2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

ADAS sistēmas kalibrēšana - kas tā ir un kādēļ svarīga?

ADAS sistēmas kalibrēšana - kas tā ir un kādēļ svarīga?

Labs automašīnas tehniskais stāvoklis ir pirmais un galvenais priekšnoteikums, lai piedalīšanās ceļu satiksmē būtu droša un komfortabla. Tas nozīmē, ka automašīnai ir vajadzīga regulāra tehniskā apkope un autovadītājam savlaicīgi jāreaģē uz visām izmaiņām, kas potenciāli var ietekmēt drošību.

ADAS sistēma – drošība uz ceļa

Par dažādiem drošības risinājumiem domā arī auto ražotāji. Uzskatāms piemērs ir ADAS sistēma, ar ko mūsdienās aprīkots liels skaits automašīnu. Būtībā tas ir kā drošības asistents, kas brīdina autovadītāju par potenciāliem riskiem, piemēram, iespējamām sadursmēm.

ADAS sistēmā ietilpst dažādi elementi, kas var atšķirties atkarībā no transportlīdzekļa veida, tomēr viens no svarīgākajiem ir kamera, ar kuras palīdzību tiek fiksēts gan uz ceļa notiekošais, gan autovadītāja braukšanas stils. Kamera atpazīst arī ceļazīmes un sistēma brīdina par to neievērošanu. Sistēma pamana arī šķēršļus un dod attiecīgu impulsu bremzēšanas sistēmai.

Kā redzams, kamera pilda ļoti svarīgas funkcijas, tādēļ ir būtiski, lai tā ir precīzi uzstādīta un darbojas pilnvērtīgi. Vairumā gadījumos kamera tiek uzstādīta vējstikla augšējā daļā, tādēļ automašīnas vējstikla nomaiņas gadījumā var būt nepieciešama ADAS sistēmas kalibrēšana. Tā nodrošina precīzu kameras darbību pēc vējstikla maiņas, jo pat tad, ja kameras novietojums mainījies tikai nedaudz, sistēmas darbība vairs var nebūt korekta.

Kā notiek ADAS sistēmas kalibrēšana?

Atkarībā no vajadzībām, ADAS sistēmas kalibrēšana var tikt īstenota dažādos veidos.
  • Statiskā kalibrēšana tiek veikta servisā. Procesa laikā tiek ņemta vērā automašīnas marka un citas specifiskas nianses.
  • Savukārt dinamiskā kalibrēšana tiek īstenota auto braukšanas laikā, izmantojot diagnostikas ierīci.

ADAS sistēmas kalibrēšanu piedāvā dažādi šī pakalpojuma sniedzēji, taču svarīgi ir izvēlēties uzticamu servisu. Carglass ir īstā vieta, kur veikt šo svarīgo uzdevumu un parūpēties par automašīnas drošību uz ceļa - zinošie servisa speciālisti sniegs vajadzīgās konsultācijas un veiks atbilstošu ADAS sistēmas kalibrēšanu, lai tā strādātu nevainojami.
Carglass sniedz arī cita veida pakalpojumus, piemēram, vējstiklu maiņu un remontu. Ieskatieties, lai uzzinātu vairāk www.carglass.lv.