2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

SIA "JK namu pārvalde" skaidro, kā jēkabpiliešiem aizpildīt aptaujas anketas

SIA "JK namu pārvalde" skaidro, kā jēkabpiliešiem aizpildīt aptaujas anketas

Līdz 25.aprīlim SIA "JK namu pārvalde" Jēkabpilī veic daudzdzīvokļu namu iemītnieku anketēšanu, lai noskaidrotu veidu kādā turpmāk tiks veikti maksājumi par dzīvojamo māju uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem, proti, maksu par siltumenerģijas patēriņu karstā ūdens uzsildīšanai vasarā.

Radio1.lv redakcija saņēma vairāku iedzīvotāju jautājumus, kāpēc tiek veikta šāda anketēšana un kā sniegt atbildes uz anketas jautājumiem, jo daudziem tie bija nesaprotami. Tāpat arī daudzi ir neizpratnē, ko darīt, ja nepiekrīt nevienam no šīs anketas piedāvātajiem variantiem.

Tāpat arī pretēji Jēkabpils pilsētas pašvaldības darba grupas lēmumam un iepriekš skaidrotajam presē, anketā nav minēts, ka kopumā pastāv 21 Ministru kabineta (MK) izstrādāta metodika, kuru var izvēlēties iedzīvotāji, ja nepiekrīt SIA “JK namu pārvalde” piedāvātajam variantam. Tiesa gan MK izstrādātās metodikas jāmeklē internetā, tie ir MK noteikumi Nr.524.

Tiekoties ar Jēkabpils domes izpilddirektoru Guntaru Goguli lūdzām paskaidrot, kāpēc SIA “JK namu pārvalde” nekomunicē ar iedzīvotājiem un nesniedz paplašinātu skaidrojumu, kāpēc notiek iedzīvotāju anketēšana un kā anketas aipildāmas. Izpilddirektors žurnālistiem solīja, ka lūgs SIA “JK namu pārvalde” sagatavot skaidrojumu, kas arī šobrīd ir sagatavots. Publicējam SIA "JK namu pārvalde" sagatavotos, aktuālos jautājumus un to skaidrojumus, kuri noderēs aizpildot aptaujas anketas.

 

"Pagājušajā gada janvārī dzīvokļu īpašnieki aizpildīja SIA "JK Namu pārvaldes" sagatavoto anketu, kurā tika jautāts par to vai viņi vēlas veikt tiešos norēķinus. Kāpēc un kādam mērķim tiek veikta vēl viena aptauja?

Vairākums dzīvokļu īpašnieku iepriekš veiktajā aptaujas anketā bija veikuši izmaiņas, proti, aptaujas anketā neizvēlējās nevienu no piedāvātajiem variantiem, bet gan pašrocīgi ierakstīja „balsoju par veco kārtību”.

Paskaidrojam, ka līdz šim brīdim veids un kārtība, kādā tiks veikti maksājumi par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumiem – siltumenerģijas piegādi, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniegšanu, sadzīves atkritumu izvešanu – tika noteikts pakalpojuma sniedzējam un Namu pārvaldei vienojoties, taču tas ir pretrunā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Tāpēc arī vecā kārtība nevar palikt.

Saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumu tikai dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par veidu un kārtību, kādā tiks veikti maksājumi par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanu. Līgumu par konkrēta pakalpojuma nodrošināšanu Namu pārvaldei ir jāslēdz dzīvokļu īpašnieku vārdā, bet lai to izdarītu ir nepieciešams pilnvarojums (uzdevums šīs darbības veikšanai) un dzīvokļu īpašnieku vairākuma lēmums par kārtību kādā tiks veikti norēķini (tieši pakalpojuma sniedzējam vai ar pārvaldnieka starpniecību) un pēc kādiem kritērijiem vai metodikas tiks noteikta, aprēķināta un uzskaitīta katra dzīvokļa īpašnieka maksājamā daļa par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu. Tāpēc pašlaik atkārtoti tiek veikta dzīvokļu īpašnieku aptauja, par to:

  • vai katrs dzīvokļa īpašnieks turpmāk par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem patstāvīgi norēķināsies ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, veicot tiešus maksājumus pakalpojumu sniedzējam;

  • vai arī dzīvokļu īpašnieku kopība lems par uzdevuma došanu Namu pārvaldei organizēt maksājumu iekasēšanu no dzīvokļu īpašniekiem par attiecīgo dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu un saņemto maksājumu pārskaitīšanu attiecīgā pakalpojuma sniedzējam dzīvokļu īpašnieku vārdā.

  • pēc kādas metodikas tiks noteikta, aprēķināta un uzskaitīta katra dzīvokļa īpašnieka maksājamā daļa par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu.

Paskaidrojam, ja nav dzīvokļu īpašnieku lēmuma par norēķinu veidu, kā arī aprēķinu kārtību, nevar noslēgt pakalpojuma līgumu. Tā rezultātā pakalpojumu sniedzēji būs spiesti pārtraukt pakalpojumu sniegšanu dzīvojamai mājai.

Ar ko atšķiras anketā piedāvātais pirmais variants no otrā?

Atšķirība ir norēķinu veidā – vai maksājums par konkrēto pakalpojumu tiks veikts tieši konkrētā pakalpojuma sniedzējam vai arī ar Namu pārvaldes starpniecību.

Kāda būs atšķirība, ja dzīvokļu īpašnieki izvēlēsies tiešos norēķinus t.i. veikt maksājums par pakalpojumu tieši pakalpojuma sniedzējam, un kāda atšķirība, ja izvēlēsies maksāt ar apsaimniekotāja t.i. ar Namu pārvaldes starpniecību? Vai kādā no gadījumiem iedzīvotājiem būs jāmaksā par rēķinu izrakstīšanu?

Izvēloties tiešos norēķinus pakalpojuma sniedzējs uzreiz saņems iedzīvotāju samaksāto naudu, pakalpojuma sniedzējs pats veiks iedzīvotāju maksājumu kontroli un iedzīvotāju nemaksāšanas gadījumā varēs savlaicīgi veikt parādu piedziņu. Šobrīd iedzīvotāji maksājumus veic tieši siltumenerģijas, ūdens un kanalizācijas pakalpojuma sniedzējam, tikai pakalpojumu sniedzējam nebija pienākums „cīnīties” ar nemaksātājiem.

Savukārt izvēloties norēķinus ar apsaimniekotāja starpniecību iedzīvotāji vispirms samaksās Namu pārvaldei un pēc tam Namu pārvalde saņemto naudu pārskaitīs pakalpojuma sniedzējiem, kā arī Namu pārvaldei vajadzēs aprēķināt katra dzīvokļa īpašnieka maksājamo daļu par konkrēto pakalpojumu, nodrošināt rēķinu sagatavošanu. Līdz šim brīdim katra dzīvokļa īpašnieka maksājamo daļu aprēķināja un rēķinu sagatavošanu veica pakalpojuma – siltumenerģijas, ūdens un kanalizācijas –sniedzējs.

Šobrīd Jēkabpils pilsētas pašvaldība ir panākusi vienošanos ar pakalpojumu sniedzējiem un SIA "JK Namu pārvaldi", ka iedzīvotājiem par rēķinu apkalpošanu (izrakstīšanu) papildus maksa netiks iekasēta.

Kā rīkoties dzīvokļu īpašniekiem, ja nav pieņemama neviena no piedāvātajām metodikām?

Ja dzīvokļu īpašnieki nepiekrīt piedāvātajai metodikai viņiem ir tiesības izvēlēties citu metodiku. Dzīvokļu īpašnieki var anketas otrā pusē uzrakstīt sev vēlamo metodikas variantu vai pieteikumu par citas metodikas izvēli iesniegt Namu pārvaldē.

Noslēdzoties aptaujai Namu pārvalde apkopos katras dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku aptaujas anketas (tai skaitā arī iesniegtos pieteikumus par citu metodiku), kā arī sagatavos balsošanas protokolu. Aptaujas rezultātus paziņos attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem, izliekot paziņojumu kāpņu telpā. Ar konkrētas mājas balsošanas protokolu dzīvokļa īpašnieks varēs iepazīties Namu pārvaldē pie konkrētās mājas ēku un apsaimniekojamo teritoriju pārzines.

Ja iedzīvotājiem rodas kādi jautājumi par aptaujas anketas saturu vai aizpildīšanas kārtību var griezties Namu pārvaldē pie ēku un apsaimniekojamo teritoriju pārziņiem vai arī zvanīt pa tālruni 65235906 vai 65221153 (Krustpils iecirknis).

SIA "JK Namu pārvalde""

Komentāri (0-5/5)

  • ziņas nav
    02.07.2018 18:32
    Noteikti ka ir cilvēki kas šīs metodikas ir sapratuši. Vai nevarētu kāds minēt kura no MK metodikām būtu tā, kurā iedzīvotājs vismazāk pārmaksātu? Gan slinkums gan iztikas līdzekļu pelnīšana tiem pašiem rēķiniem, kavē iepazīšanos ar tām metodikām visām ... Saku atklāti.
  • kokerspaniels
    02.07.2018 18:32
    neko nesapratu..
    Tad paskaidrojiet kā ir tagad? :D
    un ar ko atšķirsies šie 2 piedāvātie varianti?
  • seskis
    02.07.2018 18:32
    Nu gan "paskaidroja""....
  • Ki
    02.07.2018 18:32
    Stulbums, kāpēc nevarēja palikt viss pa vecam, kādēļ man jādod nauda kkādai 3šajai personai. Labi kauni cilvēki pieradīs un būs labi, bet veciem cilvēkiem kam svarīgi katru čeku paturēt , lai naktī mierīgi gulētu ka viss apmaksāts.
  • Nja
    02.07.2018 18:32
    Kruta - a var šo latviski iztulkot? :D

Atstājiet komentāru