2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Jēkabpils goda pilsonis – Valdis Sakars – svin 95.gadu jubileju (FOTO)

Jēkabpils goda pilsonis – Valdis Sakars – svin 95.gadu jubileju (FOTO)

Svētdien, 7.augustā savas dzīves 95.jubileju svinēja Jēkabpils Goda pilsonis, Atzinības krusta kavalieris, skolotājs, novadpētnieks, Mazpulku Goda biedrs Valdis Sakars.

Jubilejā viņu svieca biedrības “Daugavas Vanagi” pārstāvji, draugi un tuvinieki. Viens no sveicējiem – Aloīzs Savickis atzina, ka Valdis Sakars ir viņa foto skolotājs no 1961.gada.

Savā garajā un bagātajā mūžā skolotājs ir paspējis izdarīt ļoti daudz. Valdis Sakars ir dzimis rīdzinieks, bet Jēkabpilī dzīvo no 1944.gada. Šeit viņš strādāja Jēkabpils 3.vidusskolā. Apguva auto vadīšanas pasniedzēja tiesības Rīgas Auto mācību kombinātā. Skolā Valdis Sakars vadījis 15 gadus fizkultūru, 22 — auto apmācību,15 — skolēnu ražošanas apmācību. Apkopojot gūto pieredzi, uzrakstījis 4 auto apmācības grāmatas vidusskolām. Uzskatāms par kino un foto mākslas pamatlicēju Jēkabpilī, vairāku Latvijā un Eiropā atzītu dokumentālo filmu autors. 30 gadus vadījis kino-foto pulciņu "Kadrs", kopā uzņemdams 73 filmas. Nodarbojies ar pilsētas, novada un sporta izpēti, daudz publicējies periodiskajos izdevumos. Sarakstījis Daugavpils Skolotāju institūta "Atmiņu grāmatu", par ko Daugavpils Pedagoģiskās universitātes Senāts viņam 1998. gadā piešķīris Goda biedra nosaukumu. No 1994. gada būdams mazpulku padomnieks, sastādījis kartotēku ar 580 kartītēm par Jēkabpils novada 54 mazpulkiem un divus manuskriptus. 2006. gadā kļuvis par Jēkabpils Goda pilsoni, bet 2010. gadā par Atzinības krusta kavalieri.

Publikācijā izmantota wikipedia.org publicētā biogrāfiskā informācija.

Foto: Aloīzs Savickis

 

 

Atstājiet komentāru