2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Kā samazināt gāzes patēriņu?

Kā samazināt gāzes patēriņu?

Šobrīd, kad strauji pieaug energoresursu izmaksas, cilvēki domā par visdažādākajiem veidiem, kā patērēt mazāk energoresursu un ietaupīt. Turklāt, tuvojoties aukstajiem mēnešiem, energoresursu patēriņš mēdz pieaugt vairākas reizes, ievērojami sadārdzinoties rēķinam, un diemžēl pašreiz nekas neliecina par to, ka cenas mazināsies. Lielākajā daļā mājsaimniecību augstāko izmaksu pozīciju sastāda tieši gāze. Arī Jūsu mājoklī tiek izmantota gāze, lai nodrošinātu cepeškrāsns, ūdens sildītāja vai, piemēram, apkures katla darbību? Lūk, pāris padomi, kā samazināt gāzes patēriņu!

1. Pārskatiet sadzīves ierīču lietošanas paradumus!

Daudzās mājsaimniecībās vēl joprojām tiek izmantotas vecās, labās gāzes cepeškrāsnis - ja esat kulinārijas entuziasts un gatavojat katru dienu vai vairākas reizes dienā, cepeškrāsns noteikti sastāda lielu daļu energoresursu patēriņa. Viens no sliktākajiem ieradumiem - ieslēgt cepeškrāsni un atstāt to ilgu laiku iesilt. Tā vietā samaziniet šo laiku līdz aptuveni 10 minūtēm, jo, lai arī varētu likties pretēji, šāda cepeškrāsns sasilst ātrāk nekā elektriskā cepeškrāsns! Tāpat nevajadzētu cepeškrāsni bieži virināt, jo katru reizi, kad to atverat, temperatūra samazinās par aptuveni 30 grādiem. Jo ilgāk krāsns ir atvērta, jo straujāt aizplūst siltums un jo vairāk energoresursu ir nepieciešams, lai atkal sasniegtu norādīto temperatūru.

Attiecībā uz plīti, viens no sliktākajiem ieradumiem ir pārāk ilga liesmas uzturēšana. Vai zinājāt, ka uguni uz plīts var izslēgt vēl, pirms ēdiens ir gatavs? Ja gatavošanas laikā izmantojat vāku, siltums traukā saglabāsies pietiekami ilgu laiku, lai maltīte būtu pagatavota līdz galam.

2. Novērsiet siltuma zudumus!

Ja mājoklī izmantojat gāzi siltumam, novērsiet siltuma zudumus! Jūsu mājoklis ir nosiltināts? Ja siltumizolācija ir nekvalitatīva vai tās nav nemaz, būs nepieciešams vairāk energoresursu, lai nodrošinātu komforta siltumu, īpaši gada aukstākajos mēnešos. Siltums, ko piegādā apkures sistēma, aizplūdīs pa logiem, durvīm, bēniņiem un pat pa pagrabu – šīs ir vietas, kur parasti mēdz veidoties vislielākie siltuma zudumi. Caur logiem vien var aizplūst ceturtā daļa siltumenerģijas, tādēļ lieliska doma ir reizi gadā, katru gadu siltās sezonas beigās no jauna noblīvēt durvis un logus. Pareizi un kvalitatīvi nosiltināts mājoklis ļauj ietaupīt līdz pat 25% no energoresursu rēķina.

Svarīgi - lielisks siltumavots ir saules gaisma, tādēļ gada aukstākajos mēnešos būtu ieteicams logus turēt aizvērtus, taču ielaist mājoklī saules starus, kas palīdzēs dabiski sildīt mājokli.

3. Veiciet regulāras siltumtehnikas apkopes!

Vēl viens veids, kā kontrolēt enerģijas patēriņa apmērus, ir regulāras siltumtehnikas apkopes - tas nodrošinās, ka iekārtas strādā efektīvi, ar maksimālu jaudu. Šis ir viens no svarīgākajiem punktiem, ja ne pats svarīgākais, jo bojātas ierīces paterē līdz pat desmit procentiem vairāk enerģijas. Ja Jums nav šādas pieredzes, noteikti būtu jāpiesaista profesionālis, kurš pārbaudīs, notīrīs un vajadzības gadījumā nomainīs nokalpojušās detaļas, kā arī atklās iespējamās problēmas vēl, pirms iekārtas pārstājušas darboties. Apkures sistēmas un tās komponentes, t.sk. gan apkures katlu, gan ikvienu radiatoru ir nepieciešams pārbaudīt vismaz reizi gadā, tieši pēc siltās sezonas beigām, kad apkures katlu, visticamāk, nedarbinājāt un tas varētu būt ''ierūsējis''.

4. Padomājiet par termostatu uzstādīšanu!

Jo karstāks gaiss, jo lielāks energoresursu patēriņš, tādēļ ikvienā mājoklī būtu jābūt iespējai pielāgot telpas temperatūru - šim nolūkam var palīdzēt termostati. Pārāk augsta telpas temperatūra ne tikai radīs pārāk lielu enerģijas rēķinu, bet gan arī pazeminās iemītnieku pašsajūtu un komfortu. Mūsdienās pieejami pat viedie termostati, kas ļauj kontrolēt gāzes apkures sistēmas attālināti, izmantojot mobilo lietotni. Turklāt to cena nav nepieejama, un šādu ieguldījumu būtu vajadzīgs veikt tikai vienu reizi - pie straujā dabasgāzes cenu kāpuma šāda iekārta var atpelnīt sevi ļoti ātri.

Lai izvairītos no paaugstināta patēriņa un spētu ietaupīt, termostatu nepieciešams izmantot gudri - jānogriež tas uz mazāku rādītāju, piemēram, dienā un naktī, līdz ar to, kad pamostaties/pārrodaties mājās no darba, telpas būs pietiekami siltas, savukārt vajadzības gadījumā atkal varēsiet paaugstināt gaisa temperatūras līmeni un justies komfortabli. Tāpat samaziniet apkures regulējumu uz minimālo tajās mājokļa telpās, kurās ikdienā neviens neuzturas.

5. Izmantojiet mazāk karsto ūdeni!

Atverot ūdens krānu, jo īpaši uz īsu brīdi, pievērsiet uzmanību, ka maisītājs atrodas uz zilās (aukstās) iedaļas - tādā veidā netiks darbināts katls, kura patēriņš visbiežāk sastāda tieši lielāko daļu rēķina. Sliktākais scenārijs - bieži katlu ieslēdzam, taču karsto ūdeni nesagaidām, tad tas paspēj neilgu laiku ieslēgties un padarboties. Tapat, iespējams, ejot dušā vai gluži vienkārši tīrot zobus, varat nedaudz pazemināt temperatūru. Varētu likties sīkums, tomēr patiesībā tam ir ļoti liela ietekme uz kopējo gadā patērēto karstā ūdens daudzumu.

Vēlaties atjaunināt gāzes apkures sistēmu vai iegādāties modernāku siltumtehniku, kas palīdzēs ietaupīt gāzi ilgtermiņā un uzlabot dzīves labklājību, taču pašreiz tam trūkst finanses? Iespējams, var noderēt tāda iespēja ka kredītlīnija vai patēriņa kredīts no Ferratum.lv. Tomēr atcerieties, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtējiet savas iespējas to atmaksāt.