2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

LGBSS un "Latvijas Aeroklubs":  Neuzņemamies atbildību par lidojumu drošību gaisa balonu festivālā “Love Cup 2016”

LGBSS un "Latvijas Aeroklubs": Neuzņemamies atbildību par lidojumu drošību gaisa balonu festivālā “Love Cup 2016”

No 11.līdz 14.februārim Jēkabpilī, kā arī Krustpils, Salas un Viesītes novados norisināsies gaisa balonu festivāls “Love cup 2016”. Publikācija mājaslapā gaisabaloni.info liecina, ka profesionālās organizācijas – “Latvijas gaisa balonu sporta savienība” un “Latvijas Aeroklubs” norobežojas no šī festivāla rīkošanas un atsakās uzņemties jebkādu atbildību par drošību šajā pasākumā.

Ieraksts Latvijas gaisa balonu sporta savienības (LGBSS) mājas lapā vēsta: “LGBSS Valde, izskatot publiski pieejamo informāciju konstatē: pasākums “Love Cup 2016” nav atbilstošs Starptautiskās Aviācijas Sporta federācijas (FAI) sacensību noteikumiem. Līdz 2016.gada 8.janvārim LGBSS Valde nav saņēmusi sankcijas pieprasījumu sporta pasākuma "Love Cup 2016" organizēšanai. Pasākuma sarīkošanai nav piešķirta FAI sankcija, Latvijas Aerokluba sankcija. LGBSS neuzņemas atbildību par lidojumu drošību pasākuma laikā, pasākuma organizāciju un norisi. LGBSS Valde vienbalsīgi nolemj: neveikt aktivitātes saistībā ar pasākumu "Love Cup 2016", neatbalstīt šo gaisa balonu pasākumu; LGBSS Valde norobežojas no jebkādas atbildības saistībā ar pasākuma „Love Cup 2016” organizēšanu un norisi.”

Līdzīga informācija publicēta arī “Latvijas areokluba” mājaslapā: “Latvijas Aeroklubs uz 2016.gada 2.februāri nav sankcionējis aviācijas sporta pasākuma „Love Cup 2016” norisi, Latvijas Aeroklubs neuzņemas nekāda veida atbildību par lidojumu un privātpersonu drošību pasākuma „Love Cup 2016” norises laikā, neatkarīgi no pieņemtajiem lēmumiem šajā sakarā.”

Latvijas aeroklubs arī norāda, ka Jēkabpils dome veicot iepirkumu saistībā ar gaisa balonu festivālu, norādījusi to kā sporta pasākumu, kuram nepieciešamas visas iepriekšminētās atļaujas. Savukārt pasākuma organizatori biedrība “Sky Amazones” gaisa balonu festivālu dēvē par izklaides pasākumu, kuram nav nepieciešamas Starptautiskās Aviācijas Sporta federācijas, LGBSS un Latvijas Aerokluba minētās sankcijas.

“Mums nekas ar šīm organizācijām nav jāsaskaņo, “Sky Amazones” ar tām nav nekāda sakara un nekādas viņu atļaujas vai sankcijas mums nav vajadzīgas. Viņi izplata par mums nelāgu, melīgu informāciju, apmelo un uzprasās uz tiesu darbiem. Es atbildēšu uz jautājumiem par gaisa balonu festivālu, bet nevēlos runāt par cilvēku, kas trīs mēnešu garumā izplata slimus murgus, kas neatbilst patiesībai. Tad jau ejot sēņot mums arī būtu jāsaņem kaut kāda sankcija, ko protams neviens nedara. Es nevaru komentēt šos apmelojumus,” sarunā ar Radio1.lv saka pasākuma organizatore Inga Ūle.

Arī Jēkabpils dome ir saņēmusi vēstuli no Latvijas Aerokluba ar brīdinājumu, ka gaisa balonu festivāls Jēkabpilī neatbilst starptautiski atzītām prasībām. Vislielākā pretenzija ir par to, ka pašvaldība, veicot iepirkumu festivālu klasificēja kā sporta pasākumu, kuram nepieciešamas Latvijas Aerokluba minētās sankcijas, savukārt pasākuma organizatori to dēvē par izklaides pasākumu, kur šādas sankcijas nav vajadzīgas.

“Jā, Jēkabpils dome ir saņēmusi vēstuli no "Latvijas Aerokluba" ar lūgumu izskatīt minēto aktivitāti – gaisa balonu festivālu, kā arī par šī pasākuma it kā neatbilstību drošībai. Uz sarunu aicinājām pasākuma organizatorus, kuri apliecināja, ka viss ir kārtībā un viņi garantē drošību, kā arī to, ka izklaides pasākumam nav nepieciešamas minētās atļaujas. “Sky Amazones” arī piebilda, ka gandrīz vienmēr, kur biedrība rīko pasākumu, "Latvijas Aeroklubs" iesaistās ar pretdarbību,” sarunā ar Radio1.lv saka Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa.

Gaisa balonu festivāls “Love cup 2016” sāksies pēc dažām dienām, jācer, ka biedrības “Sky Amazones” apgalvojums, ka pasākums ir drošs atbilst patiesībai un Latvijas Aerokluba un LGBSS brīdinājumi ir tikai formāli, jo pretējā gadījumā Jēkabpils pilsētas, kā arī Krustpils, Salas un Viesītes novada pašvaldības ar nodokļu maksātāju naudu būs samaksājušas par pasākumu, kurā iedzīvotājiem pašiem jāuzņemas risks un atbildība par savu drošību.

Jau ziņots, ka gaisa balonu festivālam “Love Cup 2016” pašvaldības kopumā ir atvēlējušas 24 020 eiro, kur tajā skaitā Jēkabpils pilsētas pašvaldība piešķīra 14 520 eiro, Krustpils novads – 5000 eiro, Salas novads – 3000 eiro Un Viesītes novads 1500 eiro. Kopējās festivāla izmaksas ir 42 374 eiro.

Foto: jekabpils.lv

Komentāri (0-10/10)

  • Gailis?
    02.07.2018 18:31
    Vai Gints Gailis no LGBSS būtu tas aviācijas drošības eksperts, kura saskaņojumu vajadzēja? vai tas ir tas pats cilvēks par kuru internetā palasot mati ceļas stāvus? neticami, ka viņš pats arī ir pilots un kāds ar viņu lido.....
  • viktors
    02.07.2018 18:31
    Žurnālistei uzbrauciens nepamatots. Dome izsludina konkursu, minot tieši sporta pasākumu- tas ir nolikumā melns uz balts rakstīts. Neticu , ka domē ir absolūti tumsoņas ar juristu priekšgalā , kas nezin , ko nozīmē attiecīgais kods nolikumā- ja tur ir rakstīts sporta pasākums , tad dome vēlās tieši sportu. Aviācijas speciem no aero kluba būs taisnība.
    Tālāk jau tieši rīkotājfirmiņa pārvērš domes norādīto sportu par izklaidi !!!!! CPV kods nebūt nav statistikas kods- tas tieši norāda iepirkuma organizētāja precīzu vēlmi. Ja dome norāda sportu , bet vēlas izklaidi - tad jājauā domei - jums tur viss kārtībā , jeb tam balonbraucienu šovam ir kāds zemteksts ?
  • cits balons
    02.07.2018 18:31
    Pilnīgi nepamatots uzbrauciens žurnalistei, es pat teiktu ļoti nekorekts. Bet lasot šo tekstu nav grūti uzminēt , kas ir autors. Nozēlojami , ko te teikt....
  • Nesapraša
    02.07.2018 18:31
    Cienījamā žurnāliste, Sandra Mikanovska, vai Jūs izlasījāt tehnisko specifikāciju pakalpojumam, kuru iepirka Jēkabpils dome? Varat man pateikt, kurā punktā ir prasīts rīkot sporta sacensības? Jeb viss, ko Jūs spējat ir akli iet viena, šķiet, psihopāta pavadā, kurš personīgi vēlas nomelnot jebko, ko dara vai darīs persona vārdā Inga? Iepirkuma priekšmets ir gaisa balonu festivāls atbilstoši tehniskajai specifikācijai. Un tehniskajā specifikācijā ne ar vienu vārdu nav prasīts rīkot sporta sacensības. Iepirkumā noteicošais ir iepirkuma priekšmets un tehniskā specifikācija, nevis kaut kāds tur statistikas CPV kods, pie kura cienījamais sporta speciālists ir pieķēries kā slīcējs pie salmiņa, mēģinot pasludināt sevi par LIELO aizliedzēju vai atļāvēju...
  • Dulla Muša
    02.07.2018 18:31
    Kaut kas te nav kārtībā un ka tik nesanāk s.di gan orgamizatoriem un iepirkumu organizatoriem. Ka tik nav nauda vējā palaista. Tā amazoņu afēriste māk iestāstīt.... tas zināms!
  • Guest
    02.07.2018 18:31
    šī privātfirma iekasēs maksu no dalībniekiem. kā viņi var iekasēt,ja šo pasākumu sponsorē pašvaldības. Baigie gudrinieki. Tad jau mēs visi varam aiziet uz pašvaldībām,pačīkstēt un izkļančīt naudu kādai lietai un sniedzot pakalpojumus pelnīt.
  • Nespeciālists
    02.07.2018 18:31
    P.S.
    Kurš būs atbildīgs, ja (nedod dies) kas gadīsies? OK - lidotāji parakstās "kamikadzes" lapiņās - esmu idiots - lidoju uz savu atbildību... , bet tas grozs kādam var uzkrist virsū?!?!?!?!?!?!
  • Nespeciālists
    02.07.2018 18:31
    Kā norādot iepirkumā sporta pasākuma rīkošanu uzvarēja izklaides pasākums?????????????? Varbūt tad arī ielas mums var labot šaha klubs "Kāpēcītis"? Kā būtu ja tilta būvniecību Jēkabpilī vinnētu "Jēkabpils piena kombināts"???
  • nez
    02.07.2018 18:31
    Ja pašvaldība sludina konkursu sporta pasākumam un galvenais tajā ir lidojošie baloni , tad taču laikam tā nav sēņu lasīšana un rīkotājam vajag kaut kādas atļaujas no organizācijas , kas regulē aviācijas sportu ? Nesmuki izteikumi no organizatoriem ... kkā lielāka uzticība tiem , kas aviācijas sportu vada gadiem ilgi. Un tāda kai amazons nemaz nav atrodama aviācijas ekspluatantu reģistrā, kā viņi var kaut ko rīkot ?
  • Hmmm
    02.07.2018 18:31
    Interesanti sanāk. Drošību negarantē neviena oficiāla ar aerosportu saistīta institūcija?!? A tas rekords visār skaitīsies? Cerams nauda nav maksāta rīkotājiem avansā? Vai būs kā ar ugunsskulptūrām???

Atstājiet komentāru