2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Duets labam nakts miegam - matracis un virsmatracis individuālām vajadzībām

Duets labam nakts miegam - matracis un virsmatracis individuālām vajadzībām

Aktīvs dzīvesveids un dažādi apstākļi var radīt ieradumus, kas ignorē jūsu patiesās vajadzības. Nebrīnieties, ka jūsu miega kvalitāti var noteikt arī dažādi ieradumi, kas kavē labāku dzīves kvalitāti. Ikviens labi zina, cik svarīgs ir miegs mūsu ķermenim un prātam, neskatoties uz to, daudzi joprojām guļ uz veca matrača, kas jau sen ir zaudējis savas labās īpašības. Tas arī var būt viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc jūs visu laiku jūtaties noguris, taču, par laimi, tā ir problēma, kuru var ļoti vienkārši atrisināt. Šajā rakstā jūs atradīsiet dažādus noderīgus padomus: kā mainīt savus gulēšanas paradumus, kā atbrīvoties no vecā matrača, kas droši vien jums vairs nav piemērots, un kā palīdzēt sev un savai ģimenei uzturēt kvalitatīvu miegu.

Dažas kvalitatīva miega īpašības ir atkarīgas no matrača

Pieradums reaģēt uz ķermeņa signāliem var likt jums justies labāk un nodrošināt stabilu enerģijas pieplūdumu dienas laikā. Ja jūs guļat uz veca dīvāna vai izgulēta matrača - ir pienācis laiks pārmaiņām. Labi matrači ir viens no pirmajiem faktoriem, kas var garantēt labu miega kvalitāti. Izlemjot iegādāties jaunu matraci, izvēlieties matraci ar labu gaisa caurlaidību un pārliecinieties, ka tas labi pielāgojas jūsu ķermeņa formai un tam ir anatomiskas zonas. Šī funkcija ļaus jums sajust maksimālu komfortu un relaksēt ķermeņa vietas, kuras parasti ir vissaspringtākās.

Rūpes un higiēna ir īpaši svarīga, jūs to noteikti pamanīsiet, kad tīrīsiet matraci pašu pirmo reizi. Tāpēc paturiet to prātā un izvēlieties matraci ar noņemamu un mājas apstākļos viegli mazgājamu pārvalku. Tomēr tīrīšanas līdzekļi un tehnoloģijas ļauj ērti parūpēties par matraci pat bez noņemamiem pārvalkiem, tāpēc viss ir atkarīgs no jūsu attieksmes un vajadzībām.

Svarīga ir matrača un gultas izmēru saskaņa

Komforta meistari pamana, ka cilvēki, pērkot jaunu matraci, bieži vien pieļauj vienu un to pašu kļūdu - viņi aizmirst novērtēt esošās gultas pamatnes saderību ar jaunā matrača izmēriem. Lai izvairītos no situācijas, kad jāatgriežas no veikala ar tukšām rokām vai arī lieki jānoņemas ar nepareizas preces atgriešanu, pirms došanās uz veikalu rūpīgi izmēriet savu dīvānu vai gultu – matracim un virsmatracim nevajadzētu būt par lielu vai par mazu.
Savukārt, ja jums nav gultas, bet tikai gatavojaties to iegādāties - jūs varat to iegādāties kopā ar matraci. Pārdomājiet savus un partnera gulēšanas paradumus. Varbūt jums patīk plaši gulēt un jums ir nepieciešams vairāk vietas? Vai varbūt brīvdienās jūsu gulta kļūst par visas ģimenes tikšanās vietu? Šajos gadījumos prātīgi būtu izvēlēties plašāku gultas pamatni, kas ikvienam nodrošinās vairāk vietas un ērtību. Matrača izmēģināšana uz vietas veikalā palīdzēs atrisināt pareizā lieluma dilemmu. Pirms pirkšanas ieguldiet mazliet laiku un pariņķojiet pa matraci - izstiepiet rokas un kājas visā to garumā un izvērtējiet, vai visas jūsu gulēšanas pozas ir ērtas uz jūsu izvēlētā matrača.

Kad virsmatracis kļūst par vienkāršāko un labāko variantu

Ja neesat vēl gatavs nomainīt savu pašreizējo matraci, pastāv vēl viens veids, kā uzlabot miega kvalitāti - pārveidojiet savu veco neērto matraci, pāri pārklājot jaunu virsmatraci, kas lieliski līdzsvaro. Virsmatrači viegli pielāgojas esošajiem dīvāniem vai gultām un palīdz mazināt vai pilnībā novērst nevienmērīgumu vai nepilnības. Tāpēc virsmatracis noteikti uzlabos jūsu miega kvalitāti un nodrošinās labākus apstākļus jūsu ķermeņa atpūtai.
Tomēr, izvēloties matraci, jums vairāk uzmanības jāpievērš tieši izmēriem. No vienas puses, jums vienkārši jāizvēlas pareizais izmērs – izvēlieties matraci, kas atbilst jūsu pašreizējai gultas pamatnei. No otras puses, jums arī jāapsver, vai šis izstrādājums patstāvīgi atradīsies uz jūsu matrača vai uz dīvāngultas. Paturiet prātā, ka matracim ir pilnībā jāatrodas uz pamatnes un tas nedrīkst karāties pāri malām. Vispopulārākais ir virsmatracis 160x200 cm, arī standarta divguļamie virsmatrači 140x200 cm vai pat platāki - 180x200 cm. Vienguļamie virsmatrači parasti ir 80 cm vai 90 cm plati. Lai izdarītu pareizo izvēli, izvērtējiet savas vajadzības, kā arī savas esošās gultas pamatnes platumu un garumu.

Pareizas temperatūras un gaisa caurlaidības nozīme

Tā ir taisnība, ka labāk guļ tie, kam ir ieradums gulēt vēsākā telpā. Miega speciālisti iesaka labi vēdināt istabu un dienas laikā iestatīt istabas temperatūru par vismaz dažiem grādiem zemāk nekā pierasts. Naktīs mūsu bioloģiskie procesi palēninās, ķermenis rada mazāk siltuma un labāk atpūšas vēsākā vidē. Labam miegam un patīkamām sajūtām miega laikā nepieciešama ne tikai sega, bet arī atbilstoša gultas veļa – tieši gultas veļa piekļausies jūsu
ķermenim visas nakts laikā.

Tādā veidā jūs izvairīsieties no nepatīkamas svīšanas vai nemierīga miega, mēģinot aizbīdīt prom segu. Un augstas kvalitātes matracis vienmēr reaģē uz ķermeņa temperatūras izmaiņām, tas ir paredzēts mitruma un liekā siltuma ventilācijai. Izvēloties matraci vai virsmatraci, kas izgatavots no elpojošiem materiāliem, jūsu āda nesvīdīs, jūs sajutīsiet svaigumu un svīšana naktīs mazināsies. Gaisa caurlaidīgais matracis nodrošinās ne tikai higiēnisku gulēšanas vidi, bet arī labāku un saldāku miegu.

Mūsu ikdienas labie un sliktie paradumi arī ietekmē mūsu labsajūtu, un, runājot par miega kvalitāti, ir svarīgi pēc iespējas agrāk pamanīt sliktos un nomācošos paradumus un aizstāt tos ar labiem. Neaizmirstiet - katrs labs ieradums, kas iekļauts jūsu ikdienas miega rituālā, palīdzēs jums gūt pēc iespējas labāku miegu.