2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Bebru ielas mikrorajona iedzīvotāju tikšanās ar domes vadību un būvniekiem norit paaugstinātos toņos (FOTO)(PAPILDINĀTS)

Bebru ielas mikrorajona iedzīvotāju tikšanās ar domes vadību un būvniekiem norit paaugstinātos toņos (FOTO)(PAPILDINĀTS)

(Pievienoti 3 vizualizācijas attēli, kā Bebru ielas mikrorajons izskatīsies pēc rekonstrukcijas, kā arī links uz dokumentiem, kur var sīkāk izpētīt paredzētos būvdarbus Bebru ielas mikrorajonā.)

Ceturtdienas vakarā Jēkabpilī, Bebru ielas iedzīvotāju tikšanās ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču, priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Krapu un būvdarbu veicēja SIA “Ošukalns” atbildīgajiem speciālistiem noritēja paaugstinātos toņos.

Tikšanās notika saistībā ar būvdarbu uzsākšanu Bebru ielas mikrorajonā. Šī bija jau otrā tikšanās, pēc pirmās reizes ar pašvaldības pārstāvjiem un būvniekiem iedzīvotāji palika neapmierināti, jo netika pilnā mērā informēti par izcērtamo koku apjomu. Dažas dienas pēc pirmās tikšanās reizes daudzus iedzīvotājus šokēja fakts, ka liela daļa mikrorajonā esošo koku iezīmēti ar sarkanu krustu un nolemti izciršanai. Iedzīvotāji uz tikšanos aicināja vietējos medijus, lai paustu savu sašutumu un ar mediju starpniecību aicinātu pašvaldību uz atkārtotu sarunu.

Otrā tikšanās noritēja ļoti emocionālā gaisotnē un paaugstinātos toņos, gandrīz visu sarunas laiku mītiņa dalībnieki cits citu pārtraucot neļāva pilnā mērā izteikties ne viens otram, ne arī būvniekiem un Jēkabpils mēram. Galvenās prasības bija neizcirst tik lielu apjomu augošus kokus kā paredzēts un saglabāt vismaz vienu kalniņu ziemas priekiem bērniem.

Lūk, dažas replikas no savstarpējām sarunām tikšanās laik, Bebru ielas iedzīvotāju pārmetumi pilsētas mēram un būvniekiem:

- Jūs vispirms darāt un tikai tad runājat ar mums!
- Tā ir mūsu Bebru iela, mūsu zeme, mūsu Latvija, te ir mūsu mājas.
- Bebri ir zaļākais mikrorajons Jēkabpilī, izcērtot kokus tas mainīsies.
- Vai tā ir ģimenēm draudzīgas pilsētas attieksme?
- Atstājiet mums mūsu kokus!
- Vajag saglabāt, nevis izpostīt.
- Un tad Bebru ielā ienāca postītājs...
- Bērni atskrēja raudādami, ka sudrabegle nocirsta ar putnu ligzdu...
- Kāpēc citur var, bet pie mums nevar veikt rekonstrukciju nenocērtot desmitiem koku. Līvānos var, Ventspilī var, bet Jēkabpilī nē...
- Kāpēc tieši Bebru ielas mikrorajonā jāveic rekonstrukciju? Atjaunojiet kādu citu mikrorajonu pilsētā!
- Kāpēc nebija sabiedriskās apspriešanas?
- Atstājiet vismaz vienu kalniņu ziemas priekiem bērniem Bebru ielas mikrorajonā.
- Lielos nocirtīsiet, iestādīsiet mazus kociņus, nesagaidīsim kamēr izaugs.
- Mums te nevajag svešzemes kokus, kaut kādas Holandes liepas, stādiet mūsu kokus – ozolus, kļavas, pīlādžus...
- Labāk izveidojiet lielu automašīnu stāvlaukumu ārpus Bebru ielas mikrorajona laukumā pirms gaisa tilta, lai ir kur nolikt automašīnas un kokus neaiztieciet!
- Mums nevajg tik platus ceļu pa kuriem te “skries” automašīnas un nebūs droši...

Tie iedzīvotāji, kas atbalsta Bebru mikrorajona rekonstrukciju, stāvēja klusu, skaļi neizsakoties. Vien atsevišķās frāzēs pauda atbalstu, norādot, ka daudzi koki, kas aug pie pašām mājām ir kļuvuši par traucēkli un nozāģējami. Tāpat arī vairāki autovadītāji izteica atbalstu stāvlaukumu izveidošanai.

Uz iedzīvotāju iebildumiem galvenokārt atbildēja Leonīds Salcevičs, norādot, ka jautājumu par atsevišķu koku nozāģēšanu vēl var pārskatīt, tāpat arī ieteica neuztraukties, ka izbūvējot jaunas ielas jeb piebraucamos ceļus automašīnas mikrorajona brauks ātri, apdraudot bērnu un gājēju drošību. Satiksme tiks regulēta ar “gulošajiem policistiem” un ceļazīmēm. Savukārt par jaunajiem iestādītajiem kociņiem rūpēsies Pilsētsaimniecības departamenta dienesti un tie tiks aprūpēti. Tāpat arī viņš ieteica neklausīties baumās, ka par Bebru ielas rekonstrukciju būs jāmaksā Bebru ielas iedzīvotājiem. Par šo kredītu, kas ņemts mikrorajona ielu rekonstrukcijai, maksās visas pilsētas iedzīvotāji ar saviem nodokļiem. Salceviča kungs tikšanās laikā vairākkārt aicināja Bebru ielas iedzīvotājus nomierināties un neizteikt apvainojumus viņa un būvnieki adresē, bet gan būt saprotošiem un abpusēji tolerantiem un piedāvāt konsktruktīvus priekšlikumus, kurus iespējams projekta gaitā realizēt. Viens no tādiem bija jauno māmiņu ierosinājums bērnu rotaļu laukumus aprīkot ar sētiņām, lai pasargātu mazuļus, ko solīja ņemt vērā. Otrs – ierīkot atpūtas laukumu pusaudžiem un šajā gadījumā tika solīts ierīkot āra trenažierus dažādiem vingrojumiem.

Jau ziņots, ka 2016.gada 17.jūnijā, saskaņā ar publiskā iepirkuma rezultātiem, Jēkabpils pilsētas pašvaldība noslēdza līgumu ar SIA “Ošukalns” par Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielu pārbūvi. Darbus plānots veikt līdz 2017.gada novembra vidum. Pārbūves darbu gaitā atjaunos lietus ūdens, kanalizācijas, ūdensvadu tīklus, uzstādīs jaunus apgaismes stabus, atjaunos ielu segumu, veiks teritorijas labiekārtošanu un apzaļumošanu, kā arī ievērojami palielinās automašīnu stāvvietu skaitu. Lai ierīkotu stāvvietas, Bebru ielas mikrorajonā paredzēts no 340 augošajiem kokiem 145 nozāģēt. Līguma kopējā summa bez PVN ir 2 295 445, 24 eiro.

Saistīta ziņa: Iedzīvotājs: Kāpēc Bebru ielas mikrorajona rekonstrukcijas dēļ jācieš bērniem?

Iepirkuma dokumentācija: Dūmu, Atmodas un Kadiķu ielas pārbūve Jēkabpilī

 

a bebri

a bebri2

a bebri3

Komentāri (0-10/24)

  • zaļā
    02.07.2018 18:33
    Vai mūsu gadsimtā svaigs gaiss ir vajadzīgs. Kas to ražo.
  • Ess
    02.07.2018 18:33
    Čīkstat, čīkstat, ka kokus nevajaga zāģēt nost!
    Bet tad kad koks lūzīs un zem viņa būs jūsu mašīna pa 5štukām paņemta kredītā tad gan gribēsiet, lai to koku tur nebūtu!
  • ha
    02.07.2018 18:33
    Leonīds apbruņojies ar zoņķiku, gadījumā ja ies par karstu
  • Zuza
    02.07.2018 18:33
    Anita:
    Daudzus gadus dzīvoju Bebru mikrorajonā.Neesmu redzējusi zem kokiem guļam dzērājus.Neviens koks neaug tik tuvu gājēju celiņiem,lai zari izdurtu acis.


    Patiesībā zari duras acīs dažos mājas galos, piem. Bebru 18 mājas galā. Dzērāji neguļ, bet musoršiki no rītiem šiverē tik tā.
    Tumšs ir Bebros rudens -ziemas sezonā, peļķes un dubļu daudz, un lai tiktu līdz savai mājai, jāiet ar lieliem līkumiem.
    Labi, ka remontēs. Jā, ir žēl dažu koku, ko patiesībā varēja mēģināt atstāt, jo tagad paveras plika aina, un būs viens bruģēts laukums un betons. Tad vasarā varēs cepties vēl trakāk dzīvokļos.
    Ak - visiem labs nebūsi!
  • hirsch zilber
    02.07.2018 18:33
    nevajaga neko nozaget.!!! es samaksashu naudu lai tikai nezage un atversim Izrajelas kazino.
  • Anita
    02.07.2018 18:32
    Daudzus gadus dzīvoju Bebru mikrorajonā.Neesmu redzējusi zem kokiem guļam dzērājus.Neviens koks neaug tik tuvu gājēju celiņiem,lai zari izdurtu acis.
  • bebrienei
    02.07.2018 18:32
    Redzi, ir drošsirdīgi cilvēki, kas atnāk un izsaka savas vēlmes un viedokli. Un ir otra daļa, tā lielākā, zaķapastalas un ..īzēji, arī tu tajā skaitā, kuri savu neapmierinātību izsaka savās virtuvēs. No Leonīda bailes?
  • Julija
    02.07.2018 18:32
    Super! es par pārmaiņam.
    Malacis Leonids!
  • faktiski
    02.07.2018 18:32
    Ne jau cilvēki ir neapmierināti ar projektu kopumā, bet tikai ar dažām niansēm. Nevajag putroties, bet uzklausīt tautas viedokli un respektēt. Cik bildēs redzams, pensionāru tur bija maz. Runājot par kokiem, pa manam būtu jāizgriež vecie, lielie koki, jo agri vai vēlu tie var lūzt. Koki aug diezgan ātri un drīz vien jaunie kociņi priecēs acis. Galvenais, lai visus darbus veiktu kvalitatīvi, lai uz ieliņām un mašīnu stāvlaukumos būtu ieraktas ūdens notekas. Lai gājēju taciņas būtu izbūvētas tā, kā vēlas iedzīvotāji. Nevienam negribas iet līkumu. Lai cilvēki seko darbu gaitai, un ja ierauga kaut ko ne tā, uzreiz ziņo Leonīdam.
  • As
    02.07.2018 18:32
    Tie ļautiņi vareja but priecigi ka vinju mikrorajonam irir ta lieliska iespeja but rekonstruretam! Parejie mikrorajoni par tadu iespeju vel ilgi vares sapnot!l tiem cilvekiem vnk nav ko darit labak lai iet ogot un senot,un netrauce buvniekiem stradat savadak ta to mikrorajonu 10 gadi nepabeigs!
123

Atstājiet komentāru