2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Bēdīgā statistika papildinās; kampaņas par drošību uz ūdens nav plānots rīkot

Bēdīgā statistika papildinās; kampaņas par drošību uz ūdens nav plānots rīkot

Lecot ūdenī, 21 gadu vecs vīrietis Latgalē guvis nopietnas traumas, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Sanita Malēja. Vīrietis ūdenī lecis ar galvu pa priekšu. Cietušo no ūdens izvilkuši paziņas. Mediķi vīrietim konstatējuši mugurkaula kakla daļas skriemeļu lūzumu un muguras smadzeņu bojājumus. Vīrietis nogādāts slimnīcā.

Tikmēr brīvdienās noslīkuši un atrasti septiņi cilvēki, bet divus vēl aizvien meklē. Viens peldētājs pazudis Priekuļos, bet otrs – Daugavpilī.

Iemesli šādiem nelaimes gadījumiem katru gadu diemžēl ir vieni un tie paši – cilvēku neapdomība un pārgalvība, apzināta riskēšana, bieži vien tā ir atpūta kompānijā ar alkohola lietošanu, kas objektīvi neļauj izvērtēt savas spējas.

Karstā laikā ir īpaši viegli zaudēt kontroli pār savām spējām. Pārkarsuši cilvēki vēsā ūdenī nedrīkst doties strauji – tas jādara pakāpeniski, lai izvairītos no krampjiem un sirdsdarbības traucējumiem. Īpaši tas ir jāievēro vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar sirds-asinsvadu problēmām.

Uz jautājumu par to, vai netiek plānotas kādas sociālās kampaņas, lai izglītotu iedzīvotājus par to, kā uzvesties, atpūšoties pie ūdens, VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Viktorija Gribuste atklāj, ka VUGD budžetā plašākām kampaņām šogad nav līdzekļu. 

Sociālpsiholoģe Laila Girsova uzskata, ka galvenā problēma tomēr ir alkohola lietošana. Karstajā laikā cilvēki atslābst un zaudē modrību, domājot, ka «ar mani jau tas nenotiks». Karstums apvienojumā ar alkoholu izslēdz cilvēka spēju racionāli domāt, tāpēc arī notiek šādi nelaimes gadījumi.

Informācijas avots: apollo

Atstājiet komentāru