2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Kapu labiekārtošanas rit pilnā sparā

Kapu labiekārtošanas rit pilnā sparā

Katram no mums ir vieni vai vairāki dzimtas kapi, kurus apmeklējam un sakopjam vismaz pāris reizes gadā. Vieni to dara no brīva prāta, citi pienākumu vadīti, taču būtība paliek nemainīga – kapavietas sakopšana prasa laiku un jāveic regulāri.

Darbi sokas raitāk, prasa mazāku piepūli un apbedījums izskatās vizuāli pievilcīgāks, ja ir veikta tās savlaicīga labiekārtošana. Atkarībā no rocības ir veikt dažādus darbus – sagatavot virsmu, uzstādīt kapa pieminekli, apmali, sētiņu, soliņu, veikt kapavietas restaurāciju vai apzaļumošanu. Plašāk visi darbi, ko paredz kapu labiekārtošana ir aprakstīti šeit.

Vairs nevajadzēs kapos ravēt nezāles

Nezāļu ravēšana ir viens no biežākajiem darbiem, ko veicam kapos, taču no tā var izvairīties. Pats svarīgākais ir veikt profesionālu virsmas sagatavošanu.  Tās laikā tiek noņemta augsnes virsējā kārta (ja nepieciešams), ieklāts tekstils, smiltis, oļi un granīta šķembas. Izspraukties cauri šādai kārtai neizdodas praktiski nevienam augam, taču retu reizi kādai sēkliņai var izdodies ieaugt.

Kapu pieminekļi piemiņai un skaistumam

Atkarībā no rocības un vēlmēm var uzstādīt dažādus kapa pieminekļus. Tie var būt mazi, atturīgi un neuzkrītoši, vidēji vai lieli un iespaidīgi. Tradicionāli populārākie ir vidēja izmēra granīta un laukakmens pieminekļi. Krāsa izvēlē dominē melnā, taču nopērkams arī sarkanbrūna un pelēka granīta pieminekļi.

Paši dārgākie ir ekskluzīvi, no visām pusēm pulēti pieminekļi, kā arī pieminekļu ansambļi, kas sastāv no vairākām daļām. To cena var pārsniegt arī vairākus tūkstošus, taču parastie kapakmeņi ir būtiski lētāki. Kopumā kapu pieminekļu cenas sākas no 200 EUR un ir pietiekami demokrātiskas, lai nopirkt un uzstādīt pieminekli varētu atļauties ikviens.

Pērkot pieminekli, varat vienlaikus pasūtīt arī tā uzstādīšanu un kapavietas labiekārtošanu. Gala cena atkarīga no izvēlētā materiāla, veicamo darbu sarežģītības, transporta izdevumiem u.c. faktoriem.

Kapu apmales

Kapu apmale ir 110x55 cm vai 110x90 cm liels betona vai granīta rāmītis, ko novieto tieši uz kapavietas. Galvenā apmales funkcija ir nepieļaut kāpšanu uz mirušā atdusas vietas.

Pieejamas trīs veidu kapu apmales – atvērtās, daļēji atvērtās un slēgtās. Kuru no tām izvēlēties ir gaumes jautājums. Atvērtajām apmalēm iekšpusē var veikt apzaļumošanu, bet slēgtās priekšrocība ir gluži pretēja, tai cauri neaugs zāle un nebūs jāravē.

Kapu apmales var papildināt ar nelielu plāksnīti, kurā iegravēti mirušā dati (vārds, uzvārds, dzimšanas un miršanas datums). Uzstādot gan kapa pieminekli, gan kapa apmali, abus parasti izvēlas vienā krāsā.

Betona kapa apmales izmaksā no 60 EUR, savukārt granīta kapu apmales ir nedaudz vairāk kā divas reizes dārgākas. Vizuāli pievilcīgākas un arī ilgmūžīgākas vairumā gadījumu ir granīta kapu apmales.
Granite.lv mājaslapā varat aplūkot piemērus un cenas, gan apmalēm un pieminekļiem, gan citiem kapu labiekārtošanas darbiem.

Labākais laiks kapu labiekārtošanai

Latvijā daudzi domā, ka kapa pieminekli var uzstādīt tikai gadu pēc bērēm, lai dotu laiku zemei nosēsties. Reālā dzīvē zeme turpina sēsties arī divus un trīs gadus pēc kapavietas aizbēršanas, taču labiekārtošanu var veikt krietni agrāk. Svarīgi to darīt pareizi un kvalitatīvi.

Darbus ir iespējams veikt gandrīz visu gadu, taču kapavietas labiekārtošanas darbi vispieprasītākie ir no pavasara līdz rudenim. Arī mirušā dzimšanas dienas vai Svecīšu vakara tuvošanas mēdz pamudināt tuviniekus aktīvāk pievērsties kapa sakārtošanai.

Jaunas vai esošas kapavietas labiekārtošana

Neatkarīgi no tā, vai jāveic jaunas kapavietas labiekārtošana, esošās uzlabošana vai rekonstrukcija ir svarīgs dialogs starp pasūtītāju un darbu veicēju. Pirms darbu uzsākšanas izrunājam pasūtītāja vēlmes un piedāvājam savus risinājumus. Saskaņošanas rezultātā nonākam pie kopsaucēja un visas puses, nodrošinot, ka visas puses ir apmierinātas.

Granite.lv meistariem ir vairāku gadu pieredze kapu labiekārtošanā visā Latvijā. Mēs paši izgatavojam kvalitatīvus granīta un laukakmens kapakmeņus, kapu apmales, sētiņas, soliņus un nodrošinām visu darbu kvalitatīvu izpildi. 

Jūs varat pasūtīt mūsu pakalpojumus GRANITE mājaslapā, nosūtot e-pastu uz info@granite.lv vai piezvanot pa tālruni 28392026. Strādājam bez brīvdienām un atbildam uz visiem pieteikumiem.