauniešu centra, nevalstisko organizāciju pārstāvji, tajā skaitā no Jēkabpils represēto biedrības, Daugavas vanagi un Māmiņu kluba “Atspulgs”, kā arī citi interesenti. Pasākumā uzstājās Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas ansamblis “Dižbrāļi” Anitas Cinkmanes vadībā.

Ar svinīgajām uzrunām uzstājās 1991. gada Barikāžu muzeja direktors Renārs Zaļais un Aizsardzības ministrijas parlametārais sekretārs Mārtiņš Staķis (AP). Par muzikālo noformējumu rūpējās militārais orķestris. Piemiņas pasākumā uzrunu teica arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Zaķusalā tika iekurināts ugunskurs un sanākušie cilvēki dalījās atmiņās par 1991. gada janvāra vēsturiskajiem notikumiem.

Radio1.lv Zaķusalā pie barikāžu atceres ugunskura atbraukušo jēkabpiliešu vidū sastapa Tamāru un Pēteri, kuri 1991.gada barikāžu laikā Zaķusalā stāvēja uz barikādēm un sargāja mūsu valsts neatkarību.

“Es biju uz barikādēm arī tajā dienā, kad Bastejklalnā notika šaušana. Mums autobusā bija televizors un mēs redzējām sižetā, kas notiek Bastejkalnā. Bija tumšs, pa tumsu gājām uz barikādēm, tagad pat nevaru iedomāties, kā mēs to varējām. Tā kā redzējām televīzijā, kas notiek, protams, uztraukums bija, bet panika vai bailes – nebija. Barikāžu laikā bija kailsals un ļoti vējains un auksts. Tajā dienā man bija darīšanas stacijā un es dienā gāju garām Bastejkalnam, pārgāju par tiltiņu un parkā nebija neviena cilvēka, tukšums un man bija tāda dīvaina sajūta, tagad atceroties, varbūt arī priekšnojauta. Uz barikādēm biju vairākas dienas, bet pēdējā dežūras diena visspilgtāk palikusi atmiņā. Starplaikos starp dežūrām sēdējām autobusā un vakarā redzējām, ka pāri tiltam pie Zaķusalas lielā ātrumā aiznesas milicijas mašīna, bija savāda sajūta, zinājām, ka kaut kas notiek un vēlāk redzējām televīzijā tā vakara notikumus Bastejkalnā. Tad gan bija bail par saviem cilvēkiem,” atceras Tamāra no Jēkabpils.

“Biju uz barikādēm Zaķusalā, tieši pie televīzijas, braucām no Zīlānu kolhoza. Braucu kopā ar dēlu. Atceros kā 21.janvārī uz barikādēm svinējām viņa dzimšanas dienu, tagad dēla vairs nav. Viņš Kūku pagastā bija pastnieks. Viņam uzbruka un nogalināja. Skumji. Barikāžu laikā parasti braucām dežūrēt diennakti un tad mājās un pēc kāda laika atkal uz barikādēm. No sākuma nepatika, bija savāda sajūta, nelāga, bet bijām jauni, drosmīgi, stāvējām uz barikādēm. Toreiz man bija ap 60 gadiem, tagad jau 85. Ja būtu jāiet, ietu vēlreiz uz barikādēm, jo atceros vēl vecos laikus, ietu un sargātu neatkarību, lai arī valdībā viņi visi pa druskai ir palaidņi un dzīve mums varētu būt labāka. Taču ja vajadzētu uz barikādēm ietu vēlreiz,” saka Pēteris no Zīlāniem.

Ar atceres pasākumu Zaķusalā, pirmdien Rīgā un visā Latvijā sākās barikāžu atceres dienu pasākumi.  Jau ziņots, ka Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Barikādes Rīgā sāka celt 1991. gada 13. janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. Kopš 1997. gada 20. janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Jēkabpilī Barikāžu atceres pasākums notiks 18.janvārī pulksten 14.00 pie Jēkabpils Tautas nama.

Foto: Radio1.lv un jekabpils.lv/Jānis Lācis

Komentāri (0-1/1)

  • Apsix
    14.01.2020 13:57
    pavisam 500 bija, vairāk nekā 100 no Jēkabpils. Jauki.

Atstājiet komentāru