2024.gada 19. marts

Jāzeps

Vizīte pie proktologa: grūtākais ir... atnākt

Vizīte pie proktologa: grūtākais ir... atnākt

„Latvijā proktologs ir ķirurgs, kurš pamatā nodarbojas ar taisnās zarnas slimību ārstēšanu,” stāsta ķirurgs koloproktologs Dr. Ints Bruņenieks (Lāzermedicīnas klīnika). „Cilvēkiem bieži ir priekšstats, ka ķirurgs ikvienu pacientu noteikti operē. Ir reizes, kad tas vajadzīgs, taču daudz izmantojam arī citas ārstēšanas metodes. Galvenā problēma ir aiziet pie proktologa, pēc tam jau dialogs turpinās.”

Vai vizītei pie proktologa ir kaut kā speciāli jāgatavojas?

Cilvēki bieži zvana un uzdod šo jautājumu. Pirmajai vizītei nav vajadzīga nekāda specifiska gatavošanās. Daži iedomājas, ka visu dienu nedrīkst ēst un dzert vai arī jālieto kaut kādi medikamenti zarnu tīrīšanai – tas nav vajadzīgs. Ja cilvēks subjektīvi jūt, ka tā būs labāk, viņš var veikt vienu mikroklizmu ar aptiekā nopērkamiem bezrecepšu līdzekļiem, bet arī tas nav obligāti. Ja turpmāk, gatavojoties kādai konkrētai procedūrai, būs vajadzīgi priekšdarbi, ārsts par tiem precīzi izstāstīs un nozīmēs vajadzīgos medikamentus. Neviens medikaments, ne recepšu, ne bezrecepšu, lieki nav jālieto.

Par kādiem jautājumiem proktologs pacientu iztaujā un vai ir lietas, kas iepriekš jāapdomā, lai varētu atbildēt?

Pamatā jautājumi ir par sūdzībām, par vēdera izeju un citām lietām, ko nav grūti atbildēt. Ja cilvēkam ir kaut kādas citas slimības, vajadzētu paņemt līdzi medicīnas dokumentāciju. Dažam iešana pie ārsta rada lielu spriedzi un viņš aizmirst lielu daļu no tā, ko gribējis pavaicāt. Lai tā nenotiktu, vēlams iepriekš sarakstīt savus jautājumus uz papīra. Uzdot ārstam jautājumus ir dabiski. Iepazīstoties ar kolēģu darbu attīstītajās rietumvalstīs, redzam, ka vizītē pacientu jautājumiem tiek atvēlēts diezgan ilgs laiks un cilvēki to izmanto, interesējas par dažādām ārstēšanas niansēm, ir paši jau iepriekš meklējuši informāciju. Mums ir prieks ar tādiem pacientiem strādāt.

Kā notiek pacienta izmeklēšana?

To veic proktologs, asistējot medicīnas māsai. Izmeklējumi notiek speciālā norobežotā apskates telpā, to laikā pacients parasti guļ uz sāniem. Ārsts veic anālās zonas apskati, kurai parasti seko arī izmeklēšana ar pirkstu, kas pamatā nav sāpīga, jo tiek izmantots lubrikants, kas satur anestezējošu vielu. Mazliet nepatīkamākas sajūtas varētu būt pacientiem, kuriem ir sāpes vēdera izejas laikā vai izteikts hemoroīdu slimības paasinājums. Pirmajā izmeklēšanas reizē vairumā gadījumu tiek veikta arī dziļāka apskate ar vienreiz lietojamu proktoloģisko spoguli, kas ļauj apskatīt apmēram 10 cm garu taisnās zarnas posmu. Arī tā tiek veikta ar lubrikantu un nav sāpīga. Lielākajā daļā gadījumu pacienta problēmu izvērtēšanai pietiek ar šajā apskatē gūto informāciju. Ja ir kādas aizdomas, īpaši asiņošanas gadījumos, tiek nozīmēti papildus izmeklējumi. Visbiežāk nepieciešama kolonoskopija, reizēm arī magnētiskā rezonanse, defekogrāfija, taisnās zarnas ultrasonoskopiska izmeklēšana un citas diagnostikas metodes, bet tās vajadzīgas salīdzinoši nelielam pacientu skaitam. Ir ļoti būtiski pārbaudīt, vai mums nav darīšana ar ļaundabīgiem zarnu audzējiem, kuru izpausmes ir ļoti līdzīgas hemoroīdu simptomiem. Tādēļ arī pašiem pacientiem nevajadzētu vilcināties iet pie ārsta, ja viņi sajūt jebkādu diskomfortu anālajā zonā.

Jēkabpils poliklīnika
Jēkabpilī, Stadiona 1
PROKTOLOGA PIEŅEMŠANA
Trešdien, 4. septembrī no plkst. 9.00 – 18.00
pieņems „LĀZERMEDICĪNAS KLĪNIKAS”
ķirurgs, proktologs
DR. INTS BRUŅENIEKS

Iepriekšēja pieteikšanās uz ārsta maksas konsultāciju
pa tālruņiem: 67374747

Darbojas ERGO apdrošināšanas polises

Gaidīsim, Jūs uz izbraukuma konsultācijām Jēkabpilī!
Ar cieņu,
Ķirurgs koloproktologs, Dr. Ints Bruņenieks